Igor MatovičPavol Funtál
StoryEditor

Urobím všetko pre to, aby Bugár v politike už nič neznamenal

03.06.2016, 00:00
Predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič v exkluzívnom rozhovore pre Hospodárske noviny.

Neviem, či nejaký stratég poradil Miroslavovi Beblavému, aby okydával opozičných partnerov, hovorí predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Tieňovú vládu chcel hneď po voľbách, ale nedohodol sa s SaS. Vzniknúť by tak mohla tesne pred voľbami.

Miroslav Beblavý vás kritizoval za spôsob, akým vediete opozičnú politiku, a za množstvo predkladaných návrhov zákonov. Aké sú vaše vzťahy?
Myslel som si, že dobré. Ale nestačím sa čudovať, lebo keď za posledný mesiac a pol zaregistrujem jeho vyjadrenie, tak je to kopnutie buď do SaS, alebo do nás. Nepríde nám nič povedať a všetko odkazuje cez médiá. Teraz to už trochu prekypelo, tak som si dovolil mu cez status odkázať niečo naspäť. Ale on ich dal predtým päť. Tlačovky, statusy, hocičo. Držali sme mu chrbát, keď odchádzal zo Siete, hoci som mal pochybnosti, lebo dva roky držal stranu Procházkovi, hoci vedel, čo to je za týpka. Napriek tomu som mu držal palce a teraz sa správa zvláštne.

Komunikujete vôbec spolu? Miroslav Beblavý spomínal, že v parlamente sa spolu bavíte.
Keď sa stretneme, tak komunikujeme. Keď odchádzal zo Siete, pozval som ho na stretnutie, porozprávali sme sa. Bolo to príjemné, ľudské, všetko v poriadku. Ale vyhodnotil to nejako inak. Neviem, či mu nejaký stratég poradil, že je dobré okydávať opozičných partnerov. Je to jeho cesta.

Vytvára akúsi alternatívnu opozíciu?
Neviem. My sa snažíme ísť svojou cestou s SaS. Urobili sme veľmi rozumnú dohodu o spolupráci. Ale Miro si zvolil cestu, že namiesto do Fica bude búšiť do Sulíka a do Matoviča. Veď zvážte, pred mesiacom sa verejne ponúkal, že pôjde on do Dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne bez výberového konania. A teraz, keď to minister Drucker ponúkal nám a SaS, tak sa ozve, že treba zrazu urobiť výberové konanie. Pripadá mi to minimálne trošku schizo.

Urobíte výberové konanie?
Vyberieme najlepšieho možného človeka. Ale určite nebudeme robiť výberové konanie kvôli tomu, že sa Miroslav Beblavý zobudil a keď jemu zdochla koza, tak nech aj susedovi. Na túto hru nepristaneme.

Bude to človek z OľaNO?
Budeme sa snažiť nájsť takého človeka, ktorý bude zlodejom najlepšie pozerať na prsty. Netvárme sa, že dozorná rada je nezávislý orgán. Nie je, bude to naďalej bašta zlepencom nominovaných ľudí, voči ktorým musíme nasadiť makača, ktorý ich ustráži. Ak spravíte konkurz, čo ak papierovo najlepší bude člen Smeru? Mame za opozíciu vyslať do smeráckej dozornej rady smeráka? Nebláznime.

Máte už nejaké tipy?
Máme. Troch-štyroch predbežných kandidátov. Uvedomujeme si, že keď máte byť v dozornej rade inštitúcie, ktorá spravuje dve tretiny rozpočtu zdravotníctva, tak to musí byť človek, ktorý pôjde po zlodejoch ako po údenom. Takého človeka hľadáme, aby sme si opozičnú prácu robili dobre.

Miroslav Beblavý v rozhovore pre HN pred dvoma týždňami povedal, že nesúhlasí s vaším spôsobom vedenia opozičnej politiky. Idete na to podľa vás dobre?
On je v politike dramaticky dlhšie ako ja a mal možnosť ukázať, že to vie robiť. Neregistrujem, že by urobil dieru do sveta. Robíme to tak, ako to cítime.

Nerobíte vy tú dieru do sveta viac emóciami ako konštruktívnymi vystúpeniami?
Pred tromi mesiacmi som raz vystúpil emotívnejšie v parlamente. Odvtedy mám že vraj aj na základe koaličnej dohody zakázaný prístup do médií, nemôžem byť pozvaný do žiadnej diskusie. Asi takto robím dieru. Nemám možnosť robiť nič iné okrem toho, že predkladáme návrhy zákonov. Spoločne sme s SaS predložili na minulej schôdzi štyridsať návrhov. Beblavý nás zas kritizoval, že čo to robíme, kopírujeme veci z predošlého volebného obdobia. A čuduj sa svete, Miro Beblavý bol schopný predložiť len jeden návrh zákona, a aj ten odkopíroval od nášho hnutia o odškodnom pre rodiny, ktoré nedostali miesto v škôlke. Začína robiť zvláštnu opozičnú politiku, ale keď si myslí, že takto je to dobre, tak ja mu držím palce.

Vy ste pred časom na tlačovej besede hovorili, že nebudete rokovať po kluboch o vašich návrhoch zákonov, lebo to považujete za špinavé kšefty. Váš kolega z hnutia Jozef Viskupič pripustil možnosť rokovaní. Čo teda bude robiť OľaNO?
Povedal som, že takéto špinavé kšefty osobne robiť nebudem. Lebo keď prídete za Bugárom, tak vám povie: pán Matovič, o. k., ale vy tu o nás nemôžete hovoriť, že sme nejaký zlepenec zlodejov. Vieme sa dohodnúť, že vám niečo podporíme, ale takto určite nie. Prídete za Kaliňákom, že chcete podporu návrhu, a on povie, že niečo za niečo. Že nemôžete ísť do médií, keď vám príde tip na nejakú kauzu. Príď najskôr za mnou, ja ti to vysvetlím, ako to bolo. Toto je ich štýl robenia politiky. To neuznávam. Keď si Jozef Viskupič myslí, že to niečomu pomôže, nech to robí, držím mu palce, ale nepomôže to.

On chce chodiť rokovať po kluboch. Po tom predsa volali aj koaliční poslanci.
O tom hovoril aj Smer v minulom volebnom období. Vládna moc vždy takto pristupuje k opozícii. Nepozerá na to, čo je niečo dobré, ale kto to predkladá. A strašne si potrpia na to, že sa im niekto podkladá, podlizuje, do zadku strká a pán Bugár sem, pán Bugár tam. Ja mu nebudem hovoriť, že je pán, lebo je to zradca. Takýmto ľuďom sa mám ísť podkladať, aby mi dali nejakú omrvinku?

Tie rokovania majú byť aj na to, aby ste sa dohodli. Koniec koncov, aj pri vzniku Opozičnej rady ste zrejme rokovali o nejakých podmienkach. To neboli špinavé kšefty?
Nie, lebo to bolo dobrovoľné. Je to náš slobodný vzťah s SaS.

Každý ste predsa mali nejakú predstavu a potrebovali ste ju vyrokovať.
My sme s SaS na jednej lodi. Ale nebudem sa baviť so zlodejmi. Nebudem s nimi vyjednávať, a už dupľom nie, keď má byť cena taká, že budem zatvárať oči pred ich zlodejinami.

Igor Matovič teda nebude rokovať, ale Jozef Viskupič bude?
Sme slobodný klub slobodných ľudí. Keď má niekto pocit, že je lepšie rokovať s tými zlodejmi, nech to tak urobí. Možno sa dohodnú. Ale ja s nimi vyjednávať nebudem, lebo viem, čo za to chcú.

Nie je potom vaše predkladanie návrhov viac marketing ako politika?
Je to robenie opozičnej politiky tak, ako nám to situácia dovoľuje. Lepšie by bolo, keby vo vláde boli ľudia, ktorým na Slovensku záleží, tí by si sadli aj s opozičným poslancom a keď príde s dobrým návrhom, dohodnú sa na podpore. Ale keď vo vláde sedia zlodeji a podporia vám nejakú maličkosť len preto, že im sľúbite, že nebudete odhaľovať zlodejiny, tak čo máte robiť? Aspoň teda predkladáte zákony. Oni si to potom aj tak odkopírujú a schvália. Aj to je cesta, ako robiť opozičnú politiku v danej situácii.

Už ste s nimi rokovali, keď viete, čo za to budú chcieť?
Áno. Presne tak to prebieha aj u Bugára, aj u Kaliňáka. Či už ja alebo niektorí ľudia za nimi boli. Chceli sme ich odskúšať, ale je to to isté aj v tomto volebnom období.

Čo bude cieľom Opozičnej rady?
Doteraz sme s SaS žili vo voľnom zväzku. Za to obdobie sme sa dostatočne spoznali, vieme, že nikto z nás by neurobil takú zradu ako Bugár a Procházka. Preto máme k sebe blízko. Po šiestich rokoch sme to teda potvrdili papierom.

Prečo prišla táto potreba?
Lebo ľuďom chceme dať nádej, že keď sa tento zlepenec rozpadne, sú tu subjekty, ktoré dokážu byť jadrom budúcej vlády a majú k sebe blízko.

Je Opozičná rada predstupeň vytvorenia tieňovej vlády?
Prišiel som za Richardom Sulíkom po voľbách, aby sme ľuďom predstavili dobrú tieňovú vládu. SaS je skôr za to, aby bola tieňová vláda až pred voľbami, v čase volebnej kampane. My si myslíme, že ľudia by si na tieňových ministrov mohli zvykať dlhšie, aby po tých rokoch spoznávania vedeli, že keď budú voliť danú opozičnú stranu, koho nominuje na ministra. Je dosť možné, že sa na tom nedohodneme. Podľa nás by však opozícia tieňovú vládu mala vytvoriť.

Borisa Kollára ste nezavolali. On povedal, že by pozvanie neprijal, ale aspoň zo slušnosti ste ho mohli osloviť, keď ste ho už lákali do koalície. Nezachovali ste sa teda trochu neslušne?
Osobne si myslím, že nie. Boris Kollár nasľuboval ľuďom pred voľbami hory-doly, do parlamentu doniesol slušnú zbierku exotov a má jediné šťastie, že ešte väčší sú u Kotlebu, inak by tu boli za hviezdy. Teraz to vidíme sami. Neuplynula ani desatina volebného obdobia, a už mu traja ľudia nechodia na klub, sú rozhádaní a rozpadá sa mu to. Ťažko robiť dohody so subjektom, ktorý možno za pol roka nebude mať poslanecký klub a dovtedy, kým sme my vytvorili Opozičnú radu, nepredložili ani jeden návrh zákona. S SaS dlhodobo spolupracujeme a potom k tomu prilepíme niekoho len preto, aby sme sa tvárili, že sme silnejší? Medzitým sa vám pod rukami bude rozpadať poslanecký klub a budete čakať, kedy kto aké fotky na neho vytiahne. To asi nie je veľmi dobré. Čiže Boris Kollár sa musí vysporiadať so svojím politickým spolkom, musí ukázať odpodstatnenosť existencie v politike, musíme spoznať ich poslanecký klub alebo aspoň to torzo, ktoré v budúcnosti ostane, a potom nevylučujeme spoluprácu.

Viete si predstaviť, že by ste do Opozičnej rady pribrali aj Miroslava Beblavého?
Ja s ním nemám žiadny problém. Len posledné dva mesiace začal robiť zvláštnu sólo politiku. Mne to príde tak, že chce byť za každú cenu za chrumkavého a buchnúť si do všetkých a myslí si, že za to ho budú mať ľudia radi. Keď sa spamätá, tak bez problémov.

Predstavme si, že Opozičná rada sa stane jadrom vlády. Nerozdelí vás iný pohľad napríklad na interrupcie alebo homosexuálne partnerstvá?
Na túto otázku je najlepšie povedať, aké návrhy zákonov parlament prijíma. Kultúrno-etické návrhy sú absolútne menšinová časť reálnej politiky. Aj v tomto sme si s SaS podobní a SaS trochu aj vytriezvela, že sa dokážeme sústrediť na podstatu a nie na balast.

V prípade vytvorenia vlády, ktorej jadrom bude OĽaNO a SaS, by išla ľudsko-právna agenda na druhú koľaj?
SaS sama od seba aj pred týmito voľbami pochopila, že ľudsko-právnu agendu musia odsunúť na druhú koľaj, lebo ich inak ľudia nebudú voliť. Je tu malá časť ľudí, pre ktorých je to alfa a omega a veľká časť ľudí, pre ktorých sú omnoho dôležitejšie chlebové témy. Ak si myslíme, že na Slovensku vznikne z opozície v dohľadnom čase vláda, ktorá bude jednotná v otázke registrovaných partnerstiev alebo interrupcií, tak jednoducho nevznikne, lebo to, čo dnes možno vytvára základ opozície, sú aj konzervatívci, aj liberáli. Slovensko je teda skôr odkázané na spoluprácu konzervatívcov a liberálov.

Prvá iniciatíva Opozičnej rady bude odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Asi viete, že sa vám ho nepodarí odvolať. Prečo to teda iniciujete?
Ja by som to nezavrhoval. Na 90 percent si myslím, že sa nám to nepodarí, ale na desať percent sa spolieham, že Lucia Žitňanská sa na to nedokáže pozerať.

Lucia Žitňanská nie je v parlamente.
Ale zrejme sa budú spoločne dohadovať, ako k tomu pristúpia. Dnes vidíme, že sú schopní napísať si do vládneho programu, že diaľnice budú dostavané v roku 2020 a o týždeň minister za Sieť vyhlási, že nebudú. Napíšu si, že zvýšia koncesionárske poplatky, zrazu sa postaví SNS, zacíti vôňu slaniny a povie, že s tým nesúhlasia. Svoje vlastné sľuby nedodržiavajú už teraz. A keď by chceli mať dôvod na hodnotový rozpor, tak postavenie sa za odvolanie Kaliňáka bude prejavom zvyšku občianskej statočnosti napríklad u Lucie Žitňanskej, ktorý by som od nej očakával.

Na odvolávaní Kaliňáka sa teda bude lámať vláda?
Nemusí sa lámať. Môže to ňou zatriasť a tento vred zo seba konečne vypudiť.

Potom je tam ešte Béla Bugár, ktorý je pragmatickejší politik, a zrejme bude mať silnejšie slovo pri postoji Mosta-Híd ako Žitňanská. Prečo teda vidíte tú možnosť?
Preto, lebo sa spolieham na svedomie ľudí, ktorí v Moste aj Sieti zostali. Nemôže tu niekto kryť človeka, ktorý evidentne kryje svojho kamaráta. Človeka, v ktorého byte býva premiér. Človeka, ktorý urobil všetko pre to, aby si bez problémov mohol Bašternák ukradnúť osem miliónov eur. Kryje ho cez ľudí, ktorých tam dosadzuje. Keď sa bavíme len o tejto jednej kauze, už dávno tam nemal byť.

O dôvere vláde sa už predsa hlasovalo. Prečo by poslanci mali hlasovať proti členovi vlády?
Stále budem veriť v to, že sa v nich svedomie zobudí, ale aj keby nie, tak to bude dobré na niečo iné. Nastavíme Bugárovi a spol. zrkadlo a umožníme im Kaliňáka obhajovať. Kaliňáka, ktorý pokoril ich Hedvigu. Kaliňáka, o ktorom x krát hovorili, že by nemal byť už ani chvíľu ministrom. Uvidíme, či mosťáci uprednostnia záujem Slovenska alebo vlastné kšefty.

Prečo ste s nimi chceli byť vo vláde, keď teraz hovoríte o kšeftoch?
Parlamentná demokracia hovorí o tom, že môžete byť vo vláde s tými, s ktorými vyskladáte väčšinu. Bugára som si trúfal pred zlodejinami ustrážiť, ale Fica nie.

Uvedomujete si, že takáto rétorika voči aj potenciálnemu partnerovi ho môže odradiť od spolupráce s vami?
O kom hovoríte ako o potenciálnom partnerovi? O Bugárovi?

Napríklad.
To nehrozí. Bugár týmto ukázal, čo je zač. Čo si myslíte? Keď niekto bez problémov predá za misu šošovice svojich voličov, nabudúce to neurobí? Pre mňa je Bugár minulosť. Urobím všetko pre to, aby Bugár v slovenskej politike už nič neznamenal.

Myslel som skôr situáciu pred marcovými voľbami a po nich. Keď niekomu dopredu hovoríte, že ho idete strážiť, aby nekradol, zrejme necíti ochotu s vami spolupracovať.
On jednoducho vedel, že s nami by sa kradnúť nedalo. S Ficom sa kradnúť bude dať a príde si na svoje. To je rozmýšľanie Bugára. Ak to myslíte so Slovenskom úprimne, tak kašlete na to, že Matovič povie, že do budúcej vlády ide robiť strážneho psa a bude zárukou toho, že vláda nebude kradnúť. Ale ak si poviete, že čo ja budem robiť v politike, keď nebudem môcť kradnúť? Tak radšej upečiem nejakú kulehu a pôjdem s tým Ficom.

Neobávate sa toho, že takéto expresívne vyjadrenia zmenšia váš koaličný potenciál natoľko, že od vás dajú ruky preč budúci potenciálni partneri?
Keď si niekto myslí, že som expresívny, nech to hovorí inak. Ja to budem našim voličom hovoriť takto, lebo tak to cítim.

Kedy budeme svedkami otvorenia členstva vašej strany?
Začali sme robiť politiku trochu inak. Vytvorili sme hnutie zhora, ale chceme byť skutočným ľudovým hnutím. Chceme, aby sme boli hnutie niekoľko desiatok tisíc ľudí, ktorí s nami budú chcieť byť identifikovaní. Dnes hľadáme spôsob, ako prizvať sympatizantov na užšiu spoluprácu s nami. Tak, aby cítili, že sme akoby ich tlkotom srdca v politike. Aby cítili, že politiku robíme s nimi a o nich. Nebude to však štandardná štruktúra politickej strany.

Čo znamená iná štruktúra?
Nebudeme tlačiť ľudí do členstva. Ľudia dnes nechcú byť členmi, ale chcú byť blízko výkonu politiky. Musíme vymyslieť štruktúry do dnešnej doby, do 21. storočia. Aby ľudia vedeli priamo rozhodovať, aký návrh zákona predložíme alebo nepredložíme. Chceme byť v interaktívnom kontakte s ľuďmi, ktorí nám veria.

Igor Matovič spojil svoju stranu so SaS a vytvorili opozičnú radu


Kto je Igor Matovič
Podnikateľ a predseda strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. V parlamentných voľbách v roku 2010 bol zvolený za poslanca vďaka preferenčným hlasom na kandidátke strany SaS spolu s ďalšími troma členmi občianskeho združenia Obyčajní ľudia. V roku 2012 už kandidoval so svojou vlastnou politickou stranou, keď sa dokázal do parlamentu tiež prekrúžkovať zo 150. miesta na kandidátke. Po marcových parlamentných voľbách zostala jeho strana aj napriek prekvapivému zisku v opozícii. Absolvoval Fakultu manažmentu na Univerzite Komenského v Bratislave.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:33