StoryEditor

Matovič sa dostal do konfliktu so Smerom. Dôvodom je štrajk učiteľov

13.01.2016, 16:00
Autor:
TASRTASR
Štrajk učiteľov kvôli platom vyvolal ostrý spor medzi šéfom OĽaNO a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim.

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič sa dnešnou tlačovou konferenciou priznal k tomu, že je spoluorganizátorom a spolupodporovateľom štrajku učiteľov. Snaží sa zneužiť učiteľov v predvolebnom boji, aby získal viac percent. Na margo dnešných vyhlásení opozičného politika to uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Ide evidentne o snahu tejto politickej strany zneužiť učiteľov v predvolebnom boji," uviedol dnes Pellegrini. Podľa jeho slov Matovič v rokoch 2010 až 2012, keď bol súčasťou vládnej koalície, nespravil pre učiteľov nič.

"Na školstve mu nikdy nezáležalo“

Počas dvoch rokov neprišlo ani k zvýšeniu platov učiteľov. „Nezaregistroval som ani jednu aktivitu z jeho strany, ktorou by vládu tlačil do rozhodnutia, ktoré by malo zlepšiť postavenie pedagógov na Slovensku," dodal predseda parlamentu.

Matovič dnes povedal, že vládni predstavitelia zastrašujú učiteľov a odhovárajú ich od toho, aby boli aktívni. "Myslíme si, že je vhodné, aby sa učitelia zaujímali o veci verejné, aby kandidovali a že naozaj nie je v súlade s demokratickými pravidlami krajiny, aby vrcholoví predstavitelia štátu zastrašovali učiteľov, odsudzovali učiteľov za to, že sú aktívni a za to, že si povedali, že už nebudú počúvať reči, ale reálne vstúpia do politiky a zabojujú tam, kde sa zákony menia," povedal dnes líder hnutia OĽaNO.

Predseda parlamentu odmietol akékoľvek obvinenia, že zastrašuje pedagógov. "V žiadnom prípade. Ale mojou úlohou ako predsedu Národnej rady SR je upozorniť na to, aby nenaleteli niektorým politikom, ktorí sa snažia z tejto situácie vytĺcť politicky kapitál. Dnes sa na stranu štrajku postavil človek, ktorému na školstve nikdy, ale nikdy nezáležalo," dodal Pellegrini.

Dlhodobé ignorovanie požiadaviek

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) v utorok (12.1.) uviedol, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je politicky motivovaná aktivita.

"Jeden z organizátorov tejto akcie sa ani netají tým, že cieľom tejto iniciatívy je znížiť preferencie strany Smer-SD," uviedol šéf rezortu školstva.

Učiteľov vyzval, aby sa nenechali ovplyvniť touto politickou aktivitou. V podobnom duchu reagoval aj predseda parlamentu Pellegrini, ktorý vyzval učiteľov, aby nepodľahli politickým tlakom a nedali sa vtiahnuť do politického boja niektorých politických strán.

01 - Modified: 2008-01-07 08:45:00 - Feat.: 0 - Title: Do 10 rokov by 75 % predaja GM malo pripadať na trhy mimo USA
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:48