StoryEditor

Učitelia a sestry sa spojili. Chcú vytvoriť tlak na Ficovu vládu

03.02.2016, 12:02
Učitelia a sestry majú spoločný brífing, na ktorom predstavili svoje požiadavky.

Nespokojné sestry a štrajkujúci učitelia žiadajú o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii v zdravotníctve a školstve.

"Vyzývame poslancov, aby zasadli a riešili kritickú situáciu. Spája nás spoločný zápas. Spája nás to, že tak ako problémy školstva aj sestier sú ignorované," uviedol dnes Vladimír Crmoman zo Štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov. Opoziční poslanci potvrdili, že požiadavku podporia.

Situácia v zdravotníctve je podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej alarmujúca, majú sa ňou preto zaoberať zákonodarcovia.

"Nevieme, čo sa musí ešte stať, aby politici začali konať," skonštatovala. Avizovala, že sestry dnes pošlú kompromisný návrh svojich požiadaviek ministerstvu zdravotníctva a najvyšším ústavným činiteľom. Od mimoriadneho zasadnutia pléna očakávajú, že sa prijme zákon upravujúci ich odmeňovanie.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ návrh sestier nemá, vyjadrí sa k nemu po jeho získaní. "Platí, že tak ako v každom prípade, dvere na ministerstve sú pre rokovanie otvorené," reagoval hovorca rezortu Peter Bubla. Premiér Robert Fico (Smer-SD) zvolal nadnes poobede tlačovú konferenciu k štrajku učiteľov.

"Už opakovane vyzývame parlament a poslancov, aby zasadli. Máme otázku, prečo v takejto kritickej situácii nekonajú, prečo nehľadajú riešenia," poukázal Crmoman. Upozornil, že pre štrajk učiteľov sa neodučilo už viac ako 300.000 hodín. Kavecká tiež pripomína presúvanie pacientov pre hromadné výpovede sestier. "Situácia nie je radostná ani pre školstvo, ani pre zdravotníctvo," doplnila.

Opoziční poslanci sú pripravení zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k situácii v školstve a zdravotníctve. Pôjde o ich spoločnú iniciatívu. TASR to potvrdili z KDH, OľaNO, SaS aj Mosta-Híd. Návrh by mal byť podľa šéfa poslaneckého klubu SaS Martina Poliačika hotový dnes večer, podpisovať by sa pod neho mali poslanci už vo štvrtok.

Zvolanie spoločnej mimoriadnej parlamentnej schôdze podporia aj politici z mimoparlamentnej #Siete, ktorí v parlamente pôsobia ako nezaradení.

Na Facebooku to avizoval poslanec Miroslav Beblavý. O potrebe zvolať mimoriadnu schôdzu pre situáciu v zdravotníctve hovorila už cez víkend aj opozičná SDKÚ-DS.


 

01 - Modified: 2008-01-29 05:17:00 - Feat.: 0 - Title: Pre Dzurindu je výrok Fica neslušný a nepravdivý
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:50