StoryEditor

Parížsku dohodu prijmeme tento rok

27.07.2016, 00:00
So stabilizáciou skalného brala v Strečne začneme už koncom leta, píše minister László Sólymos.

V oblasti systémových zmien a z pohľadu plnenia Programového vyhlásenia vlády za najdôležitejšie považujem založenie nezávislého environmentálneho analytického útvaru, Inštitútu environmentálnej politiky. Som presvedčený, že tento krok je nevyhnutným predpokladom znalostného prístupu k riešeniu otázok ochrany a tvorby životného prostredia a posúva túto problematiku na novú, dobe zodpovedajúcu úroveň. Inštitút bude poskytovať kvalitné a spoľahlivé analýzy a prognózy v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia. Vedie ho Martin Haluš, ktorý bol dlhoročným analytikom Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR.

Odpadu musíme predchádzať, nielen upratovať
Ministerstvo počas prvých sto dní vlády riešilo tiež otvorené a problematické otázky v celej škále oblastí. Urobili sme kroky k zefektívneniu práce v organizáciách v našej pôsobnosti. Začali sme riešiť medializovaný prípad „kompa“, urobili sme personálne zmeny vo Vodohospodárskej výstavbe. Nie je mojou prioritou upratovať, ale skôr predchádzať zbytočnej tvorbe odpadov. Ministerstvo sa napríklad bude snažiť zabraňovať vzniku environmentálnych záťaží pre budúce generácie. Riešime celý rad úloh pri ďalšom budovaní verejných kanalizácií a čistiarní odpadových vôd, pri protipovodňových opatreniach a zosuvoch. Jedným z najpálčivejších je problémové skalné bralo v obci Strečno. Vypracovali sme návrh jeho stabilizácie, ktoré vláda odsúhlasila a ministerstvo už vyhlásilo verejné obstarávanie na jeho sanáciu. S očakávanými prácami by sa mohlo začať koncom leta.

Predsedníctvo Rady EÚ
Pre naše ministerstvo, tak ako pre celú Slovenskú republiku, je výzvou a príležitosťou zároveň úspešné zvládnutie predsedníctva v Rade EÚ. V júli sme zorganizovali úspešnú konferenciu o vodách a neformálnu Radu EÚ pre životné prostredie. Mali sme iba pozitívne odozvy na ich organizáciu a nastolené témy, ktoré sa týkali klimatickej zmeny, a s tým súvisiacim bojom so suchom a záplavami. Extrémne výkyvy počasia si vyžadujú jednotný európsky postoj. Ako predsednícka krajina sme pripravení presadzovať záujmy EÚ na vyše dvadsiatich globálnych environmentálnych podujatiach, z ktorých by som spomenul konferenciu OSN o zmene klímy v Maroku. Na nej sa bude hovoriť o spôsobe, ako implementovať Parížsku klimatickú dohodu, ktorá si dáva za cieľ spomaľovanie otepľovania planéty. Slovensko ju chce ratifikovať ešte tento rok. Čakajú nás ďalšie významné podujatia ako vlajková konferencia k zelenému hospodárstvu v Bratislave začiatkom septembra.

Zelený kompas
Mojou ambíciou je, aby sme dosiahli posun vo vnímaní ochrany životného prostredia a šetrného prístupu k nemu. Urobiť všetko preto, aby si občania uvedomili, že jedným z predpokladov zdravého života je zdravé životné prostredie. V každom z nás môže fungovať „zelený kompas“, veď zodpovedný prístup k životnému prostrediu je zodpovedným prístupom k vlastnému zdraviu a zdraviu našich detí. Nemôže nám byť ľahostajné, že ročne umierajú tisíce občanov v dôsledku znečistenia životného prostredia. V tomto smere mám otvorené dvere pre každú iniciatívu. Aj z tohto dôvodu zakladáme „Zelený vzdelávací fond“. Verím, že aj vďaka nemu sa ochrana životného prostredia stane prirodzeným a samozrejmým prístupom k vlastnému zdraviu a životu.

Ak sa budeme snažiť zabezpečiť, aby sme žili zdravý život a vytvorili férové partnerstvo s organizáciami, ktoré majú zásadný vplyv na kvalitu životných podmienok, zabezpečíme dôstojné životné podmienky pre každého. A o to musí ísť v prvom rade.

Zelená tripartita
K environmentálnemu dianiu na Slovensku dlhodobo a neodmysliteľne patrí tretí sektor. Uvedomujem si jeho nezastupiteľnú úlohu a mám úprimnú snahu budovať korektné vzťahy s mimovládnymi organizáciami. Preto som sa hneď na úvod môjho pôsobenia stretol s predstaviteľmi viacerých renomovaných ochranárskych združení a neziskových organizácií. Obnovili sme otvorený dialóg aj v rámci Zelenej tripartity.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:36