StoryEditor

Sieť je na historickom dne. Ale Procházka spláca svoje dlhy načas

23.06.2016, 00:00
Pred voľbami mala strana 1 963 členov. Po vytvorení koalície so Smerom ich ostalo 1 823.

Raketový pád. Takto by sa dala označiť situácia Siete, ktorá mala ešte krátko pred marcovými parlamentnými voľbami ambíciu postaviť premiéra. „Novú SDKÚ“ by na základe včerajšieho prieskumu agentúry Focus volilo len 1,4 percenta opýtaných. Jej výsledok tak začína pripomínať skôr starú SDKÚ, ktorú voľby poslali mimo parlamentu.


Pritom ešte dva týždne pred voľbami strane v prieskumoch verilo 14 percent ľudí. Potom prišli predsedove nejasné vyhlásenia o spolupráci so Smerom a v marcových parlamentných voľbách hodilo do urny hlas Sieti omnoho menej voličov – len 5,6 percenta. Sieť sa stala najmenšou parlamentnou stranou. Cieľ zostaviť vládu napokon zanikol a Sieť skončila v koalícii so Smerom. Podľa analytikov môže za súčasný neúspech najmä predseda Procházka, ktorému v strane vznikol tábor nespokojných združený okolo dnes už bývalého prvého podpredsedu Andreja Hrnčiara.

Gazda alebo gazdiná?
Toho Procházka v piatok minulý týždeň odvolal z funkcie, lebo sa chcel za jeho chrbtom rozprávať so Smerom a stranou Most-Híd, na čo, podľa Procházku, nemal oficiálne poverenie.


Nespokojní poslanci strany čoraz otvorenejšie začínajú hovoriť o výmene na čele strany. „Je zatiaľ predčasné to potvrdzovať aj vylučovať. Padli viaceré mená a rozprávame sa o tom a vítame kandidatúru aj zo širšej členskej základne,“ povedala ma margo svojej kandidatúry poslankyňa Siete Katarína Cséfalvayová, o ktorej sa hovorí ako o možnej náhrade za Procházku. Jedným z možných kandidátov, o ktorom sa v strane diskutovalo, je aj minister dopravy za Sieť Roman Brecely. Ten sa však v súčasnosti kandidatúrou na šéfa strany nezaoberá.


Napriek nespokojnosti s Procházkom výmena stranu nemusí zachrániť. „Ten projekt bol príliš jednoznačne postavený na Procházkovi a v tomto konkrétnom momente výmena nemá na čo nadväzovať, celé by to zostalo vo vzduchoprázdne a strana by celkom určite skončila. Tým nechcem povedať, že to Procházka zachráni, ale pri výmene by celkom určite zanikla,“ myslí si sociológ Pavel Haulík. Skepticky sa na možné zmeny na čele strany pozerá aj politológ Tomáš Koziak. Podľa neho je Procházka vôbec najvýraznejší politik Siete. „Ľudia, ktorí ohlásili, že by mali záujem kandidovať, sú absolútne neznámi a dostali sa do parlamentu predovšetkým vďaka Procházkovi. Nevidím najmenší dôvod, prečo by títo ľudia mali posunúť stranu inde,“ dodal Koziak.

Dlhy spláca
Vzhľadom na svoje ambície mala pred voľbami Sieť jednu z najmasívnejších a aj najdrahších kampaní. Len do úsilia dostať sa do parlamentu vložila takmer 2,2 milióna eur. Dlhy sú však ešte o niečo vyššie. Hovorkyňa Siete Karin Németová priznáva, že strane po voľbách zostal celkový dlh vo výške 2,8 milióna eur, ktorý teraz začala splácať. „Pre rok 2016 bola dohodnutá splátka v sume 1,2 milióna eur, pričom táto suma už bola k dnešnému dňu splatená,“ povedala Németová. Zároveň dodala, že s bankou si dohodli splátkový kalendár na celé volebné obdobie. Sieť sa neobáva ani toho, že by súčasné turbulencie v strane ovplyvnili schopnosť splatiť svoje záväzky. Odlev vyše stovky členov po voľbách ani momentálna situácia nemajú podľa Németovej vplyv na splácanie úveru.

Pozrite si rozhovor s Radoslavom Procházkom pre HNtelevíziu:

Infografika HN

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:50