StoryEditor

Kiska sa postavil proti Ficovi. "Slovensko musí stáť na strane utláčaných"

15.08.2014, 11:30
Prezident Andrej Kiska nevidí inú možnosť ako uvalenie sankcií voči Rusku. Premiér Fico ich včera označil za nezmysel.

Sankcie Európskej únie voči Rusku môžu znamenať istú ekonomickú stratu, ale treba byť pripravení túto stratu prijať. "Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody a demokracie," napísal dnes na svojej facebookovej stránke prezident SR Andrej Kiska. Ten je momentálne s rodinou na dovolenke mimo Slovenska.

Prezident takto komentoval nielen zavedené sankcie, ale aj diskusiu, ktorá sa o nich vedie aj na Slovensku. Včera totiž premiér Robert Fico označil sankcie Európskej únie a Ruska za nezmyselné. Podľa neho poškodzujú tieto opatrenia všetkých. Podobný názor vyjadril dnes aj maďarský premiér Viktor Orbán (viac čítajte TU).

Kiska upozornil, že každý normálny človek si želá spoluprácu a porozumenie, avšak v prípade, ak krajina, akokoľvek veľká a silná, hrubo poruší medzinárodné alebo ľudské práva, musí demokratická časť sveta prijať účinné opatrenia.

 

Slovensko už podľa neho dvakrát v histórii pocítilo, čo znamená nechať malú krajinu za korisť veľkému, oveľa silnejšiemu susedovi. "V roku 1938 sa rozhodli veľmoci darovať Československo nacistickému Nemecku a dodali mu energiu na ďalšiu expanziu, v roku 1968 sa nás nik nezastal proti komunistickému Sovietskemu zväzu," pripomenul.

Z tohto dôvodu si myslí, že SR by mala byť medzi prvými, ktorá vždy bude apelovať na demokratické štáty a vyzývať na spoločný postup. "Ak nestačia slová, treba dať takýmto výzvam väčšiu váhu, v prípade nutnosti napríklad formou ekonomických sankcií voči štátom, ktoré chcú expandovať, diktovať alebo zastrašovať," podčiarkol.

Politológ Martin Klus považuje vyjadrenie Kisku za pokračovanie jeho opozičného postoja, ktorým sa prezentoval už v prezidentskej kampani. "Andrej Kiska sa snaží vyvážiť postoj vlády podobne ako v prípade neuznania Kosova," povedal Klus pre HNonline. Tvrdí, že za opozičnou rétorikou vidí aj Martina Bútoru, ktorý je Kiskovým poradcom v zahranično-politickej oblasti.

Prekvapil ho však spôsob vyjadrenia svojho názoru. "Prezident zrejme zvolil sociálnu sieť namiesto oficiálneho stanoviska preto, aby zbytočne nezvyšoval napätie medzi ním a vládou," dodal Klus.

01 - Modified: 2006-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dvojjadrové procesory pre servery
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:48