StoryEditor

Hlas na nahrávke je môj, priznal Procházka. Matovičove obvinenie aj tak odmieta

22.07.2014, 11:36
Autor:
redred
Procházka tvrdí, že sa bavil o zľave za inzerciu v regionálnom denníku a nie o tom, že by chcel platiť bez faktúry.

Dlhoočakávaná vec je vonku. Nahrávka, ktorú mal k dispozícii šéf OĽaNO Igor Matovič a na ktorej mal dôkazy proti Radoslavovi Procházkovi, sa dostala na internet. Video zverejnili na stránkach Vimeo a upozornil na to portál sme.sk. Podľa Matoviča bola nahrávka zverejnená bez jeho vedomia. „Zverejnenie bez môjho vedomia ma prekvapilo. Zrejme niekomu veľmi vyhovuje, aby sa táto téma "poriešila" uprostred leta, keď sú ľudia na dovolenkách a politiku nesledujú,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Podľa neho to bol vzhľadom na obdobie geniálny ťah. „Bol to geniálny ťah, pretože v tomto období to rýchlo prebolí a o pár dní to už nebude nikto riešiť. Pritom ide o veľmi závažné veci,“ hovorí pre hnonline.sk Igor Matovič. Šéf strany OĽaNO má aj podozrenie, kto mohol dať nahrávku zverejniť. „Zverejniť nahrávku v polovici uhorkovej sezóny mohlo vyhovovať len Procházkovým chalanom. Ale nemôžem ukazovať prstom,“ dodal Matovič.

Procházkov hlas
Procházka dnes pred médiami potvrdil, že na zverejnenej nahrávke, kde sa zhovára Igorom Matovičom, je jeho hlas a hrdo sa k nemu hlási. Zároveň však uviedol, že nahrávka bola postrihaná tak, aby mu to uškodilo. Záznam zhotovil Matovič a jeho autenticitu už potvrdil.

Procházka zároveň tvrdí, že sa s Matovičom bavil o zľave za inzerciu v regionálnom periodiku regionPress, nie o tom, že by chcel platiť bez faktúry. "Je to pekne vyskladané, môže to budiť nejaký dojem, ale my sme sa bavili o zľave, koľko sa zaplatí pri objednaní a koľko pri dátume splatnosti. To je celé," vysvetľoval s tým, že je ochotný vypovedať aj na Generálnej prokuratúre, ktorá to vyšetruje.

Šéf Siete zopakoval, že o svojej prezidentskej kampani prezradil násobne viac ako ktorýkoľvek iný kandidát. "Podľa mňa je dobré, že je to tak, lebo sa nastavila latka a bude to tak aj pre ostatných," myslí si.

Na otázku, čo si myslí o platení bez faktúry, odvetil, že podľa okolností. "V taxíku tiež nedostávam faktúru, Nota bene som si kupoval a nepýtal som faktúru ani bloček. Ak je faktúra vystavená, treba ju zaplatiť, neplatenie faktúr je obrovský problém," dodal.

Čižnár už vydal pokyn
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vydal už na začiatku júna pokyn, aby prokuátor GP SR preveril medialzované informácie v prípade prezidentskej kampane Radoslava Procházku a v tejto súvislosti jeho nahrávky s poslancom Igorom Matovičom, ktorá bola dnes zverejnená.

"Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra (GP) SR nebude špecifikovať úkony, ktoré realizuje. Teraz sa pán poslanec Matovič 26. júna obrátil na generálneho prokurátora so žiadosťou o vydanie stanoviska vo veci uplatňovania paragrafu 377 odseku 1 Trestného zákona a o zaslanie vyjadrenia, obsahujúceho jednoznačný právny názor na výklad tohto uvedeného zákonného ustanovenia," odpovedala dnes na otázku TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Ako ďalej zdôraznila, listom poslancovi Matovičovi zo dňa 15. júla bolo oznámené, že ustanovenia paragrafu 4 príslušného odseku Zákona o prokuratúre neumožňujú, aby prokurátor dával výhľadové stanoviská k právnym predpisom iným orgánom a ani nými právnickým a fyzickým osobám.

Reklama bez bločku
Igor Matovič obvinil Radoslava Procházku, že od neho chcel nakúpiť reklamu na svoju prezidentskú kampaň bez vystavenia dokladu. Podľa lídra Obyčajných ľudí by malo ísť o inzerciu v jeho novinách platenú v hotovosti. Matovič sa podľa vlastných slov na Procházku pripravil a rozhovor s ním si nahral.

Aby potvrdil, že nahrávka je pravá, abslovoval test na detektore lži a k tomu isté vyzval aj svojho politického soka. Radoslav Procházka najskôr súhlasil, no napokon s odôvodnením, že už nebude reagovať na žiadne podnety Igora Matoviča, detektor odmietol.

Z nahrávky vyplýva, že hlas podobný Procházkovmu nemá problém s tým, aký podiel inzercie by bol platený načierno. Problémom nie je ani to, že by inzerciu na kampaň platenú bez dane mohol niekto odhaliť.  "Pri takom objeme to proste nemáš ako odkontrolovať," hovorí.

01 - Modified: 2006-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cestovný ruch rastie
01 - Modified: 2023-09-25 12:37:29 - Feat.: - Title: Desivé slová kozmonautov z misie Apollo 1. V nahrávke bolo počuť výkriky agónie horiacich mužov 02 - Modified: 2023-03-28 09:22:02 - Feat.: - Title: Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa 03 - Modified: 2022-10-07 09:51:40 - Feat.: - Title: Fico vypovedal ako svedok v prípade, v ktorom sú zo spáchania závažného zločinu podozriví elitní prokurátori 04 - Modified: 2022-06-20 15:42:50 - Feat.: - Title: Ani Pán Boh to neskontroluje! O čom hovorí Hamran na nahrávke, ktorú prezídium označilo za diskreditačnú? 05 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:00