StoryEditor

Kto bude novým premiérom? Pozrite sa, akých ministrov môže mať Fico a Sulík

08.03.2016, 23:00
Povolebný boj o zostavenie vlády je v plnom prúde. V prípade, že by sa ju podarilo zostaviť Richardovi Sulíkovi, nastalo by na ministerstvách zemetrasenie.

Trinásť slovenských rezortov by si tak mali podeliť strany SaS, OĽaNO-NOVA, SNS, Most-Híd a Sieť. Spolu by mali 76 kresiel a tichú podporu strany Borisa Kollára s ďalšími 11 mandátmi.

Ak by však vládu zostavoval Robert Fico, ktorý si dnes preberá poverenie od prezidenta Andreja Kisku, Smer by sa musel o ministerské kreslá podeliť zrejme rovnako so SNS, Sieťou a s Mostom. Zisťovali sme, kto by ich mohol obsadiť.

Ficovi ministri

Sulíkovi ministri
premiér: Robert Fico
Minister financií: Peter Kažimír (Smer) Súčasný minister a ekonóm
Minister dopravy: Viktor Stromček (Smer) Štátny tajomník rezortu dopravy, bývalý riaditeľ magistrátu hlavného mesta
Minister vnútra: Róbert Kaliňák (Smer) Aktuálny minister a podpredseda strany Smer-SD
Minister kultúry: Marek Maďarič (Smer) Dvojnásobný minister, scenárista a dramaturg
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák (Smer) Aktuálny minister a slovenský diplomat
Minister životného prostredia: Peter Žiga (Smer) Predtým ako sa stal súčasným ministrom pracoval vo VÚB či v rezorte hospodárstva.
Ministerka spravodlivosti: Lucia Žitňanská Exministerka spravodlivosti a bojovníčka proti korupcii.
Minister pôdohospodárstva: Zsolt Simon (Most-Híd)
Minister zdravotníctva: Štefan Zelník (SNS)
Minister obrany: Andrej Danko (SNS)
Minister hospodárstva: Jaroslav Paška (SNS)
Minister školstva: Miroslav Beblavý (Sieť)
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny: Alena Bašistová (Sieť)

Premiér: Richard Sulík
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny: Lucia Nicholsonová (SaS) Bývalá novinárka, ktorá pôsobila vo viacerých slovenských médiách počas Radičovej vlády, zastávala post štátnej tajomníčky ministerstva práce.
Minister financií: Jozef Mihál (SaS)/Igor Matovič (OĽaNO) O post sa zrejme pobijú bývalý minister práce Mihál a predseda OľaNO.
Minister dopravy: Ján Rudolf (SaS) Expert SaS na eurofondy.
Ministerka spravodlivosti: Lucia Žitňanská (Most-Híd)
Minister pôdohospodárstva: Zsolt Simon (Most-Híd) Odborník na poľnohospodárstvo už tento post zastával počas vlády Ivety Radičovej.
Minister vnútra: Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) Predseda Novej Väčšiny na tomto poste už pôsobil.
Minister kultúry: Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA)
Bratranec Igor Matoviča sedí v súčasnosti v parlamentnom výbore pre kultúru a médiá. Je to vyštudovaný učiteľ a podnikal aj v gastroslužbách.
Ministerka životného prostredia: Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) Blogerka a protikorupčná aktivistka Remišová, upozornila na kauzu kompy cez Dunaj. Pôsobila tiež ako programová manažérka pre Európsku komisiu.
Minister zdravotníctva: Štefan Zelník (SNS) Žilinský chirurg Zelník je spolumajiteľom polikliniky Žilpo, v rokoch 1994 – 1998 bol štátnym tajomníkom rezortu zdravotníctva.
Minister obrany: Andrej Danko (SNS) Právnik Danko transformoval SNS po odchode Jána Slotu z predsedníckej stoličky.
Minister hospodárstva: Jaroslav Paška (SNS) Bývalý europoslanec a architekt.
Minister školstva: Miroslav Beblavý (Sieť) Vyštudoval jednak ekonómiu v Škótsku, jednak réžiu na VŠMU. Beblavý pracoval aj ako novinár a zakladal Ústav verejnej politiky na Univerzite Komenského.
Minister zahraničia: Ivan Korčok (nezaradený) Viacnásobný štátny tajomník rezortu, reprezentoval Slovensko v stálom zastúpení v Bruseli.


01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:03