ŠtudentiPavol Funtál
StoryEditor

Študenti utekajú zo slovenských škôl. Odchádzajú do Česka

07.09.2016, 00:00
Záujem vysokoškolákov o západných susedov neklesá, vyberajú si odbory, absolventov ktorých je u nás nedostatok.

Vyše 22-tisíc. Taký je počet Slovákov, ktorí študujú v Českej republike. Podľa odborníkov odchádzajú za kvalitnejším školstvom. Zamestnávatelia sa však sťažujú, že nám náš západný sused kradne kvalitnú pracovnú silu.


Študujú techniku či lekárstvo
Podľa českého ministerstva školstva študujú Slováci v Česku najčastejšie technické, lekárske či IT odbory. „Slováci tvoria takmer dve tretiny zahraničných študentov na českých vysokých školách. Najviac ich je na Masarykovej univerzite v Brne, nasleduje Karlova Univerzita či Vysoké učení technické,“ informoval tlačový odbor českého rezortu. Zaujímavosťou je, že kým počet študentov na Slovensku výrazne klesá, Slováci v Česku si držia približne podobné čísla. Podľa Centra vedecko-technických informácií bolo predminulý školský rok na Slovensku vyše 175-tisíc vysokoškolákov, predošlý rok sa tento počet znížil o 12-tisíc. Počet slovenských vysokoškolákov v Česku sa za toto obdobie znížil len o vyše 300 študentov. Podľa analytičky M. E. S. A. 10 Renáty Králikovej je však pokles slovenských vysokoškolákov u nášho západného suseda dôvodom demografického vývoja, v prípade Slovenska sú to čoraz väčšie možnosti odchodu študentov do zahraničia. Podľa štatistík Eurostatu študuje až 14 percent Slovákov v zahraničí, pričom v Európe sme treťou krajinou s najvyšším počtom odchádzajúcich študentov.


Odchádzajú za kvalitou
Podľa analytika INESS Róberta Chovanculiaka chodia Slováci do Česka najmä kvôli kvalitnejšiemu školstvu. „Môžeme to zdôvodniť rebríčkom tisíc najlepších univerzít, kde sa umiestnila len jedna slovenská, ale až štyri české,“ dodal. Analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník upozorňuje na to, že Slováci študujúci v Česku nemusia platiť školné a sú v krajine, kde ich nezväzuje jazyková bariéra. Kvôli vyššej kvalite si vybral štúdium v Českej republike aj Ľuboš Lipták z Ružomberka. Ten študuje Informačný manažment na Vysokom učení technickom v Brne. „Na Slovensku mám veľa známych a rozprávali sme sa aj o rozdieloch. Samotná úroveň vedomostí, ktoré je možné získať, je, myslím si, porovnateľná, ale tam, kde som, je lepší prístup k študentom,“ vysvetlil. Rektor Slovenskej technickej univerzity Róbert Redhammer si však nemyslí, že by bol rozdiel v samotnom štúdiu, ale skôr v prostredí. Tvrdí, že v Česku začala vláda investovať do obnovy škôl skôr, kvôli čomu lákajú na obnovené učebne, internáty či modernizované systémy. U nás sa to dobieha až teraz.


Zamestnávateľom odchádza pracovná sila
Samotný odchod Slovákov za zahraničným štúdiom problém nie je, ten nastáva až vtedy, keď sa absolventi nevracajú späť. Tvrdí to Radovan Maxin z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Zdôrazňuje, že čerství maturanti odchádzajú do Česka študovať práve tie odbory, ktorých absolventi sú na Slovensku tak veľmi potrební. Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták priznáva, že je to kvôli lepším pracovným ponukám.


Podľa predsedu rady vysokých škôl Martina Putala chýba našim vysokým školám ročne 60 miliónov eur. Podľa riaditeľa personálnej agentúry Express people Petra Dosedlu by sa však peniaze dali zohnať aj inou cestou. Tvrdí, že vzhľadom na demografický vývoj je na Slovensku množstvo fakúlt zbytočných a najmä z pohľadu pracovného trhu neaktuálnych. Ich zredukovanie by rezortu školstva dopomohlo ušetriť peniaze, ktoré by sa vo vysokom školstve mohli investovať efektívnejšie.


Počet vysokoškolákov na Slovensku a v Česku
                                                              2014/2015        2015/2016
Študenti na VŠ na Slovensku                  175 439           162 568
Slováci na VŠ v Česku                              22 662             22 251

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 04 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:25