Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová, Peter MarčekTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kollár ich vyhodil. Teraz traja poslanci hlasujú v prospech Ficovej vlády

29.09.2016, 00:00
Traja bývalí členovia hnutia Sme rodina podporili v parlamente väčšinu vládnych návrhov zákonov.

Vláda má výdatnú podporu aj v radoch opozície. Ukázalo to hlasovanie na poslednej parlamentnej schôdzi, keď trojlístok Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek, ktorých Boris Kollár v júni vylúčil z hnutia Sme rodina, hlasovali za väčšinu vládnych návrhov zákonov.

Poslanci tvrdia, že hlasujú za všetky dobré návrhy. „Keď som vstupovala do politiky, povedala som, že pokiaľ budú návrhy či už z opozície alebo koalície také, s ktorými budem súhlasiť, nemám problém ich podporiť,“ hovorí dnes nezávislá poslankyňa Šimkovičová. Podobne vníma podporu vládnych návrhov aj Marček: „U nás je to len v tom, ktoré zákony sa nám zdajú správne.“

Kaliňáka podržali
Na septembrovej schôdzi parlamentu, ktorá sa skončila v piatok minulý týždeň, čakalo poslancov celkovo 28 vládnych návrhov zákonov. Rekordérom spomedzi trojice Šimkovičová, Marček a Holúbek je v podpore vládnej legislatívy posledný menovaný. Holúbek zdvihol pomyselnú ruku až za 24 vládnych návrhov. Šimkovičová s Marčekom neboli až takí aktívni, no v porovnaní napríklad s lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom, ktorý hlasoval kladne len šesťkrát, ide stále o nadštandardnú podporu.

„Z opozičnej strany sa vládne návrhy podporujú z dvoch dôvodov: buď im z vecnej stránky nie je čo zo strany opozície vytknúť a je uznané, že je dobre, ak sa niečo také schváli. Keď takýto konsenzus nie je, môže to naznačovať, že ide o poslancov, ktorí sa ako opoziční nesprávajú a vnímajú to ako zadné dvierka,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.

Odklon od opozičného hlasovania naznačila trojica aj počas prvého odvolávania ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Vtedy ešte ako súčasť poslaneckého klubu Sme rodina sa táto trojica zdržala hlasovania. Zvyšok klubu sa postavil za odvolanie Kaliňáka. Svoj názor odvtedy mierne poupravili.

Pri poslednom pokuse odvolať Kaliňáka, ktorý sa skončil minulý týždeň neúspechom, Marček s Holúbekom dokonca hlasovali proti návrhu opozície odvolať šéfa rezortu vnútra. Šimkovičová bola neprítomná. Okrem toho všetci traja svorne podporili aj návrh nového rokovacieho poriadku, za ktorý z opozície nezahlasoval žiadny ďalší poslanec.

Pomohli aj opozícii
Hlasovanie mimo klubovej dohody im na júlovej tlačovej besede vyčítal ich stranícky šéf Kollár, ktorý zároveň vyhlásil, že o trojku mala prejaviť záujem aj vtedy ešte štvorkoalícia.

Predseda hnutia Sme rodina vtedy vyhlásil, že trojica mala rokovať so Sieťou. Nezávislí poslanci však akékoľvek dohody s koalíciou vylučujú. „Ja s nikým žiadne dohody nerobím. Čas ukázal, že som stále nezávislá a nič z toho, čo novinári písali, sa nesplnilo,“ tvrdí Šimkovičová. Marček dodáva, že keby bola nejaká dohoda, dnes je možno už v Smere.

Rovnako skepticky sa k dohodám medzi vládnymi poslancami a opozičným trojlístkom stavajú aj členovia koalície. „Neviem o tom, že by niekto z poslancov koalície o tejto podpore rokoval,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Trojica odídencov od Kollára však neodkývla len koaličné návrhy. Ich podporu si získalo aj viacero návrhov opozície. Svoju ruku zdvihli napríklad za iniciatívu poslankýň OĽaNO-Nova na zmenu zákona o dani z príjmov, či poslancov SaS na zmenu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Kollár sa rozhodol trojicu Šimkovičová, Marček a Holúbek vylúčiť po tom, čo sa mu nepozdávala ich poslanecká práca. Podľa neho sa nezúčastňovali na práci poslaneckého klubu a vyčítal im, že v mnohých prípadoch hlasovali inak ako zvyšok klubu.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:11