Šéf strany Sme Rodina Boris KollárTASR/J. Kotian
StoryEditor

Kollárovci ostávajú rodina. Otrasy v strane zatiaľ ustáli

01.06.2016, 00:00
Poslanci hnutia Sme rodina budú diskutovať o budúcnosti trojice kolegov v klube o dva týždne.

Rodina sa pohnevala. Po vyše dvoch mesiacoch v parlamentných laviciach predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár pomerne ostro skritizoval stranícku prácu trojice svojich poslancov – Martiny Šimkovičovej, Petra Marčeka a Rastislava Holúbka. Napriek kritike od vlastného predsedu však poslanci v hnutí zostávajú. „Sme rodina a z rodiny sa neodchádza. Teda z tej našej slušnej rodiny,“ povedal neformálny zástupca trojice Marček.


V hľadáčiku Kollárovej kritiky sa ocitli preto, lebo podľa neho nerešpektujú stranícku činnosť a nechodia na stretnutia poslaneckého klubu. O problémoch v strane ako prvý informoval Denník N. Trojica poslancov to však vidí odlišne. Podľa Marčeka je Kollárovo právo myslieť si, že nepracujú. „Pripraviť zákon s tým, že súvisí aj s ostatnými právnymi normami, trvá aj šesť mesiacov. A podávať návrhy, ktoré sú nedokonalé, nemá význam. Práca poslanca je najmä presne poznať vôľu svojich voličov. A to si tiež vyžaduje čas,“ povedal Marček s tým, že obdivuje predsedu hnutia, ako sa dokáže rozprávať so svojimi voličmi z Dubaja alebo z USA.

Diskusia v klube
Nedorozumenia v strane by mala vyriešiť diskusia. Podľa poslanca hnutia Milana Krajniaka sa o triu poslancov bude Sme rodina rozprávať na svojom poslaneckom klube, ktorý by mal zasadnúť pred začiatkom ďalšej parlamentnej schôdze. Tá sa začne už o dva týždne. Krajniak však nebol v prípade situácie v strane veľmi zhovorčivý. „Mám na to svoj pomerne vyhranený názor, ako si myslím, že k tomu treba pristupovať, aby sme tieto problémy vyriešili, ale poviem ho najskôr svojim kolegom na poslaneckom klube,“ dodal poslanec.

Na stretnutí poslaneckého klubu by sa tak mohlo vyriešiť, či poslanci zostanú aj naďalej súčasťou strany. Na ich budúcnosť sme sa chceli opýtať aj predsedu, ale nepodarilo sa nám s ním skontaktovať. Pre Denník N však Kollár pripustil, že keď nerešpektujú stranícku činnosť, buď chcú odísť, alebo ich pošle preč sám. V prípade, že by chcel Kollár trio poslancov poslať zo strany preč, Marček neplánuje podniknúť právne kroky. „Súdi sa len hlupák. Múdry človek dokáže predložiť také argumenty a takým spôsobom, že ho druhá strana rešpektuje. Ale je fakt, že na oboch stranách musia byť rozumní ľudia. Boris je rozumný človek,“ dodal Marček s tým, že nepredpokladá, že by ich chcel zo strany vyhadzovať.

Despotický „otec“?
Kollár výrokom o tom, že by mohol poslať preč neaktívnych poslancov, prezradil niečo aj o fungovaní samotnej strany. „Keď šéf strany naznačí, že má tu právomoc, svedčí to o viacerých veciach. Jednak o tom, že vnútorné mechanizmy strany nemajú veľa spoločného s demokraciou. Ale môže to naznačiť aj to, čo to vôbec je za politickú stranu, keď je všetko založené na vôli predsedu,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.

Politický analytik Ján Baránek hovorí o rozkole, ktorý môže oslabiť Kollárovo hnutie. „Takéto napätia prinášajú strane oslabenie, pokiaľ to teda nie je výrazne stará a štandardizovaná strana. Ak z takej odídu dvaja bezvýznamní poslanci, je to iné,“ myslí si Baránek.

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:46