StoryEditor

Americká neziskovka živí Lipšica lepšie ako parlament

02.04.2013, 00:00
Daniel Lipšic zarobil na právnom poradenstve a službách 78-tisíc eur.

Práca v neziskovke môže vynášať viac ako politika. Platí to prinajmenšom pre šéfa Novej väčšiny Daniela Lipšica (na snímke), ktorý za viac než pol roka práce vo viedenskej pobočke americkej neziskovky Alliance Defending Freedom zarobil na právnom poradenstve a službách 78-tisíc eur. Bočný príjem, ktorý Lipšic priznal pre HN, prevyšuje aj jeho celoročný ministerský, a neskôr poslanecký zárobok (54-tisíc eur).

Neziskovka sa angažuje v kresťanských témach, zastáva konzervatívne hodnoty. Lipšic tak v spore pred maďarským súdom kritizoval komerčné využívanie ľudských kmeňových buniek a v spore na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu sa zasa postavil proti právu homosexuálnych párov na adopciu.

S Lipšicovými právnymi službami sú v Alliance zjavne spokojní. „Protistrana strávila množstvo času oponentúrou voči argumentom, ktoré predniesol Daniel,“ píše sa na stránke neziskovky.
Termín na podávanie majetkových priznaní uplynie dnes.

Majetkové priznania sa zverejňujú na webe parlamentu až niekoľko mesiacov po ich odovzdaní, viacerí politici však HN svoje príjmy prezradili aj tak. Lipšic nad rámec zákona uviedol aj to, že má na účte 43-tisícový zostatok. Zvyšok majetku sa nezmenil – automobil značky Mazda a zariadenie bytu. Šéf NOVA minulý rok nebol zďaleka jediný politik, ktorý mimo verejnej funkcie získal viac, než mu poslal štát.

Predseda SaS Richard Sulík zarábal na mnohých frontoch – okrem poslaneckého platu dostal 64-tisícovú splátku za predaj firmy FaxCopy a na účet mu prišli aj 20-tisícové dividendy.

Fandia bavorákom
Hoci sa Sulíkovi nepodarilo zachrániť európskym daňovým poplatníkom 350-miliárd eur, ako to tvrdil po neschválení eurovalu v októbri 2011, na neochvejnom postoji predsa len získal. Nemecká Hayekova nadácia mu za kritický postoj k eurovalu udelila Hayekovu medailu a s ňou aj 10-tisícovú prémiu. Sulík si doprial nové auto – kabriolet BMW trojkového radu. Jeho kolegovi z opozície Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS), ktorý je známy tým, že vlastní množstvo pozemkov, lesov a záhrad, sa rozrástol majetok o byt v bratislavskom Starom Meste a auto. „Ide o osobný automobil značky BMW radu 5,“ odkázal po asistentke. Okrem príjmu z funkcie zarobil aj 3,5 tisíca eur na prenájme bytu a účasti v projekte svetovej banky.

Predaj bytu vynáša
Jeden z najvyšších príjmov mal minulý rok Martin Chren z SaS, na účte mu okrem poslaneckého platu pribudlo aj 85-tisíc, ktoré získal z predaja bytu a podielu vo firme. Zarobiť mohol ešte viac, keby si vyplatil dividendy zo svojej eseročky, no tentoraz nechal peniaze vo firme.

Medzi najchudobnejších poslancov patrí Igor Matovič – majetok dávnejšie prepísal na manželku a vraví, že aj výplata mu chodí na jej účet. „Ja som nesvojprávny, nemám platobnú kartu ani účet v banke,“ povedal pred časom HN.

01 - Modified: 2004-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia privítala ratifikáciu protokolu 02 - Modified: 2004-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O český EuroTel sa má zaujímať aj Spurný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:30