Dva protesty v Bratislave, Stop likvidácii Európy a Antifašistická mobilizácia, fašisti, antifašistiPavol Funtál
StoryEditor

"Je nás viac." Kotleba sa tváril, že pochod neexistuje

27.06.2016, 00:00
Podľa odborníka ĽSNS ako súčasť radikálnej scény skončila a pochod odignorovala.

Je nás viac. To bolo motto antifašistického pochodu v Bratislave. Vyjadriť svoj nesúhlas s extrémistami prišla v sobotu zhruba tisícka účastníkov. Neďaleko nich protestovali proti Európskej únii a islamizácii stovky radikálov. Tento rok už bez Mariana Kotlebu a bez hádzania dlažbových kociek.

Minulý rok prišli extrémisti v hojnom počte okolo 5-tisíc ľudí. Teraz to bola asi desatina. „Účasť bola očakávaná oveľa vyššia, ukázalo sa, že sa Marianovi Kotlebovi darí odčerpávať protestných priaznivcov,“ povedal odborník na extrémizmus Radovan Bránik. Ľudová strana Naše Slovensko sa podľa neho tvárila, že celý pochod neexistuje, čo značí, že práve oficiálne skončila ako súčasť tejto scény.

Nový vodca
Radka Vicenová z think tanku Reach Institute si myslí, že Kotleba neprišiel pre nezhody medzi lídrami extrémistov. Nacionalistické prúdy sa pred voľbami nevedeli dohodnúť na spoločnej kandidátke, navyše teraz radikálnejšie frakcie Kotlebovi vyčítajú, že je málo radikálny. „A to aj v súvislosti s jeho prítomnosťou v parlamente, a teda aj faktom, že sa stal súčasťou systému, proti ktorému bojujú,“ dodala Vicenová.

Radovan Bránik podotkol, že Kotleba už nie je pre radikálov hodnovernou osobou. Za jeho nástupcu označil organizátora pochodu Lukáša Kopáča, ktorý spolupracoval so skupinou Vzdor Kysuce.

Boli pokojnejší
Pred rokom na pochode proti utečencom účastníci hádzali kamene a dlažbové kocky na rodinu zo Saudskej Arábie, ktorá mala so sebou aj kočík s dieťaťom. Pri potýčkach napadli extrémisti divákov pretekov City Downhill World Tour. Cyklistické podujatie museli organizátori zrušiť. Teraz sa pochod zaobišiel bez podobných incidentov, ale zato s podozrením na navádzanie na trestný čin, keď sa v dave ozývalo skandovanie „obesiť“ pri konkrétnych menách. Polícia neskôr zadržala Jakuba Škrabáka, vodcu Slovenskej pospolitosti, a údajne aj Mariána Magáta, vodcu skupiny Vzdor Kysuce.

Medzičasom o pár desiatok metrov ďalej pochodovali antifašisti, ktorí neskrývali radosť z väčšieho počtu. Dav si spieval taliansku partizánsku pieseň Bella Ciao a prechádzal ulicami s transparentmi, na ktorých boli preškrtnuté hákové kríže či nápisy „na pláž“. Podporiť antifašistov prišli verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, Ján Figeľ, Radoslav Procházka aj expremiérka Iveta Radičová.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 05 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:26