StoryEditor

Štrajk je pre učiteľov luxus, vzal im polovicu výplaty

09.02.2016, 23:00
Branislav Kočan, člen štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov v rozhovore pre HN.

Prečo ste pristúpili k prerušeniu štrajku?

V prvom rade máme od učiteľov informáciu, že sú pomerne vyčerpaní. Treba si uvedomiť, že tí učitelia, ktorí štrajkovali dva týždne, prišli o polovicu výplaty. Pri našich platoch je to dosť citeľná rana. Je to paradoxná situácia, lebo mzdy sú také nízke, že si to nemôžu dovoliť.

Môžeme povedať, že štrajk je pre učiteľov luxus?

Samozrejme, že je. Tým štrajkom sme chceli poukázať hlavne na to, že všetky vlády nám 26 rokov stále niečo sľubujú a nie sú to ochotné splniť. To je aj v prípade tejto vlády, ktorá sľubovala 1,2-násobok priemernej mzdy, dosiahli sme 1,07-násobok priemernej mzdy. Nie sú ochotní splniť svoje sľuby. O tom bol ten štrajk. Samozrejme, ide aj o ďalšie záležitosti, ktoré sľubovali v oblasti kontinuálneho vzdelávania alebo pozdvihnutia školského systému. Nič sa nestalo.

Podarilo sa vám dosiahnuť aspoň niečo?

Štrajk je úspešný hlavne tým, akú pozornosť vzbudil v spoločnosti, a školstvo sa konečne dostáva do popredia celospoločenského záujmu, čo doteraz nebolo. Je smutné, že museli prísť učitelia, aby sa debata o tom, ako má vyzerať naše školstvo, vôbec začala. Tá téma tu doteraz absentovala.

Dokedy bude štrajk prerušený?

Od pondelka prechádzame do štrajkovej pohotovosti a budeme v nej dovtedy, kým buď nebudú splnené naše požiadavky, alebo nevstúpime opäť do ostrého štrajku.

Mali ste dohodu s vysokoškolskými učiteľmi o tom, že preberú štrajkovú štafetu alebo sa vám ozvali sami?

Od začiatku nás prekvapilo, akú silnú podporu sme dostávali od akademickej obce. Začali sme sa stretávať na diskusiách aj demonštráciách s rôznymi vysokoškolskými pedagógmi o situácii aj vo vysokom školstve. Sami sa nás pýtali, ako nás môžu podporiť, ale napokon k tomu rozhodnutiu dospeli celkom samostatne.

Ako hodnotíte, že z celkového počtu asi 89-tisíc učiteľov sa na štrajku zúčastnilo do 15-tisíc?

Myslíme si, že účasť bola veľmi dobrá aj vzhľadom na to, že hlavne mladí a začínajúci učitelia či matky samoživiteľky si z veľkej časti nemôžu dovoliť štrajkovať. Dôležitý je aj faktor, že odborový zväz zaujal nejasné stanovisko a nepodporil nás, hoci súhlasil s požiadavkami. Nikto nečakal, že sa na čelo štrajku postaví pán Ondek, ale podporu mu mohol vyjadriť. Stretli sme aj s veľkým množstvom zastrašovania hlavne zo strany zriaďovateľov. Je to veľmi smutné, lebo aj v ich záujme by malo byť, aby školy v ich pôsobnosti mali motivovaných a kvalitných pedagógov a aby mali kvalitne vybavené školy.

Je prechod do štrajkovej pohotovosti výhrou alebo prehrou?

Ja som zopakoval, že už teraz hodnotíme štrajk ako veľmi úspešný hlavne zato, akú vzbudil pozornosť. Budeme pozorne sledovať vývoj situácie, budeme zbierať sily, podarilo sa nám nasieťovať veľké množstvo aktívnych učiteľov, v tom budeme pokračovať a budeme pripravení do ďalšieho kola, lebo toto môžeme považovať maximálne za zatiaľ nevyhratú bitku, ale v boji pokračujeme ďalej. Tých kôl môže byť ešte viac. Veríme, že nabudúce nás bude ešte viac a bude to ešte údernejšie.

Čaká nás v najbližších týždňoch ďalší ostrý štrajk?

Nebudem sa vyjadrovať k žiadnym dátumom. Budeme sledovať situáciu, ako sa bude vyvíjať, budeme sieťovať učiteľov. Bolo by špekulatívne teraz hovoriť o ďalšej budúcnosti.

01 - Modified: 2008-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alef Nula s 345-miliónovými tržbami
01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 03 - Modified: 2024-03-14 11:54:18 - Feat.: - Title: Drucker: Učiteľom budú vyplácané regionálne príspevky, prvý má byť v apríli 04 - Modified: 2024-02-05 13:30:33 - Feat.: - Title: Ročne chýbajú tisícky učiteľov. Pred katedrou bude prázdno na fyzike aj matematike 05 - Modified: 2023-12-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Slovenské školstvo je na tom zle. HN sa pokúsili nájsť päť pozitívnych vecí, ktoré sa v ňom tento rok stali
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:46