StoryEditor

Matovič pre HN: Fico ignoruje svoje vlastné sľuby

07.02.2016, 23:00
Predseda OĽaNO Igor Matovič si nevie predstaviť povolebnú spoluprácu s SNS pod vedením Andreja Danka.

Dá sa označiť za najproblematickejšie dieťa slovenskej politickej scény. Spoluprácu s ním odmieta Smer, ale aj niektoré pravicové strany. Igor Matovič v rozhovore pre HN hovorí aj o tom, prečo by do koalície nešiel s Dankovou SNS.

Pozn. redakcie: Rozhovor vznikal pred vypuknutím kauzy Fico vs. Matovič.

Neviem, či si rozhovor nahrávate aj vy, ale my ho nahrávame...

Nahrával som si jediného politika, a to len preto, že predtým, ako som si ho nahral, už sa pokúšal o nejaký podvod v našej rodinnej firme. A keď som vedel, že to ide zopakovať, tak som si ho nahral. Nikoho iného som si nenahrával a ani neplánujem nahrávať. Myslím si, že je to dobré odstrašenie každého zlodeja z môjho najbližšieho okolia v politike. Takže je to vlastne preventívne opatrenie.

Skôr to však bude znamenať, že sa k vám tí zlodeji nepriblížia. Nie to, že by zmizli z povrchu zemského.

Keď sa budú vzďaľovať 200 metrov od parlamentu, tak sme vyčistili parlament.

Aktuálne Slovensko žije štrajkom učiteľov, ktorý je asi neúspešný, keďže klesá počet štrajkujúcich. Vláda odmietla pred voľbami splniť ich požiadavky. Nie je to dobré preventívne opatrenie, aby sme tu nemali pred voľbami generálny štrajk všetkých zamestnancov?

Po prvé si nemyslím, že je štrajk neúspešný. Vy ste to povedali trošku rétorikou Roberta Fica, ktorý stále hovorí o tom, koľko škôl sa zapojilo. To je podľa mňa klamlivá rétorika, pretože v skutočnosti je dnes stále v štrajku približne desať percent učiteľov.

Ale počet zapojených učiteľov a škôl stále klesá.

Len ste použili ten argument, že počet je malý. Zapojených je desať percent učiteľov. A ďalších učiteľov, ktorí tým zapojeným držia palce, ale žijú v strachu, že by prišli o svoju prácu, tých sú podľa mňa minimálne ďalšie dve tretiny. Takže nemyslím si, že štrajk je neúspešný. Otvoril tú tému. Slovensko sa zrazu baví o školstve a nebaví sa o utečencoch, a to je dobre.

Úspešnosť štrajku sa však meria tým, aké prinesie konkrétne výsledky. Cieľom učiteľov je zvýšenie platov, ktoré však pred voľbami nepríde.

Mojím osobným očakávaním od štrajku bolo to, aby sa zmenila verejná diskusia. Aby sme sa tu úchylne nebavili o tom, že nás ohrozujú utečenci, ktorí na Slovensko tak či tak nechcú prísť. Ale aby sme hovorili o reálnych problémoch, ktoré Slovensko trápia. A toto sa učiteľom podarí.

Ale to zrejme nebol cieľ učiteľov. Rozumiem, že vy ako opozičný politik to vnímate ako pozitívnu externalitu.

Môžeme to tak nazvať. Cieľom učiteľov bolo dosiahnuť lepšie rozpočty pre školy a aj o trochu lepšie mzdy. Aby Smer splnil sľuby, ktoré im dal ústami ministra Čaploviča. Ak sa toto nepodarí. Smer sa bude vyhovárať na to, že pred voľbami nemôže nič urobiť. Pritom sú schopní za mesiac uzavrieť zmluvy v hodnote dvoch miliárd eur, ktoré zaviažu budúcu vládu. Tak tam vidieť to farizejstvo. Ak by chceli, tak by mohli. Len jednoducho nechcú.

Ak by ste boli vy premiér a prišli by za vami mesiac pred voľbami, ustúpili by ste?

Treba si dávať pozor na jazyk a svoje vlastné sľuby. Ak by si ustrážil svojho ministra Čaploviča alebo dementoval jeho prísľub učiteľom, že budú mať 1,2-násobok platu v národnom hospodárstve, tak v tom prípade by dnes učitelia naozaj nemuseli štrajkovať. Nemali by morálne právo. Ale oni morálne právo štrajkovať majú. Pýtajú iba to, čo im Robert Fico ústami svojho ministra sľúbil. Tým pádom si myslím, že ak ich ignoruje, tak ignoruje svoje vlastné sľuby.

Takže podľa vás si za to vláda môže sama?

Áno. Dali učiteľom sľub a oni sa úplne legitímne pýtajú, kedy bude naplnený. Prečo by mali čakať až po budúcich voľbách. Teraz je ideálny termín, aby pritlačili na vládu. Aj zamestnanci v Amazone štrajkujú vždy pred Vianocami, lebo vtedy vedia, že viac získajú. Teraz sa skladajú účty a nemôže sa Robert Fico tváriť, že všetky svoje sľuby splnil.

Pôvodne ste do parlamentu chceli kandidovať ako dvojkoalícia s hnutím NOVA. Teraz ste však v jednom hnutí. Stále platí sľub, že ak neprekročíte sedem percent, tak nenastúpite do parlament?

Samozrejme, že áno. My sme nikdy nepovedali, že chceme ísť na 100 percent ako koalícia. Robert Fico začal koncom leta robiť obrovskú agendu ohľadne utečencov, začal ľudí strašiť. V podstate vrátil Slovensko do 30. rokov minulého storočia. Do fašistického Nemecka, kde sa rovnakým spôsobom vymývali hlavy ľuďom. Keď sme videli, aké to má devastujúce účinky na zdravý úsudok ľudí a aj preferencie politických strán, tak sme si povedali, že my nebudeme tými, kvôli ktorým by mal Fico s SNS ústavnú väčšinu.

Takže zmenili sa okolnosti a vy ste zmenili svoj prístup.

Áno, ale zároveň sme sľúbili, že keď hnutie nebude mať sedem percent, ani ja a ani Dano Lipšic si neuplatníme poslanecký mandát.

Čiže v tomto prípade sa nemôže stať, že sa zmenia nejaké okolnosti?

Nikdy som v politike neurobil nejako inak, ako som sľúbil. Nerobím si z huby riť. Ani v živote a ani v politike.

Postavili ste si kariéru aj na tom že chcete vymeniť starých politikov. Ak sa dostanete do parlamentu, tak na konci funkčného obdobia už v ňom budete desať rokov. Nemáte pocit, že sa z vás stáva harcovník a že by ste si mali oddýchnuť od politiky?

Mnohí ľudia v politike by boli radi, keby som si od nej oddýchol aj naveky. Ale ja im to chcem troška komplikovať. Nemám pocit, že by sa zo mňa stal štandardný slovenský politik tzv. karpatského typu. Politik, ktorý politiku berie ako prostriedok na zbohatnutie.

To povie každý politik. Každý má pocit, že je v politike užitočný.

Ja nehovorím, že mám pocit, že som užitočný. A neurobil som si v politike biznis. Ani jeden. Voličov ani Slovenskú republiku som neokradol ani o jedno euro.

Prednedávnom ste povedali, že Robert Fico má peniaze na účte v Belize. Premiér na vás podal trestné oznámenie. Je v tejto kauze niečo nové?

Bol som na výsluchu. A tam sa ma vyšetrovateľ opýtal: Pán Matovič, nemyslíte si, že bolo nespravodlivé takto obviniť premiéra krajiny? Čiže vyšetrovateľ, ktorý by mal zisťovať pravdu, mal podľa mňa napísané otázky z úradu vlády. Povedal som mu, nech sa v prvom rade snaží zistiť pravdu a nech ma už v otázke neobviňuje. Odvtedy nemá žiadne nové informácie.

Čiže necítite nejaké výčitky, že ste to takto urobili? Vy zrejme reálne dôkazy, že tam Robert Fico má peniaze, nemáte?

NAKE som odovzdal doklady, že keby chceli za tým ísť, tak môžu, ale nechcú. Na Slovensku to totiž funguje tak, že keď ide zlodej za premiéra, tak si v prvom rade nanominuje policajného prezidenta, šéfa SIS, šéfa generálnej prokuratúry, NKÚ, a potom ide zlodej robiť premiéra. Potom v pohode kradne, kryje nejakého maséra, ktorému asistentka napíše správu na počítači. A on len povie, že nie je expert na IT. A znova sa spolieha na to, že voliči sú hlúpi. A ja sa spolieham na to, že budem voličom hovoriť pravdu.

Viete si predstaviť povolebnú spoluprácu s SNS? Ján Figeľ naznačil, že si to vie predstaviť.

Mojím cieľom bolo ísť do politiky, aj to, aby som z nej vytlačil Mečiara a Slotu. Slota urobil zo strany, ktorá má dlhú tradíciu, jedno veľké lajno. Danko prišiel a zabalil to lajno do pozlátky. A teraz sa tvári, že je to nová strana. Keď si pozriete tú kandidátku, tak sú to starí pohrobkovia z HZDS a SNS. Žiadne nové tváre. Jednoducho ľudia, ktorí asistovali zlodejom, teraz majú byť nejakou novou nádejou? Veľmi sa čudujem Jánovi Figeľovi, že nie je schopný vylúčiť spoluprácu s takouto stranou.

Čiže pre vás je to rovnako vylúčené ako spolupráca so Smerom?

Pre mňa je cieľom v týchto voľbách dosiahnuť to, aby demokratické sily mali viac hlasov ako SNS a Smer dokopy.

Viete v prípade, že by ste boli súčasťou vládnej koalície, garantovať podporu vládnym opatreniam, keďže nemáte klasickú stranu?

Chápem, že sa zaužívalo, že nemáme žiadny program a každý si môže robiť, čo sa mu zachce. Na základe uplynulých štyroch rokov sme sa poučili a videli sme, že nestačí dať poslancovi iba slobodu, ale treba aj vyžadovať, aby bol zodpovedný.

Máte na mysli niekoho konkrétneho?

Kuffu. Na čo je nám v parlamente človek, ktorý si povie: No ja som tu teraz zvolený a bez ohľadu na záujem hnutia, ľudí, opozície si teraz budem robiť, čo chcem. Žijeme v parlamentnej demokracii a keď vieme, že nepriateľ má väčšinu, tak opozícia musí byť ako jeden muž. Števo Kuffa je týpek, ktorý zbadá niekde problém, za tri sekundy má názor a doživotne tento názor neopustí. To sú ľudia, ktorí nie sú tvárni na to, aby boli otvorení argumentácii. A to je tak trochu obmedzenosť. Aj keď môže byť ľudsky dobrý. Stavili sme teraz na ľudí, pri ktorých je najlepšou referenciou ich život.

01 - Modified: 2008-02-01 10:59:00 - Feat.: 0 - Title: V prevádzke je zhruba 90 lyžiarskych stredísk
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:39