Reuters
StoryEditor

Lobistické skupiny

22.07.2016, 00:00

Lobing je proces, ktorým sa zaisťuje, že záujmy istej skupiny ľudí sa dostanú až k politikom. Lobista si napríklad môže vybaviť stretnutie s europoslancom a snažiť sa dosiahnuť, aby hlasoval za zákon, ktorý mu pomôže. V Európskej únii pôsobí veľké množstvo spolkov, ktoré majú za úlohu presvedčiť predstaviteľov Únie o svojej agende. V niektorých prípadoch je lobing dokonca finančne podporovaný samotnou Úniou kvôli tomu, aby záujmy vybraných skupín, napríklad invalidov, boli spravodlivo reprezentované. Dnes je aktívnych približne 2 600 takýchto skupín s až 15-tisíc lobistami a pridáva sa ich o to viac, čím väčšie právomoci Európska únia získava. V Bruseli je v súčasnosti druhá najväčšia koncentrácia záujmových skupín na svete, prvenstvo mu vzal iba Washington.

Takmer tretina týchto skupín prezentuje záujmy biznisu a zamestnancov, ďalších osemnásť percent tvoria medzinárodné firmy. Svoju loby však majú aj ochrancovia verejného prostredia alebo menšín. Veľkou otázkou, v ktorej sa k slovu hlásia viaceré subjekty, sú napríklad automobilové emisie, na ovplyvňovaní ktorej má záujem automobilový a ropný priemysel, ale aj environmentálni aktivisti. Podobné boje sa vedú aj na poli biopalív alebo geneticky modifikovaných potravín. Medzi slovenské lobistické skupiny pôsobiace v Bruseli patria napríklad zástupcovia médií alebo jednotlivých regiónov.

Aby boli takéto praktiky transparentné a spravodlivé, existuje viacero nástrojov na ich kontrolovanie. Jedným z nich bolo zavedenie Registra transparentnosti v roku 2008, ktorý zaručil, že informácie o lobistických skupinách, ako sú jej členovia, financovanie a zámery, sú verejne dostupné. Lobisti musia tiež podpísať kódex správania, v ktorom sa napríklad zaväzujú, že nebudú politikov nabádať k porušeniu pravidiel, ktoré sa na nich vzťahujú. Registrácia nie je povinná, ale Európska komisia poskytuje zaregistrovaným lobistom rad výhod a Európsky parlament povolí vstup do svojich priestorov iba tým, ktorí jeho služby využijú. Najviac zaregistrovaných skupín má Belgicko, Nemecko a Spojené kráľovstvo.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:38