Boris KollárMarek Kmeť
StoryEditor

Po voľbách chceli spolu vládnuť, teraz kollárovcov odsúvajú na druhú koľaj

25.07.2016, 00:00
Otázna je účasť hnutia Borisa Kollára aj v potenciálnej tieňovej vláde pod taktovkou opozičných strán SaS a OĽaNO.

Najskôr chceli spolu vládnuť, dnes sa nestretávajú ani na pódiu počas protestov. Hnutie Sme rodina, ktoré malo byť jedným z koaličných partnerov potenciálnej vlády Richarda Sulíka, dnes kritizuje svojich bývalých partnerov za to, že ich odsúvajú na druhú koľaj. Poslanec hnutia Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý vystúpil na prvom proteste za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka hovorí, že protesty sa stali sólo marketingovou akciou SaS a OĽaNO.

Podľa lídra hnutia OĽaNO-NOVA Igora Matoviča kollárovci nevyvíjajú žiadnu aktivitu smerom k nim. „Zo strany Sme rodina neregistrujeme žiadnu snahu o spoluprácu,“ hovorí Matovič a dodáva, že nečinnosť hnutia možno súvisí s vyjadrením Borisa Kollára v parlamente, kde mal povedať, že je v konflikte záujmov, pretože sa pozná s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Výhrada Pčolinského smerom k OĽaNO a SaS však spočíva v tom, že očakával od organizátorov protestov pozvanie na spoluúčasť. „Na prvý protest nás ani nepozvali, ale išiel som za Matovičom, že by sme to chceli podporiť, aj vystúpiť, ak im to neprekáža. Videl som, že z ich strany veľký záujem o spoluprácu nie je,“ dodal Pčolinský.

Vytvoria tieňovú vládu?
Opozičníci z SaS a OĽaNO-NOVA však hovoria o tom, že nemajú problém s kollárovcami a ak chce niekto z nich vystúpiť, stačí sa ozvať. „Každý, kto nie je lump, tak sa to vždy tak urobí, aby sa na pódium dostal,“ hovorí podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Otázna je však existencia kollárovcov v projekte tieňovej vlády, o ktorom hovoria liberáli aj Matovičovi Obyčajní ľudia. Tieňová vláda má byť ďalším stupňom spolupráce v opozícii, najmä však SaS a OĽaNO-NOVA, ktoré pred časom vytvorili Opozičnú radu. Kollárovci sa však v tieňovej vláde zrejme neobjavia. „Nikto s nami nerokoval a, pravdupovediac, ja osobne si nejako neviem predstaviť tieňovú vládu v tomto zložení. Ak sme im na niečo dobrí a na niečo nie, tak takto spolupráca nevyzerá,“ sťažuje sa Pčolinský.

Za rokovací stôl si však s kollárovcami sadne minimálne SaS, ktorá by mala byť ťahúňom potenciálnej tieňovej vlády. „Na jeseň sa k tomu chceme vrátiť. Uvidíme, ako sa to vykryštalizuje. O kollárovcoch sa ešte budeme rozprávať,“ dodáva Galko. Skepticky sa na členstvo Sme rodina v tieňovej vláde pozerá Igor Matovič, ktorý opäť nevidí snahu zo strany Sme rodina.

Nie sú kádre
Tieňová vláda tak napokon môže zostať len v réžii dvojice z Opozičnej rady. Rozdiel bude v tom, že zatiaľ čo súčasný spolok slúži skôr na koordinovanie vzájomnej spolupráce, tieňová vláda postaví aj tieňový kabinet, ktorý v súčasnosti neexistuje. Odborníci pochybujú o tom, že Sme rodina má kádre na to, aby bola schopná zastať miesta v tieňovej vláde. „Neviem si predstaviť, na aký rezort by nominovali svojich či už poslancov alebo ľudí, ktorých majú niekde v zálohe. Podľa mňa je to subjekt na jedno použitie a po najbližších voľbách zrejme skončí. Nemajú odborníkov na to, aby riešili problémy,“ hovorí politológ Radoslav Štefančík, ktorý dodáva, že vytvorenie tieňovej vlády je ideálnou príležitosťou, ako presvedčiť kritikov, že strany vedia aj viac ako len organizovať protesty.

Formálne však kollárovci do tieňovej vlády patria. Myslí si to politológ Miroslav Kusý, ktorý však pochybuje o tom, že ak sa nastavia seriózne kritériá, tak Sme rodina ich bude schopná splniť. „Ale keďže sú súčasťou opozície, treba sa s nimi nejako vysporiadať,“ dodáva Kusý.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:31