StoryEditor

Osobnosti tlačia na štát. 900 miliónov sme minuli zbytočne

02.11.2015, 08:57
Ľudia z IT chcú dosiahnuť, aby sme prestali robiť úradníkom poštárov a úrady mali jednotný systém.

Slovensko by malo začať konečne využívať moderné technológie. Tak znie výzva osobností zo sveta IT, ktorá má zatlačiť na vládu. Podpísaní ako "my občania" na webe slovensko.digital vybrali niekoľko základných problémov, ktoré dnes u nás nefungujú. 

Štátu vyčítajú, že na informatizáciu sa minulo už 900 miliónov eur a "úradníkom stále robíme poštára a veľa sa nezmenilo." 

Všetky svoje požiadavky zhrnuli do piatich hlavných bodov. "Neexistuje dôvod, aby sme len za vývoj jedného informačného systému zaplatili desiatky miliónov eur, a potom následne stovky tisíc eur mesačne za údržbu," píše sa vo výzve odborníkov. 

Od štátu očakávajú aj to, aby sme nemuseli úrady informovať o tom, čo už vedia. Navrhujú aj to, aby existovala jediná zrozumiteľný stránka, kde sa dá vybaviť všetko, čo štát od nás potrebuje. 

Medzi desiatkami podpísaných je napríklad zakladateľ Websupportu Michal Truban, šéf O2 Slovensko Peter Gažík či jeden zo spolumajiteľov Esetu Anton Zajac. Spoločne ponúkajú štátu pomoc na transparentnú spoluprácu a vyzývajú aj ďalších ľudí z IT, aby sa pridali. 

Čo očakávajú osobnosti od štátu:

1. Jednoduchosť

Potrebujeme jednu prehľadnú a zrozumiteľnú web stránku, kde nájdeme a vybavíme všetko, čo od nás štát potrebuje. Nemá nás prečo zaujímať organizačná štruktúra štátu, kompetencie úradníkov, či dokonca ani to, na aké účty a s akým variabilnými symbolmi treba posielať daň z nehnuteľnosti, psa, alebo odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

2. Jedenkrát a dosť

Úrady od nás nesmú žiadať informácie, ktoré už iné úrady evidujú. Naopak, mali by - vždy vtedy, keď to dovolíme - umožniť, aby sa napríklad o zmene trvalého bydliska dozvedel nielen iný úrad, ale aj banka, elektrárne či elektronický obchod, kde rád nakupujem potraviny.

3. Proaktívne služby

Ak má čerstvá mamička nárok na príspevok na dieťa, tak ho má dostať bez akéhokoľvek podávania žiadostí. S informáciami, ktoré úrady dnes majú, nemôže byť problém zariadiť to automaticky. Nových starostí má mamička určite dosť aj bez štátu.

4. Nové príležitosti

Štát má budovať systémy, ktoré neriešia len problémy úradov samotných, ale podporovať vznik úplne nových typov služieb pre občanov a súkromný sektor. Štát má urobiť všetko preto, aby tí čo tvrdia, že sa niečo nedá, zbytočne nezavadzali tým, čo to spravia.

5. Normálne ceny

Neexistuje dôvod, aby sme len za vývoj jedného informačného systému zaplatili desiatky miliónov eur, a potom následne stovky tisíc eur mesačne za údržbu. Len preto, aby sme mali nejaký obskúrny štátny systém, kde by nikto radšej ani nechodil, keby to nebolo povinné.

01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 03 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur 04 - Modified: 2023-10-13 12:48:12 - Feat.: - Title: Štát môže ušetriť na úradníkoch, ale nestačí to. Má mnoho iných zamestnancov, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 05 - Modified: 2023-08-14 09:22:36 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva od štátu úsporu viac než 270 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 23:09