TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Andrej Danko chce ovládnuť RTVS

08.09.2016, 00:00

Buď RTVS, alebo ministerstvo kultúry. Až keď SNS dostane „do správy“ jednu z týchto inštitúcií, začne sa zaoberať návrhmi na financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Takto predstavil svoje úmysly predseda národniarov Andrej Danko.

Chýba garancia nezávislosti
Keď sa naposledy vláda mala zaoberať zvýšením koncesionárskych poplatkov, rokovanie bolo prerušené. Premiér Robert Fico sa vtedy vyjadril, že na ťahu je SNS a má priniesť návrhy riešení.

Danko však v diskusnej relácii Rádia Express povedal, že zatiaľ s návrhmi na financovanie RTVS nemá dôvod prísť. „Keď ju koaličný partner dá celú do správy SNS, vtedy budem vedieť, že za ňu zodpovedám, aj ju pripravím,“ povedal Danko na margo RTVS.

Ak by však verejnoprávna televízia a rozhlas spadala „pod správu“ politickej strany, nemohla by sa garantovať jej politická nezávislosť. „Bol by to zásah do fungovania verejnoprávnej inštitúcie, ktorá z princípu nemôže byť nijako politicky ovplyvňovaná,“ myslí si mediálny analytik Robert Slovák.


Ako chutí moc
S návrhmi riešení by však SNS vedela prísť aj v prípade, ak by RTVS pod správu nedostala, ale dostala by ministerstvo kultúry. Takto sa vyjadril Danko, a to len pár dní po tom, ako jeho koaličný partner Most-Híd získal rezort dopravy, čím sa počtom poslancov aj ministerstiev vyrovnal národniarom. Tým ukázal, že jeho strana nie je spokojná so svojou mocenskou pozíciou, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov, podľa ktorého sa SNS správa dosť rozpínavo.



Základom konfliktu bolo zvyšovanie koncesionárskych poplatkov, ktoré síce Danko v prioritách vlády odobril, no vzápätí si to rozmyslel a tvrdo sa voči tomu postavil. Minister kultúry Marek Maďarič bol ochotný podať demisiu, ak nová legislatíva neprejde. Podľa súčasného generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku je však zvyšovanie koncesií dôležité, pretože čím menej bude televízia a rozhlas financovaná zo štátneho rozpočtu, tým viac sa môže zachovať jej nezávislosť.

01 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 02 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 03 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 04 - Modified: 2024-04-09 14:43:21 - Feat.: - Title: Šéf RTVS podáva trestné oznámenie. Machaja má diskreditovať falošný profil na sociálnych sieťach 05 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. apríl 2024 23:12