Andrej Hrnčiar a Radoslav ProcházkaTASR/P. Ďurčo
StoryEditor

Jeden názov, dve strany. Hrnčiarovci ignorujú vedenie Siete

15.07.2016, 00:00
Vzbúrenci okolo bývalého podpredsedu Andreja Hrnčiara považujú predsedníctvo Siete za nelegitímne.

Jeden názov, dve strany. V najmenšej koaličnej strane Sieť, ktorá mala kedysi ambície postaviť do vedenia krajiny vlastného premiéra, sa opäť prehlbuje rozkol. Poslanecká pätica združená okolo bývalého prvého podpredsedu strany Andreja Hrnčiara sa najnovšie rozhodla, že bude ignorovať výzvy predsedníctva strany. Považuje ho totiž za orgán, ktorý sa ich netýka, lebo jeho členov dočasne vymenoval predseda Radoslav Procházka po tom, čo dvoch z nich – Hrnčiara a Martina Fedora – odvolal.

„Má to byť orgán, ktorý je volený, a nie menovaný. Stráca to teda pre nás legitimitu. Zdá sa nám prinajmenšom ako zvláštna kultúra komunikácie, že nám posiela odkazy cez médiá,“ povedala poslankyňa Siete Katarína Cséfalvayová, o ktorej sa hovorí ako o možnej protikandidátke Procházku na augustovom sneme. Zároveň dodala, že o vyhlásení predsedníctva vopred nevedeli. Podobne reagoval aj Hrnčiar, ktorý hovorí, že sa budú rozhodovať podľa aktuálnej situácie a postup bude koordinovať päťka poslancov medzi sebou a zároveň s koaličnými partnermi.

"Členovia predsedníctva nie sú a nikdy neboli nikým menovaní, boli zvolení predsedníctvom Siete v súlade so stanovami," reagujú na jej slová zo Siete. 

"Samotné predsedníctvo Siete sa už na predošlých zasadnutiach uznieslo, že v záujme toho, aby sa neškodilo príprave snemu, si členovia predsedníctva nebudú odkazovať nič cez médiá," odkázala hovorkyňa strany. 

Kto je partnerom koalície?
Predsedníctvo Siete ešte v stredu rozoslalo médiám vyhlásenie, v ktorom sa prikláňa na stranu opozície a odmieta podporovať dlhodobú obštrukciu. Vedenie strany prostredníctvom médií vyzvalo „poslancov zvolených za Sieť, aby v budúcnosti svojím hlasovaním v procesných otázkach umožnili efektívny výkon práva opozície zvolať mimoriadnu schôdzu a rovnako tak aj práva, aby takáto schôdza riadne prebehla“.

Výzva Siete sa týka prípadu mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorý mal odvolávať premiéra Roberta Fica. Keďže drvivá väčšina koaličných poslancov pred prezentáciou v pléne vytiahla kartičky z hlasovacieho zariadenia, boli považovaní formálne za neprítomných a parlament teda nebol uznášaniaschopný, pretože ani raz sa neprezentovalo aspoň 76 zo 150 poslancov. Takúto stratégiu zvolila koalícia v stredu aj vo štvrtok minulý týždeň. Rokovanie sa napokon preložilo až na riadnu schôdzu na september.

Otázne je, kto je vlastne v súčasnosti partnerom na rokovania v koalícii. V strane sa totiž po vzbure „hrnčiarovcov“ vytvorili dva tábory – jednému šéfuje Procházka, druhému Hrnčiar. Predseda koaličnej strany Most-Híd však o rokovacom partnerovi nepochybuje. „S pánom Hrnčiarom som v kontakte neustále, pretože je podpredsedom národnej rady a niektoré kroky ohľadom parlamentu musíme konzultovať. Oficiálnym partnerom je však vždy predseda strany. Jednoznačne,“ odkázal Bugár. Podobný postoj má aj oficiálne vedenie Siete, ktoré hovorí, že Sieť má koaličných partnerov ako strana. Hrnčiar hovorí, že s koaličnými partnermi rokujú pred hlasovaniami v parlamente aj piati vzbúrenci. „Aby sme zabezpečili stabilitu vládnej koalície,“ dodal Hrnčiar.

Výzva do budúcnosti
Paradoxné na súčasnom názorovom obrate oficiálnych štruktúr Siete je aj to, že samotný predseda bol jedným z koaličných poslancov, ktorí boli v stredu minulý týždeň pri kontrole prítomnosti v pléne formálne neprítomní. „Šiesteho júla predseda v parlamente bol aj v ňom v čase o 14.12 hlasoval,“ odkázala hovorkyňa Siete Karmen Németová. Prezentácia k mimoriadnej schôdzi o odvolávaní premiéra však prebehla prvý raz o desiatej doobeda, druhý raz o hodinu neskôr. Podľa Németovej smeruje strana výzvu skôr do budúcnosti.

„Neposlušnosť“ vzbúrených poslancov však predsedníctvo riešiť nebude. Podľa ústavy totiž poslanec hlasuje slobodne a riadi sa iba svojím vedomím a svedomím. V čase medzi snemami je najvyšším orgánom predsedníctvo a pokiaľ sa, podľa Németovej, vymení, tak nové vedenie môže realizovať iné predstavy. „Predseda je rád, že po tom, ako s ňou oboznámia všetkých ostatných, ju nespokojní poslanci prídu predniesť aj na snem svojej vlastnej strany,“ odkázala hovorkyňa Siete Németová.

Analytici za súčasným napätím vidia jednak mocenský boj, jednak akúsi labutiu pieseň, vďaka ktorej sa niektorí poslanci rozpadávajúcej sa strany môžu snažiť vytvoriť miesto pre budúce politické pôsobenie. „Vzhľadom na to, ako verejnosť vníma odvolávanie Kaliňáka, tak je to zo strany Procházku pokus o priblíženie sa k názoru verejnosti. Možno chce ukázať, že odídenci majú bližšie k tým, ktorí sa chcú Kaliňáka zastávať,“ hovorí politológ Tomáš Koziak. Podľa politológa Jozefa Lenča neschopnosť vzbúrencov ponúknuť jasnú náhradu Procházku nahráva tomu, že len hľadajú možnosti, ako sa ponúknuť a „upratať“ v iných koaličných stranách.

Pre podpis predsedu parlamentu Danka podali trestné oznámenie
Hnutie OĽaNO-NOVA podáva na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z falšovania podpisu šéfa národnej rady Andreja Danka na poverovacej listine pre podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara. Na tlačovej konferencii to oznámili poslanci za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic, Veronika Remišová a Igor Matovič. „Podávame trestné oznámenie zatiaľ na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny,“ uviedol Lipšic. Od orgánov činných v trestnom konaní chcú poslanci, aby znalecky preverili pravosť Dankovho podpisu. Zároveň chcú, aby preverili, kto sa podieľal na tomto trestnom čine.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:48