Péter SzijjártóPeter Mayer
StoryEditor

Maďari chránia pred migrantmi aj Slovensko

17.04.2016, 22:58
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pre HN o migračnej kríze v Európe:

Je naozaj hlúpe debatovať o tom, či migrácia prispieva k hrozbe teroru alebo nie. Jasná odpoveď je áno, tvrdí Péter Szijjártó, ktorý bol hosťom konferencie Globsec v Bratislave.

Európska únia dosiahla s Tureckom dohodu o migrantoch. Podarilo sa tiež uzavrieť trasu, ktorou migranti prúdili cez Balkán do Európy. Znamená to, že si naše krajiny môžu vydýchnuť?
Balkánska cesta je už v súčasnosti uzavretá. Zároveň však musíme mať na pamäti, že migračná trasa môže byť odklonená iným smerom. My s tým máme svoje vlastné skúsenosti. Keď sme uzavreli zelenú hranicu medzi Maďarskom a Srbskom, už nasledujúci deň sa nelegálni migranti objavili na našich hraniciach s Chorvátskom. Takže musíme byť opatrní a prijať všetky nevyhnutné opatrenia pre prípad, keby sa migračná cesta skutočne zmenila.

Maďarská vláda posilnila kontroly na svojich hraniciach, na niektorých dokonca postavila plot. Plánujete sprísnené opatrenia aj na hraniciach so Slovenskom?
Nemyslím si, že je teraz potrebné prijímať ďalšie opatrenia na hraniciach medzi Maďarskom a Slovenskom. My totiž súčasnými opatreniami na našich južných hraniciach chránime aj Slovensko. Nemusíte sa teda obávať, že k vám nelegálni migranti vstúpia z územia Maďarska.

Ešte pred pár mesiacmi denne prechádzali tisícky migrantov z Maďarska do Rakúska. Dialo sa to len pár kilometrov od územia Slovenska...
Keď sa pozeráme na Rakúsko, chápeme, že by mohlo posilniť kontroly na hraniciach s Maďarskom. Mám k tomu len jednu poznámku. Keď Maďarsko začalo stavať plot na južných hraniciach, rakúsky kancelár nás vtedy veľmi ostro kritizoval. Súčasné maďarské vládne štruktúry a podmienky v našej krajine dokonca prirovnal k najhorším a najtemnejším diktatúram, ktoré v Európe vládli v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Takže ak teraz Rakúsko začne stavať plot na jednej zo svojich hraníc, budem veľmi zvedavý, čo na to kancelár povie.

V posledných mesiacoch sme boli svedkami niekoľkých teroristických útokov v Európe. Zvýšila sa hrozba terorizmu s narastajúcim počtom migrantov?
Môj názor je taký, že bezpečnostné výzvy v Európe ešte nikdy od skončenia druhej svetovej vojny neboli také vážne, ako sú teraz. Prepáčte za výraz, ale myslím si, že je naozaj hlúpe debatovať o tom, či migrácia prispieva k hrozbe teroru alebo nie. Pretože jasná odpoveď je áno. Nelegálna migrácia zvyšuje hrozbu teroru v Európe. Už len fakt, že dennodenne vstupujú tisícky ľudí na územie Európskej únie bez akejkoľvek kontroly, totiž dáva príležitosť aj tým, ktorí prichádzajú do Európy so zlými úmyslami.

Považujete za reálnu hrozbu, že by sa takéto útoky mohli odohrať aj v Bratislave či v Budapešti?
Skúste sa pozrieť na nedávne útoky v Bruseli. Naozaj si nemyslím, že by tí teroristi mali akýkoľvek problém s Belgickom. Chápem to tak, že tieto útoky neboli namierené proti hlavnému mestu Belgicka, ale proti hlavnému mestu Európskej únie. Takže ja som presvedčený, že tento útok bol spáchaný na nás všetkých a my spoločne musíme čeliť tejto bezpečnostnej výzve. Spolupráca, ktorá v tomto smere prebieha medzi krajinami Vyšehradskej štvorky, je dosiaľ naozaj veľmi dobrá. Samozrejme, musíme ju neustále posilňovať.

Čo teda plánujete s partnerskými krajinami v tejto veci robiť?
Teraz budeme hovoriť najmä o spoločnom úsilí, ako pomôcť krajinám okolo Sýrie postarať sa o utečencov. Je dôležité zabezpečiť, aby sa ľudia, ktorí museli utiecť zo svojich domovov, mohli čím skôr vrátiť späť. Pretože my všetci zastávame názor, že nie sme zodpovední za poskytnutie nového, európskeho spôsobu života týmto ľuďom. Našou zodpovednosťou je pomôcť im, aby sa mohli v čo najkratšom čase vrátiť domov.

V piatok ste navštívili Bratislavu, kde ste sa zúčastnili na bezpečnostnej konferencii Globsec. Hovorili ste so slovenskými partnermi?
Áno, na programe som mal aj stretnutie so slovenským ministrom zahraničných vecí. No a nadchádzajúci týždeň budeme spolu najmenej tri dni. Zúčastníme sa spolu na zasadnutí ministrov zahraničia Vyšehradskej štvorky a severobaltských štátov v Lotyšsku. Slovenská delegácia príde tento týždeň aj do Budapešti. Dúfam, že pricestuje tiež slovenský premiér. Veríme, že sa váš predseda vlády dovtedy uzdraví. Želáme mu všetko dobré.

Pretrvávajú medzi našimi krajinami nejaké otvorené témy z minulosti, ktoré ešte nie sú doriešené?
Samozrejme, že tu sú aj otvorené otázky. Je však jasné, že sme pre seba navzájom strategickí partneri. Som si istý, že na to, aby sme dokázali prekonávať otvorené otázky, ktoré sú každému zrejmé, musíme mať predovšetkým medzi sebou dôveru. Keď si vzájomne veríme a máme spoločné ciele, tak je oveľa jednoduchšie riešiť aj otvorené témy.

Plánujete ich spoločne prebrať na najbližších schôdzkach?
Nemyslím si, že by sme teraz mali tieto otázky položiť na stôl len kvôli tomu, aby tam boli. Musíme ich riešiť vtedy, keď budeme veriť, že ich zvládneme. Ja môžem s presvedčením konštatovať, že bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ešte nikdy dosiaľ neboli také dobré, ako sú v súčasnosti. Obe vlády, slovenská aj maďarská, urobili veľa pre to, aby sme mohli túto myšlienku vôbec vysloviť.

Môžete spomenúť konkrétne veci, ktoré prispeli k zlepšeniu spolupráce?
Dosiahli sme kompromisy a robili sme veľmi pragmatickú politiku, či už vo všeobecnosti, alebo aj navzájom voči sebe. Takže si myslím, že perspektívne budeme schopní prekonať všetky otvorené záležitosti. Musíme však tiež riešiť iné veci ako je napríklad oblasť dopravy, infraštruktúry či energetiky. Som si istý, že to robíme dobre. Máme prepojené plynovodné systémy, otvorili sme päť nových miest, cez ktoré sa dajú prechádzať hranice. Vzájomne patríme medzi svojich najvýznamnejších obchodných partnerov. Zastávame spoločné pozície, keď dôjde k najvážnejším výzvam Európskej únie, ako je napríklad už spomínaná migrácia. Takže som presvedčený, že ideme správnym smerom.

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:28