StoryEditor

Levice zasiahli prívalové dažde. Zasahovali hasiči aj vojaci

02.09.2014, 18:24
Autor:
tasr, stltasr, stl

V súvislosti so zlou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči počas dnešnej noci doteraz takmer v 30 prípadoch. Najviac výjazdov zaznamenal Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v Nitrianskom kraji v obciach Ipeľský Sokolec, Lontov, Zbrojníky, Bory, Kubáňovo a Bielovce (okres Levice).

"V obci Ipeľský Sokolec vyhlásil starosta 3. stupeň povodňovej aktivity. Na mieste sa momentálne nachádzajú dve desiatky hasičov z Levického okresu, ktorí pomáhajú pri zvyšovaní a spevňovaní hrádzí a pri odčerpávaní prebytočnej vody zo zatopených rodinných domov, pivníc, dvorov, záhrad a podobne," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

V súvislosti so zlou poveternostnou situáciou zasahujú hasiči podľa jej slov aj pri popadaných stromoch a elektrických stĺpoch v Trnavskom, Bratislavskom, Košickom a Nitrianskom kraji.


Vojaci pomáhajú pri stavaní hrádze v obci Ipeľský Sokolec. Snímka: MO SR

21 vojakov z 13. mechanizovaného práporu z Levíc pomáha v obci Ipeľský Sokolec napĺňať vrecia s pieskom, ktoré majú zabrániť presakovaniu miestnej hrádze. Do terénu boli nasadení na základe požiadavky krízového štábu Obvodného úradu Levice, ktorý o pomoc požiadal dnes ráno.

„Aj v tomto prípade sme na požiadavku o pomoc promptne zareagovali. Naši vojaci sú pripravení pomôcť vždy tam, kde si to situácia vyžiada,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Neskorá výstraha
Vytrvalý a intenzívny dážď počas prvých dvoch septembrových dní spôsobil problém vo viacerých obciach Levického okresu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nadnes vydal pre túto oblasť hydrologickú výstrahu. Podľa starostu obce Sazdice Zoltána Srnu však prišla neskoro.

"Dnes nám už hladina v potoku Búr postupne klesá. Ale v pondelok 1. septembra tu padlo v priebehu niekoľkých hodín veľké množstvo zrážok, takže nám ulicami obce tiekla voda, ktorá so sebou brala aj betónové platne. Momentálne už voda klesá a my začíname počítať škody na obecnom majetku," uviedol Srna. Ako dodal, prudké dažde obyvateľom obce našťastie veľké škody nespôsobili. "Máme niečo nahlásené od jednej či dvoch rodín. Ale voda väčšinou stojí v záhrade. Do domov sa zatiaľ nedostala," skonštatoval starosta Sazdíc.

Zaliate domy, škola aj záhrady
Kritická situácia je v Ipeľskom Sokolci, kde sa vylial potok Jelšovka, ktorý podľa starostu obce Arnolda Ozsvalda zalial šesť až sedem domov, školu a niekoľko záhrad. "Takže školský rok sme dnes ani nezačali, lebo v škole máme pol metra vody. Obec je momentálne neprejazdná. Zasahujú tu hasiči, je tu polícia. Voda sa prečerpáva na štyroch miestach a ide sa spevňovať hrádza, ktorá už na niektorých miestach začína presakovať," uviedol Ozsvald. V Ipeľskom Sokolci už neprší a voda postupne z obce odteká. Na vyčíslenie škôd je však podľa starostu ešte priskoro. "Určite nebudú malé, hlavne na súkromnom majetku. Máme tu dom, ktorému voda poškodila steny, ale našťastie ešte zatiaľ stojí," dodal.

Kritickú úroveň dosahujú aj hladiny ďalších menších tokov v Levickom okrese. Výšku takmer 2,5 metra má hladina potoka Podlužanka v Hronských Kľačanoch. Podľa starostu obce Miroslava Kollára je však v obci situácia zatiaľ pokojná a obecný ani súkromný majetok momentálne ohrozený nie je.

01 - Modified: 2006-10-04 14:56:00 - Feat.: 0 - Title: V Stuttgarte Hantuchovej úspešný vstup do súťaže dvojhry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:33