StoryEditor

Babitzová chce opustiť SDKÚ

19.11.2014, 23:00

Bol to šok a prekvapenie zároveň. Len pred dvomi mesiacmi ohlásila bývalá šéfka rádia Expres a vplyvná žena v médiách Eva Babitzová svoj zámer vstúpiť do politiky, presnejšie do upadajúcej SDKÚ-DS. Jej plán bol jasný – kedysi najsilnejšiu pravicovú stranu chcela „vrátiť na politickú mapu sveta“. Situácia sa však dnes razantne mení. „Zvažujem odchod. Viac sa k tomu nebudem teraz vyjadrovať,“ priznala pre HN. No a nie je sama. Opustiť politické zoskupenie zvažuje aj Viliam Novotný, ktorý bol ešte donedávna jeho podpredsedom. K rovnakému kroku sa včera odhodlal aj jej ďalší bývalý podpredseda Martin Fedor. „Už nepovažujem stranu za rovnakú, do akej som vstupoval.“

Podľa odborníkov je tak SDKÚ-DS k rozkladu najbližšie vo svojej 15-ročnej histórii. „Ak sa rýchlo niečo nezmení, zanikne,“ tvrdí politológ Ján Baránek z agentúry Polis. Šéf strany Pavol Frešo reagoval, že o ďalšej stratégii strany pred voľbami sa chce rozprávať na zajtrajšom prezídiu strany. Myslí si však, že o budúcnosti SDKÚ nerozhoduje vôľa jednotlivých funkcionárov, ale verejnosť vo voľbách. „Každý odchod ma mrzí, no Martin Fedor mal dostatok priestoru na to, aby sa realizoval,“ povedal Frešo.

Do parlamentných volieb v roku 2016 by podľa politológa Tomáša Koziaka strana zaniknúť ešte nemala. Ak sa však nedostane do parlamentu, znamená to pre ňu politickú smrť. A v súčasnosti to podľa Koziaka vyzerá vo voľbách na jednoznačný debakel. Pomôcť by mohli len hlboké a rýchle zmeny. Čo strana na svoju záchranu podnikne, mohli by sme sa dozvedieť už dnes, po večernom zasadnutí jej prezídia.

Koniec Freša?

Viliam Novotný tvrdí, že prvým krokom by malo byť odstúpenie predsedu Pavla Freša. To aj plánuje na prezídiu navrhnúť. „Sparalizoval stranu a nedovolí jej, aby normálne fungovala. Voliči nám nastavili zrkadlo. SDKÚ je v súčasnosti len prázdnou schránkou,“ povedal Novotný. Nie je však jediný, kto má problém s jeho vedením. Nedávno ju pre ňu opustila aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ Nová generácia. K odchodom došlo aj v regiónoch. Viacerí členovia údajne prešli k Sieti.

Podľa Koziaka by ani odchod predsedu stranu nespasil. Ako tvrdí, zoskupenie potrebuje prehodnotenie svojho politického programu, ako aj spôsobu prezentácie na verejnosti.

Strana bez poslaneckého klubu

Oznámením odchodu exministra obrany Martina Fedora sa však zoskupenie dostalo do, pre neho, netypickej situácie. V parlamente bude totiž pôsobiť ako nezávislý poslanec. To znamená, že Klub SDKÚ-DS jeho odchodom zanikne. Na jeho fungovanie je totiž potrebných aspoň osem členov. V praxi tak príde SDKÚ o niektoré svoje právomoci, zmenší sa aj jej možnosť sebaprezentácie. S podobným problémom sa vlani musela vyrovnať aj strana SaS. Dôvodom bol odchod jej piatich z 11 poslancov.

 

Zmeny v SDKÚ-DS:

Odchod včera ohlásil Martin Fedor.

Nasledovať ho zvažujú Eva Babitzová a expodpredseda Viliam Novotný.

V minulosti túto stranu opustili Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, Iveta Radičová, Miroslav Beblavý či Lucia Žitňanská.

 

Strana bez klubu má menej právomocí

Kedysi najsilnejšia pravicová strana príde v parlamente o svoj poslanecký klub. Po odchode jej podpredsedu Martina Fedora už totiž nebude mať potrebných osem poslancov. V praxi tak SDKÚ-DS príde o možnosť prezentácie, ako aj o isté privilégiá. Napríklad už nebude súčasťou poslaneckého grémia, teda orgánu, ktorý prerokúva chod parlamentu. Podobne tak je rozdiel medzi členmi klubu a nečlenmi aj pri rečnení. Napríklad o návrhu zákona sa dá hlasovať len vtedy, ak z každého klubu dostal možnosť vystúpiť aspoň jeden poslanec. Nezaradení poslanci o to musia vyslovene požiadať. Podobne tak pred časom prišla o klub aj strana SaS, keď z jej 11 členov ostali len piati, na klub je potrebných pritom osem členov.

01 - Modified: 2006-12-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Recept na kasový trhák
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:35