StoryEditor

Kotleba zamestnal svoju manželku za 576 eur, chcel vraj upozorniť na zákon

26.02.2015, 14:46
Autor:
TASRTASR
"To nie je otázka pani Kotlebovej, ale otázka zákona. Manželku predsedu sme zamestnali, aby sa hovorilo o zákone," reagoval hovorca kraja.

Na prijatie Frederiky Kotlebovej, manželky predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, na pozíciu referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti v Banskobystrickej regionálnej správe ciest neposkytlo vedenie kraja jednotné vysvetlenie.

Kým generálny riaditeľ správy ciest Peter Kováč o nej na dnešnej tlačovej besede hovoril ako najvhodnejšej kandidátke spomedzi štyroch uchádzačov, hovorca župy Vladimír Gürtler povedal, že keby prijali osobu s neznámym menom, médiá by nezaujímal nový zákon. Ten má podľa neho "znaky podporovania výpalníckeho konania".

"To nie je otázka pani Kotlebovej, ale otázka zákona. Manželku predsedu sme zamestnali, aby sa hovorilo o zákone," reagoval Gürtler s tým, že plat Kotlebovej manželky je v hrubom 576 eur.

"Verejne vyzývame Emíliu Sičákovú-Beblavú z Transparency International Slovensko, manželku poslanca Miroslava Beblavého, aby na túto pozíciu nastúpila namiesto Frederiky Kotlebovej za ten istý plat," pokračoval hovorca kraja. Narážal tým na fakt, že nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Beblavý participoval na spomínanom zákone o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti.

Do platnosti vstúpil od 1. januára tohto roka a hovorí, že každá spoločnosť, ktorá má viac ako 50 zamestnancov, musí zbieranie a prešetrovanie podnetov týkajúcich sa protispoločenskej činnosti niekomu prideliť.

"Zákon sám o sebe nabáda na možnú korupciu a je proti podnikateľskému prostrediu. Na Slovensku sa týka vyše 3400 podnikateľov. Na základe paragrafu 11 to budú realizovať aj externé osoby, čím sa zvýši daňové zaťaženie podnikateľov a vzniká priestor na "vypaľovanie" podnikateľov," vysvetlil Gürtler. Banskobystrická župa odporúča poslancom Národnej rady, aby zákon opravili a médiám, aby sledovali, ktoré osoby budú oslovovať podnikateľov.

Generálny riaditeľ Banskobystrickej regionálnej správe ciest Kováč však konštatoval, že si Frederiku Kotlebovú vybral ako najvhodnejšiu kandidátku. Informáciu o výberovom konaní na pozíciu referenta pre oznamovanie protispoločenskej činnosti nikde nezverejnili, pretože ho ani nerobili.

"Oslovili sme štyroch ľudí, ktorí spĺňali kvalifikačné predpoklady. Tým je ukončené stredoškolské odborné vzdelanie s maturitou. Pani Kotlebová má ukončenú strednú pedagogickú školu s maturitou," obhajoval novú zamestnankyňu Kováč. Vedenie kraja v tom konflikt záujmov nevidí aj napriek tomu, že v regionálnej správe ciest pracuje aj Kotlebov brat.

Na tlačovej besede sa nezúčastnil predseda župy Marian Kotleba, keďže podľa hovorcu nie je ešte na tom zdravotne v poriadku. V uplynulých dňoch bol hospitalizovaný v nemocnici so zápalom pľúc. Dnes ešte nebol v práci.

01 - Modified: 2007-03-26 11:31:00 - Feat.: 0 - Title: BR prevzala Ahtisaari plán o budúcnosti Kosova
01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2022-02-23 11:00:01 - Feat.: - Title: Ján Lunter už nebude kandidovať na župana, vo voľbách podporuje svojho syna 05 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:27