StoryEditor

Sulík pre HN: Na Fica si trúfame. Vieme sa spojiť

10.12.2014, 23:00
Predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík pre Hospodárske noviny:

Protivládne protesty v Bratislave organizujú opoziční poslanci Alojz Hlina, Daniel Lipšic, Igor Matovič a Richard Sulík. Ten v rozhovore pre HN vysvetľuje dôvody, ktoré ich k tomu vedú.

Očakávate, že Smer zareaguje na požiadavky demonštrantov?

Máme šesť konkrétnych požiadaviek, ktoré sú ľahko splniteľné a ktoré potláčajú korupciu. Samozrejme, Smer nebude chcieť tieto požiadavky realizovať, pretože po ich prijatí by sa dalo menej kradnúť. Je však veľmi dôležité, aby ľudia prišli do ulíc a aby ukázali, že nesúhlasia s tým, aby sa všade kradlo.

Asi máte na mysli kauzy v zdravotníctve. Alebo viete o ďalších prípadoch?

Celé tieto protesty sa začali nákupom CT prístroja v Piešťanoch. Potom sa verejnosť dozvedela, že sú ďalšie rádovo predražené nákupy, či už v Martine, Trenčíne alebo Košiciach. Ďalej sme podali aj trestné oznámenie kvôli stravovaniu v nemocniciach, a to všetko sú desiatky miliónov eur, ktoré sa tunelujú v zdravotníctve. Máme tu ďalšie predražené upratovacie služby, pripravujeme materiály, ktoré by mali preukázať plytvanie peňazí aj v inom rezorte, a tak ďalej. To všetko sa nakopilo, a práve preto organizujeme protesty.

Včera po 17. hodine sa na Námestí SNP v Bratislave začali schádzať demonštranti. Vyjadrili svoj nesúhlas s korupciou a s tunelovaním štátnych peňazí. Podvečer ich bolo v uliciach viac než tisíc.

Na ktorý iný rezort narážate?

Dopravy, no zatiaľ nemôžem byť konkrétnejší.

Demonštranti v uliciach skandovali aj heslá typu „Fico odstúp“. Je reálne, aby premiér podal demisiu?

V našich šiestich požiadavkách tento bod nie je. Myslíme si, že Robert Fico by mal dovládnuť, odovzdať vládu, a potom sa pratať. Ak však chce vydierať voličov tým, že ak budú protesty, tak odstúpi, tak nech odstúpi. My nemáme strach a opozícia by sa vedela skonsolidovať, ak by k tomu došlo.


Čítajte aj: Čo žiadajú protestujúci


To, že opozícia by vedela spojiť sily, znie však v súčasnej situácii dosť nepresvedčivo...

Ak by boli predčasné voľby, tak som presvedčený, že by vedela spojiť sily a vedela by aj vládnuť celé štyri roky. Už napríklad my, čo organizujeme protesty, teda Lipšic, Hlina, Matovič a ja, sme základom nejakej spolupráce. Našli by sa teda strany, ktoré sú stabilné a s ktorými sa dá hovoriť a viem si predstaviť fungovať.

Podľa prieskumov je však Smer stále najsilnejší a skôr by sa mohlo stať, že pri predčasných voľbách by sa vo vláde zabetónoval na ďalšie štyri roky. Nebolo by to z vášho pohľadu kontraproduktívne?

Prieskumy netreba preceňovať. Je pravda, že SaS je niekde okolo päťpercentnej hranice, no pamätám si aj prieskumy, ktoré boli krátko pred eurovoľbami a ktoré nás dávali pod päť percent. Vo voľbách sme napokon však mali takmer sedem percent. Ďalšia vec je, že prieskumy majú aj nejaké oneskorenie. Tieto protesty trvajú mesiac. A za ten čas sa mnoho zmenilo, čo však nevidno hneď.

Nehrozí dnes nárast extrémizmu, keďže ľudia sa po sklamaní z politikov často utiekajú k radikálnym názorom?

Áno, takéto riziko tu je. Preto musíme ponúknuť alternatívu voči vláde rozkrádania. Na tom pracujeme. Spolupráca nás, čo organizujeme protesty, zatiaľ funguje veľmi dobre a plánujeme v tom aj pokračovať.

Dokedy však chcete s protestmi pokračovať?

Včerajší protest bol posledný plánovaný. Idú vianočné sviatky, odvolávanie ministra dopravy, potom končí schôdza parlamentu. Prispôsobíme sa preto vývoju.

Daniel Lipšic už povedal, že v januári možno bude aj nejaké pokračovanie...

Možno. V tejto chvíli to však ešte neviem potvrdiť.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:29