StoryEditor

Islam. Dobre utajené modlitebne

06.10.2015, 00:00
Autor:
KarásekKarásek
Slovenskí moslimovia nemajú najmenšiu chuť otvoriť sa verejnosti.

Nikdy sa nezaraďovali medzi otvorené komunity. Nechodia po uliciach ako spievajúci chlapíci z hnutia Hare Krišna. Naopak. Po tom, ako Bratislava pochoduje proti islamizácii a Slovensko vidí v každom druhom utečencovi potenciálneho staviteľa mešít so samopalom na chrbte, sa ešte viac uzatvárajú do svojich ulít. Dobrými úmyslami je dláždená cesta do pekla, netvrdí márne klasik. Naša počiatočná snaha ukázať, ako extrémizujúca situácia ovplyvňuje životy moslimov žijúcich v krajine pod Tatrami, sa zmenila na zúfalé pátranie pretkávané s prosbami o stretnutia.

Za oponu redakčnej islamskej kuchyne

Politológ Jozef Lenč je akýmsi nepísaným hovorcom moslimov. Na islam konvertoval pred trinástimi rokmi. Nemal problém sa k problematike verejne vyjadrovať. Až dosiaľ. Priznal sa, že sa mu v tejto spoločenskej a politickej situácii nechce vyjadrovať. Dal nám na vedomie, že niekoľko rozhovorov poskytol počas leta a „ohlas xenofóbne zmýšľajúcej časti spoločnosti bol značne agresívny a nemám potrebu, aby sa to opakovalo“. Zároveň poznamenal, že „opakujúce sa množstvo takýchto článkov v médiách a vášne, ktoré vyvolali, nezmierni jeden rozhovor“.

 


Čítajte aj: 

Slovenských moslimov netreba považovať za trójske kone

Jediná krajina Európskej únie bez mešity


Ešte jeden pohľad do redakčnej kuchyne: Islamská nadácia na Slovensku je najvýraznejšou inštitúciou moslimov u nás, preto bola u nás prvá „na rane“. Sídli na Obchodnej ulici v Bratislave, v jej priestoroch sa nachádza kultúrne centrum i modlitebňa. Naša mailová požiadavka o stretnutie a diskusiu bola striktne zamietnutá. „Osobná návšteva či fotografovanie, žiaľ, nie sú možné. Rozhovor by prebiehal elektronicky a poslali by sme Vám k nemu nejaké fotografie.“ Podpis – Islamská nadácia.

Po nie príliš úspešnom pátraní naším posledným želiezkom v ohni zostal mobilný kontakt na združenie Komunita moslimov na Slovensku. Ako sídlo si uvádza bratislavskú Žabotovu ulicu. Združenie prezentuje, že sa zameriava na zvyky a kultúru moslimov žijúcich na Slovensku. V telefonickom rozhovore človek na druhom konci linky súhlasil so stretnutím i s niekoľkými členmi komunity. Požadoval iba, aby sme mu mailom poslali skonkretizovanie zámer našej reportáže.

Z nevestinca centrum kultúry

Ďalšou organizáciou, ktorú sa nám podarilo vysnoriť, bola Islamská mešita na Slovensku. Bratislava, Šustekova ulica. Telefónny kontakt neuvádzajú. Z tých zopár modlitební nachádzajúcich sa na Slovensku je väčšina v súkromných priestorov bytov či rodinných domov. Nahliadnuť do nich je prakticky nemožné. Obdobnú skúsenosť sme mali aj s Islamskou mešitou. Na uvedenej adrese sa týči činžiak. Na zvončekoch pred vchodom sú priam vzorovo vypísané menovky vlastníkov bytov, prípadne nájomníkov. Netušíme, na ktorý zazvoniť. Islamská mešita sa nepotrebuje zviditeľňovať. Ukrýva sa v niektorom z desiatok bytov.

Pomerne známym centrom ľudí vyznávajúcich iné náboženstvo je objekt na Jaskovom rade v blízkosti hlavnej železničnej stanice. Kedysi tu bola diskotéka, reštaurácia i nevestinec. Premenilo sa na islamské centrum kultúry a škôlku. Dnes tu nájdete už na prvý pohľad opustenú budovu. Na dvore za zatvorenou kovovou bránkou panuje mierny neporiadok, ktorému dominuje vyhodená chladnička. Cudzokrajnosť pripomína iba akási samolepka na dverách v arabskom jazyku. Žeby sa komunita presťahovala na Peterskú ulicu?

Túto nenápadnú krátku ulicu v Ružinove lemuje rad nových rodinných domov. Väčšinu z nich signujú tabuľky s názvami firiem. Popiska s názvom Združenie moslimov na Slovensku absentuje. Konkrétny dom nám až potvrdí až jeden zo susedov. „Ale áno. Schádzajú sa tu každý piatok. Vtedy sú všetky miesta na parkovanie zaplnené autami. Môže byť ich aj okolo stovky,“ hovorí.

Za oknami podkrovia domu stojaceho na začiatku komunikácie možno viac-menej len vytušiť, že v podkroví sa nachádza niečo ako modlitebňa. Vstup doň stráži oko kamery. Keď zvoníme, vlastne ani nečakáme, že nám niekto príde otvoriť. Náš odhad sa ukáže správny.

Bodka

Po niekoľkých telefonátoch s neznámym predstaviteľom Komunity moslimov na Slovensku, spomínanom na začiatku reportáže, musíme zrušiť aj očakávané stretnutie. Na druhej strane sa akosi stratil záujem. A už nosením dreva do lesa by bol dodatok, že na Žabotovej ulici, uvádzanej ako adresa komunity, niet ani stopy po moslimoch.

01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 03 - Modified: 2024-02-22 20:22:39 - Feat.: - Title: V Británii od vlaňajšieho útoku Hamasu na Izrael prudko pribudlo prejavov islamofóbie 04 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie 05 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:44