StoryEditor

Tisíce ľudí hlásia nedostatok liekov, Drucker to chce zmeniť

20.08.2016, 11:17
Zabrániť vývozu liekov by mal nový zákon rezortu zdravotníctva, ktorý schválila vláda.

Nemáme. Odpoveď od lekárnikov, na ktorú si zvykli mnohí slovenskí pacienti zháňajúci lieky na zrážanlivosť krvi, cukrovku, epilepsiu či vysoký krvný tlak. Za nedostatkom stál reexport liekov do zahraničia. Zabrániť vyvážaniu liekov do cudziny sa snaží nový zákon z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý odklepla vláda.

Radšej za hranice
Najväčší nedostatok je liekov na zrážanlivosť krvi. „Dostať sa v lekárni ku Fraxiparinu je problém už niekoľko mesiacov. Teraz sa navyše nedajú zohnať ani obyčajné kvapky Ophtalmo-Septonex,“ opísala vlastnú skúsenosť Mária Ondrišová z Trnavy. Už dlhšie na to poukazovala Asociácia na ochranu práv pacientov, ktorá spolu so Slovenskou lekárenskou komorou zbierala hlásenia z lekární o chýbajúcich liekoch. „Pomaly to vychádza tak, že na každé závažnejšie ochorenie je nejaký liek nedostatkový,“ povedala prezidentka asociácie Katarína Kafková s tým, že sa to týka aj vakcín.

Lieky zo Slovenska sú atraktívne pre vývoz do zahraničia, pretože tu sa dajú lacno nakúpiť a na Západe draho predať. Pred štyrmi rokmi sa totiž na Slovensku začali referencovať ceny liekov a odvtedy nemôžu byť drahšie, ako je priemer troch najnižších cien pre daný liek v krajinách Európskej únie.

Stopka pre distribučné firmy
Zakázať vývoz liekov za hranice sa ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi nepodarilo, narazil na odpor Európskej komisie, ktorá to považovala za porušenie voľného obchodu. Nová legislatíva, ktorú v stredu schválil kabinet Roberta Fica, vývoz povoľuje, ale len výrobcom a držiteľom registrácie. Tí sú podľa analytika inštitútu INEKO Dušana Zachara povinní zo zákona najprv zabezpečiť dostatok liekov na slovenskom trhu, inak prídu o povolenie.


Na distribučné firmy však zatiaľ platí iný meter. „Distribučky takúto povinnosť nemajú, preto môžu ľahšie reexportovať a nijakým spôsobom ich to negatívne neovplyvní, čiže sa nemusia obávať straty licencie,“ vysvetlil Zachar. Ako sa píše v predkladacej správe návrhu zákona, po zavedení referencovania dokonca vzrástol počet distribučiek, ktorých jedinou činnosťou bol vývoz liekov do iných krajín únie. Práve takým klepne Drucker novou legislatívou po prstoch.

Nádej na dostatok liekov
Na novú legislatívu sa spoliehajú aj lekárnici. Podľa prezidenta Slovenskej lekárenskej komory Ondreja Sukeľa novela definuje slovenských pacientov ako jediný cieľ celého liekového reťazca. „Je pravdepodobné, že výrazne obmedzí nekotrolovaný vývoz liekov zo Slovenska a nepomôže ich dostupnosti,“ myslí si Sukeľ.

Podľa Zachara sú niektoré obmedzenia legitímne, nesmú však byť neproporcionálne. Vidí však aj iné možnosti, ako napríklad uvoľnenie referencovania napríklad na úroveň priemeru šiestich najlacnejších krajín v únii, čím sa lieky stanú o čosi menej atraktívne pre vývoz. Takisto aj administratívne opatrenia, ktoré zvýšia náklady na reexport. „Či už sú to zvýšené a prísnejšie kontroly, zvýšené a efektívne vymáhané sankcie za porušovanie už aj teraz platných pravidiel, napríklad pri nahlasovaní vývozov liekov, zvýšená administratívna záťaž pri kolobehu lieku, obmedzovanie subjektov, ktorí sú oprávnení obchodovať s liekmi a podobne,“ vymenoval Zachar.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:07