StoryEditor

Vyrovnaný rozpočet sa nám vzďaľuje

01.02.2016, 23:00
Autor:
luplup
Nová vláda bude mať za úlohu znížiť schodok v roku 2018 k nule. Súčasný kabinet jej to nezjednodušil.

Rok 2018. Slovensko míňa zhruba toľko, ako vyberie na daniach či odvodoch. Splnili sme záväzok, ktorý sme dali Bruselu – deficit sme stlačili bližšie k nule. Nová vládna zostava bude mať s dosiahnutím zodpovedného hospodárenia neľahkú úlohu.

Realita verzus plány

Súčasný kabinet Roberta Fica totiž v posledných rokoch znižoval schodok menej ambiciózne než plánoval, konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Nový kabinet tak bude mať čo robiť, aby do troch rokov dosiahol vyrovnaný rozpočet tak, ako nám to diktuje fiškálny kompakt, ku ktorému sa zaviazali krajiny Európskej únie. Tento rok má ministerstvo financií v pláne dosiahnuť schodok nižší ako dve percentá, v roku 2017 ho plánuje okresať na menej než pol percenta. „História ukazuje, že urobiť konsolidáciu 1,5 percenta hrubého domáceho produktu je možné, no bez systémových zmien je priestor v daniach a výdavkoch rozpočtu nižší než v minulosti,“ upozorňuje rozpočtová rada. Neistotu vidí aj Európska komisia, ktorá predpokladá, že Slovensko dosiahne v roku 2017 dvojpercentný deficit, a nie 0,43-percentný, ako to naplánovala súčasná vláda.

Uľahčiť politikom prácu môže lepší ekonomický vývoj, za ktorý vďačíme aj nízkym cenám ropy. „Sme totiž krajina, ktorá ropu dováža. Lacnejšia ropa znamená nižšie produkčné náklady a vyšší reálny disponibilný príjem spotrebiteľov vďaka nižším cenám palív a energií,“ konštatuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Povolebný otáznik

Súčasná vláda pritom nechala otáznik v tom, akými konkrétnymi krokmi chce v nasledujúcich rokoch vyrovnaný rozpočet dosiahnuť. „Ciele sú stanovené správne, no ich splnenie je nejasné. Vláda sa v predložených materiáloch ani nepokúša podrobnejšie identifikovať kľúčové faktory, ktoré znížia deficit. Hovorí len o znižovaní medzispotreby a kapitálových investícií, čo je štandardná všeobecná formulácia,“ hovorí analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Slovenské politické strany, ktoré majú po voľbách najväčšie šance, že sa ocitnú sedieť v parlamente, vyrovnaný rozpočet chcú už v roku 2018. Okrem strán SMK a OĽaNO, ktoré tento cieľ vidia reálny až v roku 2020.

Mnohé strany si do svoj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:15