Ivan ŠtefunkoPeter Mayer
StoryEditor

Progresívne Slovensko sa chystá do regiónov

28.11.2016, 23:00
Projekt podnikateľa Ivana Štefunka sa chce začať prezentovať po novom roku.

S novými ľuďmi sa chce dostať výraznejšie do povedomia. Think tank podnikateľa Ivana Štefunka Progresívne Slovensko, o ktorom sa hovorí ako o štartovacej platforme pre novú politickú stranu, využije na lepšiu prezentáciu diskusie v regiónoch. „Sme vo fáze, že chceme interagovať s publikom a odborníkmi v celej krajine,“ hovorí Štefunko.
Jeho projekt vznikol už v polovici septembra. V nedeľu združenie uviedlo do prevádzky webovú stránku a do správnej rady pribudli noví členovia. Ako prvý na to upozornil Denník N. Správna rada Progresívneho Slovenska má zatiaľ osem členov. No zrejme budú pribúdať. „Nemáme nič také definované,“ odpovedal jeden zo zakladajúcich členov združenia Martin Dubéci na otázku, či majú ohraničený počet členov rady.

Ešte pred vznikom think tanku sa v kuloároch dlhšie hovorilo, že Štefunko sa chystá založiť politický subjekt, ktorý by mohol byť konkurenciou najmä ľavicovému Smeru. Podnikateľ totiž v rokoch 2001 až 2003 viedol mládežnícku organizáciu SDĽ.

Bude strana?
Členovia správnej rady oponujú, že zatiaľ nezakladajú žiadnu politickú stranu. Členka správnej rady Progresívneho Slovenska a výkonná riaditeľka portálu Profesia.sk Ivana Molnárová sa zatiaľ necíti na to, že by mala ísť do politiky. „Skôr sa vnímam ako poradca,“ dodala Molnárová, s tým, že keby malo ísť o politický projekt, nevstupovala by doň. „V združení sme takúto debatu neviedli,“ hovorí člen predstavenstva Dubéci.

Za predvoj politického subjektu to zatiaľ nepovažuje ani ďalšia členka správnej rady Zora Jaurová. „Určite to je testovanie situácie, ale nie testovanie pred tým, ako niekto založí politickú stranu. Je to skôr testovanie toho, či naše pohľady na vec sú niečo, čo rezonuje v spoločnosti,“ hovorí Jaurová. Keby sa združenie malo zmeniť na stranu, situáciou sa Jaurová bude údajne zaoberať až v momente, keď sa tak bude diať.

Blízko k Beblavému aj Poliačikovi
Hoci sa Progresívne Slovensko zatiaľ dištancuje od vstupu do politiky, kontakty s politikmi jeho členovia majú. Priznal to nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Spolu s ďalšími poslancami, ktorí opustili Sieť, založili platformu Navasejstrane.sk, na ktorú sa môžu občania obracať s rôznymi otázkami. „S priateľmi z PS diskutujeme o konkrétnych možnostiach spolupráce,“ hovorí. K forme spolupráce sa však bližšie nechcel vyjadrovať.

Ďalším možným spolupracovníkom je aj poslanec SaS Martin Poliačik. Ten len nedávno predstavil na programovej konferencii svojej strany alternatívne body k programu SaS, ktorými chce dosiahnuť vymedzenie sa voči konzervatívcom. Zároveň nimi odmieta hysterickú reakciu na utečeneckú krízu. Poliačik hovorí, že ponuku od združenia zatiaľ nedostal, no s viacerými členmi sa pozná. O prípadnom prestupe do subjektu, ktorý by vznikol z Progresívneho Slovenska, zatiaľ nehovorí: „Toto je veľmi predčasné rozmýšľanie.“

Podľa politológa Radoslava Štefančíka by strana v prípade vzniku mohla uspieť. „Nebude to typický ľavicový subjekt, skôr od stredu doľava a mohol by osloviť voličov, ktorým politika Smeru vôbec nevonia,“ hovorí Štefančík.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:35