TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Smer chce presadiť novinku pre župné voľby. Dankovej SNS sa to nepáči

13.10.2016, 00:00
Župné voľby, ktoré budú v roku 2017, sa už nemusia konať v dvoch kolách. Najsilnejšia slovenská strana hovorí, že jej motiváciou je ušetriť.

Ďalšie voľby do vyšších územných celkov by mohli mať len jedno kolo. Poslanec Smeru Martin Glváč už má hotové dve varianty zákona a jeden z nich by sa mal dostať na novembrové rokovanie parlamentu. Z koalície zatiaľ smerom k takémuto nápadu zaznievajú protichodné reakcie.


Na svoju stranu si Glváčov návrh predbežne získal predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára. „Povedali sme, že s tým nemáme problém, ale chceme vidieť návrh zákona,“ hovorí Bugár. Taktizovať však zrejme bude SNS. Predseda národniarov Andrej Danko totiž pred desiatimi dňami vyhlásil, že SNS chce postaviť do volieb do samosprávnych krajov vlastných kandidátov. V tomto duchu sa ku smeráckemu návrhu stavia. „Podľa predsedníctva SNS by bolo lepšie zachovať dvojkolové voľby,“ odkázala hovorkyňa národniarov Zuzana Kohútková.


Zbraň proti Kotlebovi?
Iniciátor zmeny župných volieb Glváč pripravil spolu s ďalšími poslancami Smeru dva varianty. Prvý, jednoduchší, hovorí len o zmene z dvoch kôl volieb župana na jedno. Druhý návrh má väčšiu ambíciu. Okrem zavedenia jedného kola do volieb šéfov samosprávnych krajov by chcel zosúladiť voľby do samospráv spolu s voľbami primátorov a starostov. Preto by ústavným zákonom chcel jednorazovo predĺžiť mandát novozvolených županov o jeden rok.


V roku 2022 by sme tak volili v jeden deň županov aj starostov a primátorov. Argumentom majú byť ušetrené peniaze, nie posilnenie Smeru v regiónoch. „Vôbec nebolo motiváciou posilniť Smer. Ako chcete posilňovať? Máme šesť županov. Čo chcete mať z ôsmich dvanásť? Zákon sa nerobí pre niekoho, ale pre niečo v tomto prípade,“ hovorí Glváč. Podľa ministerstva vnútra by voľby do samosprávnych krajov v budúcom roku mali stáť necelých desať miliónov eur.


Keby však smerácky návrh platil už v roku 2013, keď prebehli posledné voľby do samosprávnych krajov, Smer by si prilepšil o jedného župana a spolu by tak vládol v siedmich krajoch z ôsmich. Pred tromi rokmi totiž práve kandidáta Smeru Vladimíra Maňku porazil v druhom kole Marián Kotleba.


Jednokolové voľby však nemusia ochrániť pred extrémistami. Politológ z Masarykovej univerzity v Brne Lubomír Kopeček upozorňuje, že táto zmena otvára omnoho väčšie šance aj pre kandidátov menších strán či koalícií, a to vrátane radikálnych či extrémistických. „Prípad Kotleba v Banskobystrickom kraji tak môže mať výrazne viac úspešných nasledovníkov. Toto riziko jednoduchšieho úspechu extrémistov môže ešte zvýšiť prípadný budúci pokles podpory Smeru,“ myslí si Kopeček.


Proti je aj opozícia
Otvorenú náruč smeráci so svojím návrhom zrejme nenájdu ani v opozícii. Jej zástupcovia už dnes vyjadrujú skeptický postoj k tomu, aby mali župné voľby len jedno kolo. „Takéto dôležité pravidlo by sme nemali meniť podľa toho, či je tu Kotleba alebo nie. Poďme šetriť peniaze tak, že zlúčime VÚC voľby s komunálnymi a eurovoľby s prezidentskými,“ hovorí predseda SaS Richard Sulík s tým, že SaS takýto návrh odmietne podporiť.


Pre opozíciu by jednokolové voľby znamenali, že sa bude musieť medzi sebou dohodnúť na spoločnom kandidátovi, pokiaľ bude chcieť prevalcovať Smer. S tým by však mohol byť problém. Svojich kandidátov chce aktuálne postaviť aj SaS. Sulík však nechcel konkretizovať, či by boli ochotní dohodnúť sa s ostatnými stranami na spolupráci v prípade, že by zákon prešiel. „Cez tento most pôjdeme, keď pri ňom budeme. Teraz sa budeme snažiť presviedčať verejnosť, poslancov a mienkotvorcov, že väčšinové voľby sú dobré pri dvojkolových a pomerné pri jednokolových,“ konštatuje Sulík.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:20