StoryEditor

Polícia vypočuje Fica. Chce vedieť, ako získal dokumenty o Matovičovi

15.02.2016, 10:58
Šéf OĽaNO Igor Matovič odovzdal Národnej kriminálnej agentúre vyše 60 škatúľ dokumentov.

Kauzu predsedu OĽaNO Igora Matoviča vyšetruje polícia v súlade s Trestným poriadkom a bez toho, aby bola ovplyvňovaná zvonku. Vyhlásil to dnes policajný prezident Tibor Gašpar.

Gašpar sa podľa jeho slov rozhodol vystúpiť pre mediálne útoky smerujúce voči polícii i jeho osobe. "Chcem reagovať na klamstvá, lži a polopravdy ku konaniu polície vo vzťahu k tejto kauze," vysvetlil.

Zdôraznil, že je to posledné vyjadrenie polície k prípadu pred parlamentnými voľbami, aj keď očakáva ďalšie útoky voči nej. Zároveň nechcel odpovedať na otázky médií, aby neovplyvňoval vyšetrovanie. Gašpar na brífingu vyhlásil, že polícia vypočuje aj premiéra Roberta Fica. Bude od neho žiadať vysvetlenie, ako získal Matovičove dokumenty z daňového úradu, ktoré podliehajú daňovému tajomstvu.


Kaliňák obvinil Matoviča, že je tunelár. Vedľa mňa je biely kôn, reagoval na ministra
Matovič má ponuku pre Fica. Ak pôjde na detektor lži, dá mu 121 miliónov (video)


"Nevykonávali sme raziu“

Národná a kriminálna agentúra (NAKA) dnes prišla do domu v Borovej pri Trnave, aby zaistila účtovnú dokumentáciu týkajúcu sa živnosti šéfa OĽaNO. Matovič im odovzdal viac ako 60 škatúľ dokumentov. Spolu so svojím novým právnym zástupcom Danielom Lipšicom tvrdili, že vyšetrovateľ postupoval v rozpore so zákonom. Gašpar to odmietol.

"Nevykonávali sme žiadnu policajnú raziu, ako to bolo už dnes nazvané, nebolo to za účasti kukláčov ani žiadnym násilným spôsobom," uviedol s tým, že nechce ďalej komentovať úkony, ktoré NAKA realizuje. "Odporúčam všetkým, ktorí si myslia, že postupuje v rozpore so zákonom, aby sa obrátili na dozorového prokurátora," doložil.

Policajný prezident vysvetľoval komunikáciu medzi vyšetrovateľom a Matovičom ohľadom dohodnutia si termínu jeho výsluchu, ktorú dnes zverejnil šéf OĽaNO. Matovič tvrdí, že poskytoval polícii plnú súčinnosť.

Gašpar, naopak, naznačil, že sa výsluchu vyhýba. Zároveň informoval, že sa osobne rozhodol v tejto veci angažovať a 10. februára zatelefonoval politikovi a požiadal ho o súčinnosť pri výsluchu a stanovení termínu odovzdania dokumentov.

Gašpar: Nikto nás neriadi

Dôvodom bola podľa jeho slov snaha predísť situácii z minulého roka, keď Matovič vyhlásil, že sa polícia pri vyšetrovaní jeho vydavateľstva správa neštandardne.

"Mám za to, že náš postup v tejto veci doteraz je nanajvýš ústretový, až by som povedal nadštandardný," oznámil Gašpar. Odmietol obvinenia, že polícia koná na základe objednávky z Úradu vlády SR a premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten bude podľa neho v kauze čo najskôr vypočutý.

"Nie je pravdou to, ako sa tu prezentuje, že niekto iný riadi, kto nemá na to oprávnenie, proces vyšetrovania," uviedol Gašpar. Odmietol tiež, že by mala polícia daňové dokumenty týkajúce sa Matovičovej živnosti skôr, ako ich zverejnil premiér Robert Fico. Potvrdil, že dva týždne pred medializovaním kauzy boli u manželky Matoviča dvaja vyšetrovatelia. "Títo policajti boli za pani Matovičovou, avšak v úplne inej veci, preveriť informáciu, ktorá absolútne nesúvisí s predmetnou kauzou," ozrejmil.

Lipšic: Gašpar zavádza a klame

Skutočnosť, že policajný prezident neodpovedal na otázky, svedčí o argumentačnej núdzi, v ktorej polícia je, reagoval na Gašparove slová Lipšic, ktorý sa zúčastnil na jeho vyhlásení v budove policajného prezídia. Policajný prezident podľa neho viackrát zavádzal a klamal.

Lipšic zdôraznil, že svedok Pavel Vandák vypovedal v kauze deň po tlačovej konferencii premiéra. "Je v rozpore s Trestným poriadkom, aby kópiu o zápisnici z výsluchu dostávali svedkovia," oponoval Lipšic Gašparovmu tvrdeniu, že Matoviča vyšetrujú v súlade so zákonom.

"Aj dnešné úkony v Borovej sú vykonávané nezákonným spôsobom," zopakoval Lipšic, podľa ktorého dôkazy – účtovníctvo nie je vyšetrovateľom NAKA riadne evidované. "Vytvára sa veľké podozrenie, že spisy budú manipulované," obáva sa.

Uviedol, že ani jeho politický partner Matovič nestojí nad zákonom. Ak je podozrivý, že pred ôsmimi rokmi urobil daňový únik, mal byť dávno stíhaný, mieni Lipšic. "Čo je policajný prezident, alebo polícia ako taká, keď zrazu premiér musí pár dní pred voľbami vec vytiahnuť, aby polícia konala?" opýtal sa. "Nikto rozumný v tejto krajine neverí tomu, že to trestné stíhanie nie je účelové," doložil.

 

01 - Modified: 2008-02-08 06:00:23 - Feat.: 0 - Title: Nejasná správa o konci farebného sveta
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:07