StoryEditor

Brusel u nás meral kvalitu vody. Pozrite si výsledky

30.05.2016, 00:00
V európskom rebríčku kvality vodných plôch sme na chvoste. Excelentnej vody je u nás menej.

Už od prvého júna na Slovensku štartuje kúpacia sezóna. A tak si môžu Slováci vybrať, kam sa pôjdu v lete schladiť. Európska komisia vydala novú správu o kvalite vody na kúpanie. Slovensko v nej však neobstálo v porovnaní so zvyškom Európy najlepšie – excelentnú kvalitu u nás môžeme očakávať v 49 percentách lokalít. Nižšie percento kvalitnej vody majú na starom kontinente už iba Albánsko a Rumunsko.

Napriek tomu situácia nie je tragická. Väčšina z 33 vodných plôch, ktoré u nás Brusel sledoval, má vyhovujúce podmienky. Slabší výsledok zdôvodňuje Úrad verejného zdravotníctva počtom lokalít, ktoré do systému hodnotenia jednotlivé štáty nahlásia. „Napríklad Luxembursko nahlásilo jedenásť lokalít a z nich všetky mali výbornú kvalitu,“ povedala Martina Merková z mediálneho odboru úradu. Vysvetlila tiež, že do nášho hodnotenia sa dostali aj niektoré zavreté plochy, ktoré sa zarátali ako nevyhovujúce, aj keď mali v minulosti výbornú kvalitu. Väčšina z ich bola neprístupná pre rekonštrukciu a boli napríklad vypustené.

Všeobecne môže za znečistenie vody v Európe hlavne kanalizácia a odtok z poľnohospodárskych podnikov. Napriek tomu sa situácia zlepšuje. „Čoraz viac lokalít nielenže spĺňa minimálne požiadavky, ale dosiahlo aj výbornú kvalitu vody. V niektorých mestách sa ľudia môžu kúpať dokonca aj v kúpaliskách v prístavoch,“ povedal Hans Bruyninckx, výkonný riaditeľ Európskej environmentálnej agentúry. Do kolónky „excelentná kvalita“ sa za posledné štvrťstoročie dostalo skoro o tretinu viac vodných plôch ako v minulosti.

Slovensko zvyšuje kvalitu najmä spomínanou rekonštrukciou vodných nádrží. V rámci nej sa napríklad v tomto roku zatvorí Kunovská priehrada pri Senici, ktorú komisia označila ako jedinú za nevyhovujúcu na kúpanie.

Infografiku si zväčšíte kliknutím

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:25