StoryEditor

Kauza Gorila sa do volieb nevyrieši, vyhlásil Kaliňák

31.01.2016, 15:19
Autor:
TASRTASR

Výsledky vyšetrovania kauzy Gorila podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nebudú známe v aktuálnom volebnom období. Pripustil to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Informácie sa podľa jeho slov zbierajú a verí, že vyšetrovaciemu tímu sa podarí minimálne objasniť ako kauza prebiehala.

Ukončenie vyšetrovania sa podľa Kaliňáka nedá časovo odhadnúť. Ak by polícia prišla s nejakými zisteniami ešte pred voľbami, bolo by to podľa neho zo strany opozície označené za neseriózne. "Týka sa to hlavne jej, tak tým pádom by sme zasahovali do volebnej kampane a bolo by to označené za zneužívanie polície a to sme nikdy nerobili," uviedol dnes Kaliňák.

Ako dodal, problémom kauzy Gorila je, že sa začala za druhej Dzurindovej vlády a keď prišla vláda Ivety Radičovej, dva roky sa v nej nevyšetrovalo. "Pri veciach, kde nejdete po horúcej stope, kde nemôžete porovnávať veci v deň, kedy sa vlastne stali, tak môžete robiť iba skladanie mozaiky dôkazov, informácií, svedeckých výpovedí, a to sa presne dnes deje," uviedol šéf rezortu vnútra.

Keby polícia bola ďalej od ministerstva vnútra, ak by platili iné mechanizmy ustanovovania policajného prezidenta, keby bola policajná inšpekcia nezávislá, tak by sa podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) vyšetrilo viacej.

Ako dodala, neakceptuje argumentáciu ministra, že pri takýchto prípadoch ide o komplikované vyšetrovanie. "Keby vo svete na všetky prípady mali takúto argumentáciu, tak by sa veľa nevyšetrilo," zdôraznila.

Žitňanská zároveň upozornila aj na kauzu DPH. Podľa jej slov mala polícia prvé informácie v roku 2007. "Dnes je rok 2016. To znamená, že celá kauza sa vyšetruje deväť rokov. V týchto deviatich rokoch, s malou prestávkou, ste boli ministrom vnútra vy," zdôraznila opozičná poslankyňa. Na Slovensku podľa jej slov málokto uverí, že kauzy budú vyšetrené.

Podľa Kaliňáka ide o vymyslené obvinenia. "Čo sa týka kauzy Gorily, boli ste v tom čase štátna tajomníčka, keď sa diala kauza Gorila, potom ste boli ministerka spravodlivosti. Vy máte nesmierny talent ako sa zbavovať zodpovednosti," uviedol Kaliňák. Ako ministerka spravodlivosti sa Žitňanská o vyšetrovanie kauzy mohla podľa Kaliňáka bližšie zaujímať.

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chronológia: Čierne dni vojenských lietadiel
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:47