Prípady podozrenia zo zneužívania maloletých dievčat prišiel na ľudsko-právny výbor vysvetľovať riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek.TASR
StoryEditor

Na kontroverzné zariadenie Čistý deň sa vrhnú štátne kontroly

13.09.2016, 00:00
Do centra sa príde pozrieť viacero štátnych orgánov. Posúdia, či im nechajú akreditáciu.

Ministerstvo práce, generálna prokuratúra aj ústredie práce. Všetky tieto inštitúcie sa chystajú kontrolovať resocializačné centrum Čistý deň v Galante, v ktorom malo dochádzať k zneužívaniu maloletých klientok. Opozícia kritizuje bagatelizovanie prípadu.

Prípadom podozrenia zo zneužívania maloletej Natálie, ktorá mala pred dvomi rokmi – v čase, keď údajne došlo k pohlavnému styku – len 14 rokov, sa včera zaoberal aj parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Na zasadnutie výboru prišiel tiež minister práce Ján Richter, komisárka pre deti Viera Tomanová a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič, aby pred výborom vyvrátili podozrenia z nečinnosti úradov. „V priebehu pondelka sa riaditeľka stretla s Natáliou, viedla s ňou rozhovor a zároveň s ňou riešila aj ďalšiu budúcnosť. Na základe toho sudkyňa rozhodla o premiestnení maloletej,“ hovoril Valentovič o tom, ako premiestnili Natáliu do iného zariadenia, aby nemusela cestovať do Chorvátska spolu s ostatnými klientmi a personálom Čistého dňa.

Na prípad poukázala svojím blogom v sobotu poslankyňa SaS Natália Blahová.

Preskúmanie akreditácie
Opoziční poslanci obviňovali koalíciu, že sa snaží celú vec bagatelizovať a zúžiť len na prípad Natálie, ktorý sa odohral pred dvoma rokmi. Blahová či nezaradený poslanec Miroslav Beblavý poukazovali na to, že nejde zrejme o zlyhanie jednotlivca, ale o problém systému. „Už dnes vieme, že bolo podané trestné oznámenie troch matiek v podobnej veci,“ poukázala na rozrastajúcu sa kauzu Blahová.

Podľa Beblavého sa narušil základ resocializácie, čiže bezpečné prostredie. Na základe toho vyčítal zodpovedným orgánom, že už dávno mali odňať akreditáciu Čistému dňu. Na tú sa úrady momentálne plánujú pozrieť. „Iniciuje sa spoločná kontrola, táto kontrola je dohodnutá v spolupráci s ministerstvom, ústredím práce a akreditačnou komisiou. Je dohodnuté, že sa spustí zajtrajším dňom (dnes – pozn. red.) a bude pokračovať hĺbkovo, ako je dohodnuté,“ povedal Valentovič.

Poslanci vo výbore sa zároveň nevedeli dohodnúť, či matka bola informovaná o presune dieťaťa do iného zariadenia alebo nie. Podľa Blahovej nebola, a to bol hlavný impulz, prečo sa celú kauzu rozhodla zverejniť. „Je nepravdou, že s ňou ktokoľvek hovoril,“ povedala Blahová. S týmto však nesúhlasil Valentovič, podľa ktorého matke Natálie dala vedúca príslušného úradu vedieť ešte vo štvrtok minulý týždeň, že dieťa pôjde do iného zariadenia.

Riaditeľ mlčal
Na zasadnutie výboru prišiel aj riaditeľ resocializačného centra Čistý deň Peter Tománek. Na výbore ani po ňom sa však k ničomu nechcel vyjadrovať. „Počkajte si na zajtrajšiu tlačovku,“ odbíjal včera Tománek novinárov. Pre týždenník .týždeň sa vyjadril, že na sex medzi klientmi si dávajú pozor a dvojice oddeľujú. Priznal, že o styku Natálie a muža, ktorého označil za klienta, a nie terapeuta, vedel. Podľa neho išlo o sex na rozlúčku.

Podobne sa k problematike stavia aj riaditeľ resocializačného centra v Ľudovítove pri Palárikove a komunity Poloma Ľubomír Gabriš. Klienti ich centra majú pohlavný styk medzi sebou zakázaný. Rovnako si na to dávajú pozor pri zamestnancoch. „Ak by k tomu došlo, potom sa treba obrátiť na orgány činné v trestnom konaní a bude nasledovať vyhadzov. Z môjho pohľadu by som tak postupoval,“ dodal Gabriš.

01 - Modified: 2024-01-18 21:01:16 - Feat.: - Title: Tomáš o akreditácii pre bývalého riaditeľa zariadenia Čistý deň rozhodne po stanovisku akreditačnej komisie 02 - Modified: 2023-12-22 16:46:19 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky zatriasli aj riadnymi penziami. Zavalená Sociálna poisťovňa vydala upozornenie 03 - Modified: 2023-06-01 05:32:51 - Feat.: - Title: Mesačne aj 13-tisíc eur. Toľko vychádza v prepočte pobyt na jedno dieťa v štátnom resocializačnom centre 04 - Modified: 2022-12-22 10:40:47 - Feat.: - Title: Čistý deň prehral súd s Natáliou Blahovou o 60-tisíc eur. Nemali dobrú povesť, píše sa v rozsudku 05 - Modified: 2022-10-21 09:12:53 - Feat.: - Title: Prezidentka podpísala zákon, Krajniakov rezort zriadi útvar inšpekcie v sociálnych veciach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:39