StoryEditor

Raši vidí za výpoveďami sestier politickú kampaň pre OĽaNO

12.01.2016, 19:10
Autor:
TASRTASR

Za akciou hromadných výpovedí sestier je podľa predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD) politická kampaň. Tvrdí, že šéfka sesterských odborov Monika Kavecká aj prezidentka komory Iveta Lazorová majú politické pozadie a ambície. "Tieto dve dámy robia politickú kampaň strane OĽaNO," vyhlásil dnes na brífingu v prešovskej nemocnici s tým, že na to zneužívajú jej zamestnancov.

V prešovskej nemocnici aj dnes pribudli sestry vo výpovediach, ktoré čerpajú PN alebo OČR. Ich počet stúpol na 136, oznámil minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD). To, že sestry neprišli do práce bez toho, aby to oznámili svojim kolegom, označil za nezlučiteľné s morálkou a etikou. Tvrdí tiež, že opustili pacientov. Napriek tomu je podľa jeho slov zdravotná starostlivosť zabezpečená. Upozornil, že ak sestry výpovede nestiahnu, môžu ostať od 1. februára bez práce. Verí však, že zvíťazí "zdravý rozum".

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov, ktorý platí od januára. Čislák ani Raši to nechápu, keďže, ako poukazujú, mzdy zdravotníkov v tomto roku porastú. Na tento účel sa vyčlenilo 55 miliónov eur. Podľa Rašiho tak "zastrašované a oklamané sestry" protestujú proti vyšším platom. Čislák nerozumie, že proti zvyšovaniu miezd postupujú práve výpoveďami.

Sestry v prešovskej nemocnici sú jedny z tých, ktoré zotrvávajú na svojich hromadných výpovediach. Celkovo sa do akcie zapojilo sedem štátnych nemocníc. Na výpovedi v nich naďalej trvá 713 sestier, 550 ju stiahlo. Do nemocníc malo zároveň nastúpiť 125 nových sestier.

Čislák uviedol, že celá situácia okolo výpovedí sestier na Slovensku má regionálny, lokálny rozmer. Ide o 2,4 percenta sestier z celého Slovenska a pokiaľ svoje výpovede nestiahnu, ich pracovný pomer sa skončí 31. januára. Zdravotná starostlivosť o pacientov nebude znefunkčnená.

„Chcem povedať, že nemocnice v Trnave, Trenčíne, Martine a v Košiciach majú svoju prevádzku zabezpečenú aj od 1. februára bez toho, aby bola obmedzená zdravotná starostlivosť. Znamená to, že zdravotná starostlivosť sa bude poskytovať bezpečne pre všetkých pacientov, pre všetkých občanov Slovenskej republiky a je bezpečná aj pre zdravotníckych pracovníkov,“ povedal minister. Považuje za čudné, ak vláda schváli 55 miliónov eur pre všetkých zdravotníckych pracovníkov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, nemocniciach aj pre všetkých záchranárov, čo znamená v priemere navýšenie miezd o 16 percent, a niektoré sestry proti tomuto bojujú výpoveďami.

Čislák zdôraznil, že majú vypracovaný model, ktorý by mohol nastať od 1. februára a mohol by fungovať v prešovskej nemocnici. Košické zdravotnícke zariadenia, ktorých je osem a v regióne bývalého východoslovenského kraja je ich 17, majú dostatočné kapacity a sú ochotné zabezpečiť špičkovú zdravotnú starostlivosť aj v prípadoch, keď prešovská nemocnica nebude môcť pre nedostatok sestier niektoré oddelenia prevádzkovať. Ďalšie oficiálne rokovanie s odborovým zväzom sestier do uplynutia ich výpovednej lehoty neplánuje.

Riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha uviedol, že aktuálny počet výpovedí sestier je 333, nemocnica prijala 70 nových zdravotníckych pracovníkov. Bol by rád, ak by sestry zobrali späť výpovede. Ale ak sa tak nestane, vedia garantovať iba taký rozsah zdravotnej starostlivosti, ktorý im umožnia personálne kapacity. Na situáciu od februára je však nemocnica zodpovedne pripravená.

Raši zdôraznil, že nemocnica v Prešove funguje. Vďaka ostatným zamestnancom, ktorí do práce prišli, aj vďaka kooperácii ostatných nemocníc vo východoslovenskom regióne, je a bude o pacientov postarané.

Ako ďalej uviedol, štát našiel peniaze na zvýšenie platov v zdravotníctve, v niektorých prípadoch, zvlášť tam, kde platy sestier boli najnižšie, pôjde o nárast viac ako 250 eur mesačne. Sestrám odkázal, že ak stiahnu výpovede, dostanú v nemocniciach zadarmo právnu pomoc, aby sa mohli brániť proti záväzku vrátiť odborovému zväzu 3300 eur.

Pacientom odkázal, že zdravotná starostlivosť o nich bude zabezpečená aj naďalej na kvalitnej úrovni.

01 - Modified: 2008-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energetické preukazy dajú bytom férové ceny
01 - Modified: 2024-04-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlý recept. Ako mrháme ukrajinským potenciálom 02 - Modified: 2024-03-11 13:37:14 - Feat.: - Title: Zastrašovanie a manipulácia. Šéfka odborov zaslala Dellu otvorený list kvôli výpovediam pre odborárov 03 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Prvý plat ako zdravotná sestra dostala 350 eur. Dnes už je to výrazne viac, no mzdy sú stále demotivačné 04 - Modified: 2023-10-13 13:49:10 - Feat.: - Title: Sestry a odborári odmietajú zníženie platového automatu zdravotníkov 05 - Modified: 2023-07-02 11:43:10 - Feat.: - Title: Nedostatok pediatrov vyústil do hromadných výpovedí. Lekári sú unavení a žiadajú riešenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:34