Robert KaliňákTASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Koniec Kaliňáka je na spadnutie, nahradiť ho má žena

17.06.2016, 00:00
Čím ďalej, tým častejšie sa ako náhradníčka za Kaliňáka spomína jeho štátna tajomníčka Denisa Saková.

Skončí smerácka dvojka vo vláde? To, že kauza Bašternák bude stáť ministra vnútra Roberta Kaliňáka úradnícky krk naznačovali informácie HN z viacerých zdrojov. Počas včerajššieho dňa tomu nasvedčovalo aj štiepenie oficiálnej komunikačnej línie jednotlivých predstaviteľov strany.


Predseda poslaneckého klubu najsilnejšej vládnej strany Martin Glváč včera potvrdil to, čo hovorí aj jeho koaličný partner a predseda strany Most-Híd Béla Bugár: že Kaliňákovi aj naďalej dôverujú. „Stojím za vysvetleniami pána Kaliňáka, ktoré som videl v stredu na Koaličnej rade,“ zopakoval svoj postoj k straníckemu kolegovi Glváč s tým, že nemá žiadne informácie o Kaliňákových nástupcoch. Podľa neho im Kaliňák dá vysvetlenie, s ktorým buď budú spokojní, alebo nie, no momentálne mu veria.


Správne rozhodnutie?
Celé dianie okolo Kaliňáka však vníma inou optikou smerácka europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. Napriek tomu, že nevyzvala Kaliňáka priamo na odchod, jej slová majú celkom iný tón ako tie Glváčove. Flašíková-Beňová si myslí, že situácia na Slovensku je veľmi vyhrotená a Smer ako najsilnejšia strana by mala urobiť rozhodnutie, ktoré ju upokojí. „Niektoré rozhodnutia sa robia ťažko, je to tak, ale raz sa urobiť musia. A vyzerá to tak, že to naše už dlhší odklad nevydrží,“ dodala Beňová a popriala kolegyniam a kolegom, ktorí sa včera zúčastnili na zasadnutí poslaneckého klubu, aby bolo rozhodnutie správne. Klub včera podvečer napokon jednohlasne Kaliňáka podporil s tým, že "v danom momente všetci poslanci Smeru stoja za ministrom vnútra".


Celého súčasného diania okolo kauzy Bašternák, ktorá značne priťažila Kaliňákovi aj odvtedy, čo sa verejnosť dozvedela, že priamo od kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka šéf rezortu vnútra kúpil pred tromi rokmi podiel v spoločnosti B. A. Haus, sa vo svojom prejave o stave republiky nepriamo dotkol aj prezident Andrej Kiska. „Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať,“ povedal včera Kiska v pléne parlamentu. Kaliňák si však nemyslí, že tieto slová boli adresované jemu. „Myslím si, že pán prezident povedal úplne jasne, že v prípade, že sú podozrenia, ktoré sa nevyvrátia, je dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti,“ povedal včera minister vnútra s tým, že podozrenia sa mu podarilo vyvrátiť. Zároveň dodal, že na kúpu podielu v spoločnosti B. A. Haus od Bašternáka nie je hrdý. „Určite na tom nie som hrdý, to som nikdy nepovedal, ale v septembri 2013 som to ani nemohol tušiť. Často neviete históriu človeka, od ktorého kupujete auto,“ povedal Kaliňák s tým, že aj keď je minister a nie len bežný občan, tak to na veci nič nemení.


Dôležitá figúra
Ak sa skutočne stane to, že minister Kaliňák napokon príde o svoju stoličku, pre Smer to môže znamenať omnoho väčšiu stratu, ako keď pred dvoma rokmi odstúpil vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška. Ten bol totiž verejnosťou vnímaný ako nie príliš atraktívny. To však nie je Kaliňákov prípad. Minister vnútra patrí medzi politikov, ktorí na seba viažu desiatky tisíc preferenčných krúžkov a de facto na základe výsledkov volieb ide o druhého najpopulárnejšieho politika na Slovensku hneď po premiérovi Robertovi Ficovi. „Pre Smer je to mimoriadne nepríjemné, že prichádza o takúto osobu. Nie je človek, ktorý by ho dokázal nahradiť. Možno Pellegrini, ale ešte nemal čas sa pozitívne zapísať do verejnej mienky. Preto Smer nezaujíma ani okamžitý a radikálny postoj. Pokiaľ by išlo o niekoho slabšie postaveného, asi by konal inak,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.


Na druhej strane však panuje aj názor, že odchod Kaliňáka by pre jeho pošramotené meno mohol znamenať akýsi nádych. „On už je mínus aj pre Smer samotný. A to určite Fico vie. Myslím si, že musia nájsť spôsob, ako ho odstaviť, pretože si nemyslím, že je udržateľný pre Smer,“ hovorí politológ Samuel Abrahám. Obaja odborníci zároveň vylučujú, že by sa v prípade odstúpenia mohol Kaliňák vrátiť do vrcholnej politiky.

01 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 02 - Modified: 2024-01-16 14:49:55 - Feat.: - Title: Danko poslal policajtov preč a zavrel sa v dome, vyzeral opito. Matovič tvrdí, že vie, čo sa stalo 03 - Modified: 2024-01-16 09:36:22 - Feat.: - Title: Policajt na každej škole či kamerové systémy. Slovenské školstvo sa pripravuje na bezpečnostné zmeny 04 - Modified: 2024-01-13 09:53:15 - Feat.: - Title: Minister vnútra považuje zavedenie telových kamier za dobrý nápad. Budú istiť policajtov 05 - Modified: 2024-01-15 11:11:11 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:43