StoryEditor

Aktuálne bezpečnostné hrozby ovplyvnia výučbu

11.04.2003, 00:00

Na potenciálnu hrozbu teroristických útokov chemickými a biologickými látkami zareagovali rezorty vnútra (MV) a zdravotníctva okrem iného prípravou dokumentov, ktoré by mali prispieť k prevencii a ochrane obyvateľstva pred použitím takýchto látok v SR. Ministerstvo zdravotníctva vypracovalo návrh organizačného, materiálneho a personálneho zabezpečenia likvidácie následkov použitia bojových biologických prostriedkov. Jeho cieľom je pomôcť koordinovať odstraňovanie dôsledkov útoku vírusovými, bakteriologickými, riketsiovými (parazitické mikroorganizmy) či toxínovými biologickými prostriedkami. V budúcnosti by mali dokument používať krízové riadiace štáby ministerstiev, krajských a okresných úradov, obcí a právnických osôb.
Hodnotenie plnenia úloh vyplývajúcich z Programu rozvoja ochrany obyvateľstva SR pred chemickými zbraňami spracovalo MV. Podľa tohto programu by mali do roku 2007 jednotlivé ústredné orgány štátnej správy postupne posilniť bezpečnosť a zdravie občanov SR pri ich ohrození chemickými prostriedkami v čase vojny, vojnového stavu, teroristického útoku či v čase nevojnovej krízy. Na finančné zabezpečenie úloh vyčlenila vláda 1,4 mld. Sk. Jednou časťou ochrany obyvateľstva by mal byť aj čiastočný návrat k výučbe brannej výchovy a k osvetovej činnosti medzi obyvateľstvom. Hlavnou súčasťou týchto aktivít bude výučba ochrany človeka a prírody na základných a stredných školách, vypracovanie príručky o protichemickej ochrane obyvateľstva, vysielanie relácií s návodmi na odstránenie účinkov chemických toxických zbraní v elektronických médiách a publikovanie letákov o svojpomoci pri zamorení.
Minister vnútra Vladimír Palko už po vypuknutí konfliktu v Iraku pre HN pripustil, že po vyhodnotení účinkov aktuálnych opatrení prijatých vládou na ochranu pred bezpečnostnými hrozbami sa môže prehodnotiť niekdajšie zrušenie vyučovania brannej výchovy. Úlohou vyučovacieho predmetu bolo poskytnúť základné informácie o ochrane pred rádioaktívnymi, chemickými a biologickými látkami, vzdelávať mládež v oblasti protipožiarnej ochrany a v poskytovaní zdravotnej pomoci. Jeho vyučovanie bolo zrušené v druhom polroku školského roka 1989/90. Ako pre HN uviedol Milan Dudáš, riaditeľ odboru ochrany obyvateľstva Úradu civilnej ochrany (ÚCO) MV, metodiku výučby predmetu by mal spracovať Pedagogický ústav ministerstva školstva. Pred zavedením do škôl v septembri 2004 by mal osnovy posúdiť aj ÚCO. V porovnaní s vyučovaním predmetu pred rokom 1989 by mala branná výchova stratiť armádne prvky, ktoré sa prejavovali napr. v príprave použitia či bezpečnosti pri manipulácii s ručnými zbraňami. Minulý rok ÚCO už v tejto problematike organizoval prípravu učiteľov. Brannú výchovu sa do vyučovacieho procesu rozhodlo zaradiť aj české ministerstvo školstva. Základné, stredné, špeciálne a vyššie odborné školy by ju mali do vyučovacích rozvrhov zaradiť špeciálny šesťhodinový kurz brannej výchovy už do konca septembra tohto roku. V západných krajinách je branná výchova súčasťou výučby. Má pomôcť jednotlivcom v mimoriadnych situáciách adekvátne zareagovať na nebezpečenstvo.
Program rozvoja ochrany obyvateľov SR proti chemickým zbraniam do roku 2007
Rezort*Náklady (v mil. Sk)
Obrana*590
Vnútro*472
Pôdohospodárstvo*270
Zdravotníctvo*68
Hospodárstvo*9
Zahraničie*1,7
Školstvo*2
Doprava*0,5
Financie*0,5
Zdroj: Úrad vlády SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 19:44