Reuters
StoryEditor

Hlasovanie v parlamente

29.07.2016, 00:00

Jednou z hlavných funkcií Európskeho parlamentu je spolu s Radou Európskej únie schvaľovať právne predpisy. Rozhodnutie, ktoré schváliť a ktoré nie, robí na základe hlasovania počas plenárnej schôdze. Tie sa uskutočňujú raz za mesiac v Štrasburgu a trvajú štyri dni. Najskôr sa koná rozprava, na ktorej môžu vystúpiť poslanci a vyjadriť svoj názor.

Čas je rozdelený medzi politické strany parlamentu, najprv tak, aby mali všetky rovnaký priestor, a neskôr podľa počtu ich členov. Priestor však môžu dostať aj zástupcovia iných inštitúcií. Tieto rozpravy môžu trvať aj niekoľko hodín, hlasovania sú potom veľmi krátke. Počas jedného poobedia môžu hlasovať o stovkách návrhov, europoslanec Richard Sulík upozornil až na desať hlasovaní uskutočnených za menej ako minútu.

Počas hlasovania môžu poslanci návrh pozmeniť a doplniť, o každej takejto zmene sa rozhoduje skôr, než sa pristúpi k hlasovaniu o návrhu ako celku. Zvyčajne sa hlasuje zdvihnutím ruky, následne predseda parlamentu vyhlási výsledok, ku ktorému prišiel odhadom. V prípade, že má niekto pochybnosti, sa pristúpi k presnejšiemu elektronickému hlasovaniu. Môže sa tiež hlasovať anonymne.

Najčastejšie na rozhodnutie stačí nadpolovičná väčšina a na to, aby bol výsledok platný, je potrebné, aby bola prítomná aspoň tretina z celkového počtu 751 poslancov. Politické skupiny, do ktorých je parlament rozdelený, rozhodnú o svojom stanovisku, nemôžu však poslancov do ničoho prinútiť. Aj zasadací poriadok je rozdelený podľa príslušnosti k stranám, nie podľa krajín, z ktorých poslanci pochádzajú.

Poslanec tiež môže byť od politických strán nezávislý, potom bude sedieť pri ostatných nezaradených. Po hlasovaní sa môžu poslanci opäť vyjadriť a vysvetliť, prečo hlasovali daným spôsobom. Celá plenárna schôdza je presne naplánovaná s iba minimálnym priestorom na improvizáciu, aby bolo všetko čo najrýchlejšie. Spomaľuje ju nutnosť tlmočenia, keďže pracuje v 24 rôznych jazykoch.

01 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 02 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:51