Robert FicoMarek Kmeť
StoryEditor

Dlhé týždne mimo hry. Aj to hrozí Ficovi

21.04.2016, 00:00
Od minulého štvrtka riadi premiér vládu z nemocnice. A z diaľky bude na jej fungovanie zrejme dohliadať ešte oveľa dlhšie.

Práve dnes sa má podľa informácií HN rozhodnúť o tom, či premiér Robert Fico podstúpi operačný zákrok alebo nie. Mimo svojho úradu by však mal zostať dlhšie. Vynára sa tak otázka, čo to znamená pre fungovanie novopečenej vlády?


Hoci sa naša ústava o zastupovaní premiéra nezmieňuje ani slovom, podľa ústavného právnika Mariána Gibu z Právnickej fakulty Univerzity Komenského nebude mať jeho neprítomnosť fatálny dosah na prácu nášho vrcholného orgánu výkonnej moci. „Čiastočne o tom hovorí rokovací poriadok vlády, ktorý stanovuje, že neprítomného predsedu vlády pri zvolávaní a vedení jej schôdzí zastupuje ním určený podpredseda. To znamená, že on sám môže podpredsedov poveriť. Nemáme stanovenú maximálnu dĺžku neprítomnosti premiéra,“ hovorí Giba. Podľa neho vychádzame z toho, že vláda je kolektívny orgán, v ktorom má síce predseda dominantné postavenie, ale nie natoľko, aby jeho neprítomnosť ochromila prácu vlády.

Ústava pozná len demisiu
Tá tak môže prakticky fungovať s „Ficom na telefóne“ pokojne aj štyri roky. Premiér totiž napriek tomu, že leží v nemocnici, je pri plnom vedomí a mnohé kompetencie dokáže vykonávať aj na diaľku. Na potrebu rozlišovania stavu predsedu vlády upozorňuje aj Giba. Podľa neho je totiž jedna vec, čo dovoľuje ústava a druhá, čo káže racionálny úsudok v momente, keď by sa indispozícia ukázala ako dlhodobejšia záležitosť.
Ústava pamätá len na demisiu premiéra. V prípade, že by sa Fico pre zdravotný stav rozhodol definitívne opustiť stoličku premiéra, musel by podať demisiu, čo by prakticky znamenalo koniec tejto vlády. Neznamenalo by to však predčasné voľby. Podľa ústavy by v tomto prípade prezident vymenoval nového premiéra, ktorý by zostavil novú vládu. Tá by opäť musela predstúpiť pred parlament so svojím programovým vyhlásením, o ktorom sa v týchto dňoch rokuje v parlamente. Maratón napokon vyvrcholí hlasovaním o dôvere vláde.

Problém pre Smer
Robert Fico je však osobnosť, ktorá je síce zastupiteľná na poste premiéra, ale zrejme v súčasnosti nenahraditeľná pre stranu Smer. Predseda sociálnych demokratov je totiž dlhodobo najpopulárnejším politikom na Slovensku a vo voľbách na seba viaže stovky tisíc preferenčných hlasov. V prípade, že by sa stiahol do úzadia, bol by to pre Smer nepríjemný krok. „Vládna strana je jeho dieťaťom, on postavil Smer na nohy a za jeho vedenia Smer dosiahol najlepšie výsledky z pohľadu volebných úspechov,“ hovorí politológ Tomáš Koziak. Podľa neho v tejto chvíli Smer nemá osobnosť, ktorá by Fica dokázala nahradiť.
Smer už dlhodobejšie pretláča do popredia najmenej Petra Pellegriniho, ktorý Fica zastupuje aj v parlamente, či ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Koziak za tým vidí prezieravú personálnu politiku. Je však otázne, do akej miery by sa dokázali práve títo dvaja zhostiť stoličky predsedu Smeru. O Kaliňákovi sa hovorí ako o reprezentantovi bratislavského krídla strany, čo by mohlo v strane vyvolať napätie. Pellegrini zas nie je práve ostrieľaný politik.

ANKETA
Mali by vysokopostavení štátni úradníci informovať o svojom zdravotnom stave?

Netreba detaily
Martin Poliačik,
SaS:
Myslím si, že do určitej miery by mal byť verejnosti známy aj zdravotný stav predstaviteľov štátu, pretože vplýva na ich schopnosť rozhodovať sa. Netreba ísť do detailov, treba rešpektovať aj súkromie človeka, ale aspoň súhrnnú správu, čo sa stalo, čo sa ide diať a ako dlho to bude trvať, to by pri pozíciách, ako je premiér, verejnosť mala vedieť.

Je to súkromné
Ľubomír Jahnátek,
Smer-SD:
Zdravotný stav každého človeka je vyložene súkromná vec a premiér má tak isto právo na to, čo chce zverejniť. Myslím si, že nie je dôležité, aby vedeli všetci všetko. Keď sa rozhodne, povie o svojom zdravotnom stave, keď sa nerozhodne, nepovie.

Citlivá vec
Erika Jurinová,
OĽaNO-NOVA:
Držme sa toho, že každý má právo na ochranu svojho súkromia, takže úplne chápem, ak nehovoria alebo si neprajú, aby boli podrobnosti povedané. Je to vždy citlivá vec aj pre rodinu, aj pre človeka, nieto ešte pre štát, ktorý drží jeden človek. Povedala by som, že ochrana súkromia by mala byť v tomto prípade na prvom mieste.

Relikvia
Martin Fedor,
Sieť:
Som prívrženec západného sveta, kde veci fungujú. Tam je úplne normálne, že nikto sa nehanbí za svoj zdravotný stav a každému sa môže niečo prihodiť. Je to skôr relikvia starého režimu, kde sme vzhliadali k vodcom ako k neohroziteľným a priam nesmrteľným. Myslím si, že je to normálna súčasť aj politického života a zdravotný stav ľudí, ktorí zastupujú občanov na vrcholných pozíciách, by pri zachovaní istej dávky diskrétnosti podľa mňa nemal byť problém.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:00