StoryEditor

Matovič ukázal volebný program. A prezradil, s kým do vlády nechce ísť

16.02.2016, 11:47

Boj s korupciou, školstvo a zdravotníctvo. To sú priority hnutia OĽaNO-NOVA, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR predstavilo svoj volebný program.

"Náš program je súbor riešení problémov, ktoré podľa nás trápia Slovensko," povedal líder hnutia Igor Matovič. Nazdáva sa, že OĽaNO-NOVA by sa vedelo po voľbách dohodnúť so všetkými stranami okrem Smeru-SD a SNS.

OĽaNO-NOVA chce presadiť hmotnú zodpovednosť verejných činiteľov, sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku, prísnejšie majetkové priznania a odpolitizovať verejnú správu.

Boj proti korupcii

Štát by mali riadiť odborníci. „Boj proti korupcii bol vždy pre OĽaNO kľúčový. Krajina, kde prekvitá korupcia a kde vládne beztrestnosť pre vysokopostavených gaunerov nie je dobrou krajinou," vysvetlila líderka kandidačnej listiny Veronika Remišová.

Na to, aby sme potrestali veľké ryby, treba vymeniť ľudí na štyroch kľúčových pozíciách, na poste generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, policajného prezídia a šéfa NAKA. Ak do týchto kľúčových pozícií prídu statoční ľudia, tak by začali byť stavaní pred spravodlivosť všetci, ktorí porušia zákon," povedal Daniel Lipšic. Nikto, nech je akokoľvek bohatý, nemá mať podľa neho pocit, že je nad zákonom.

Zdravotníctvo chce OĽaNO-NOVA orientovať na spokojnosť pacienta. Za cieľ si dáva nulovú toleranciu k rozkrádaniu, viac peňazí pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a nie pre finančné skupiny a tiež jasné pravidlá. Tibor Hlavatý vymenoval niekoľko reforiem, ktoré chce hnutie presadiť.

Reforma nemocníc by mala priniesť lepšie a modernejšie nemocnice. Reforma postavenia všeobecného lekára má posilniť postavenie lekára.

100 miliónov eur na modernizáciu nemocníc

Reformou by mal prejsť aj systém verejného zdravotného poistenia. OĽaNO-NOVA sľubuje, že do modernizácie nemocníc investuje minimálne 100 miliónov eur ročne. Chce tiež umožniť liečbu v zahraničí, presnejšie v krajinách EÚ. Uhrádzaná by bola do výšky obvyklých nákladov na Slovensku.

Hnutie mieni presadzovať aj prorodinnú politiku. Predĺžilo by materskú dovolenku na 12 mesiacov a chce udržať 100 percent predošlého príjmu.

Rodičia by mali mať nárok na bezplatné miesto v škôlke pre ich dieťa od troch rokov. Hnutie by chcelo opäť zaviesť aj sieť manželských a predmanželských poradní. "Tieto služby v našej spoločnosti chýbajú," vyhlásila podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová. Ako jedno z opatrení spomenula aj daňový bonus pre dieťa vo výške 500 eur.

Ekonomické zóny

OĽaNO-NOVA navrhuje aj znížiť daň podnikateľom a viac zdaniť oligopoly a monopoly. Chce tiež zaviesť špeciálne ekonomické zóny a doviesť Slovensko k potravinovej sebestačnosti. Hnutie mieni vytvoriť férové prostredie pre podnikateľov, aby neboli buzerovaní štátom. "Stabilné pracovné miesta vie vytvoriť len motivovaný a nebuzerovaný podnikateľ," vysvetlil Matovič.

Hnutie chce tiež pokračovať v riešení rómskej problematiky. Venovať sa mieni výchove a vzdelávaniu detí v osadách. Tie totiž podľa rómskeho splnomocnenca vlády Petra Polláka treba pripraviť na budúcnosť. Presadzuje povinnú materskú školu pre deti v osadách. Pollák verí, že tá pomôže deti pripraviť na základnú školu a na ďalšie stupne. Z detí v osadách tak podľa neho vyrastú pracujúci ľudia.

 

01 - Modified: 2008-02-10 15:02:25 - Feat.: 0 - Title: Bin Ládinova popularita v Pakistane prudko klesla
01 - Modified: 2022-05-07 11:31:29 - Feat.: - Title: Fico vyhral dvakrát. "Zachránil" seba a rozhádal koalíciu, Matovič obnovil spor so Sulíkom 02 - Modified: 2022-05-06 19:32:15 - Feat.: - Title: Heger: Hatrákova a Tabák sa spreneverili hodnotám OĽANO, vyjadrenia Matoviča o prezidentke nie sú vhodné 03 - Modified: 2022-05-05 21:34:16 - Feat.: - Title: Zastavte kampaň voči OĽANO. Neobťažujme verejnosť našimi spormi, vyzval Šipoš SaS 04 - Modified: 2022-05-05 16:02:16 - Feat.: - Title: Koaličná kríza: Tri scenáre, ako budú vládne strany riešiť konflikt 05 - Modified: 2022-05-05 14:48:40 - Feat.: - Title: Tabák a Hatráková to dali na Matoviča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:31