StoryEditor

Slotu vinia za prázdnu kasu

25.04.2013, 00:00
Exšéfa strany vylúčili, pretože podľa svojho zástupcu ohrozil existenciu SNS.

Napriek dlhoročným dotáciám od štátu národniari dnes nedisponujú takmer žiadnym majetkom. Vinia za to exšéfa strany Jána Slotu, oficiálnym dôvodom jeho včerajšieho vylúčenia je nehospodárne nakladanie s majetkom SNS. Slota podľa šéfa národniarov Andreja Danka ohrozil samotnú existenciu strany. „Keby som ako predseda neurobil, čo som spravil, dnes by sme sa už o SNS nerozprávali. Pokazil prácu, ktorú pre SNS urobil,“ povedal pre HN. SNS dodnes nepatrí ani budova na Šafárikovom námestí, v ktorej dlhé roky sídli.

Na mizine
„V majetku po odpisoch je nejakých 25-tisíc eur. Zdá sa mi, že naozaj nedisponujeme žiadnym majetkom ani budovou, ani žiadnymi aktívami, ani fondmi,“ vyhlásil Danko po tom, čo sa v marci spustilo disciplinárne stíhanie Slotu.

Ešte v roku 2009 mala strana na účte milióny eur, keď Slota odchádzal, bolo to len niekoľko tisíc a so splácaním úveru musel národniarom Danko pomôcť z vlastných peňazí. V SNS sa chcel Slota na poslednú chvíľu udržať, výmenou za finančnú injekciu však žiadal posilnenie kompetencií čestného predsedu. Danko to odmietol.

Podľa Slotu obvinenia z nehospodárnosti nie sú na mieste. Niekto, kto vylučuje, musí mať aj dôvod na to, aby vylučoval. A tento dôvod tam nie je,“ citovala ho agentúra TASR. Možnosť obhájiť sa pred straníckymi kolegami však nevyužil. „Ako čestný predseda bol členom prezídia a na rokovanie bol pozvaný. Neprišiel,“ povedala HN hovorkyňa strany Zuzana Kohútková. Za vylúčenie Slotu podľa Kohútkovej hlasovala dvojtretinová väčšina členov predsedníctva.

Len zámienka 
Presný počet za vylúčenie a proti v šestnásťčlennom predsedníctve nespresnil ani predseda strany Andrej Danko. Vraví však, že hlasovanie nebolo tesné.

Bývalý vysokopostavený člen SNS sa prikláňa skôr k Slotovmu výkladu. „Nehospodárnosť je len zámienka, aby sa nepopulárneho Slotu zbavili a dostali sa nad päť percent,“ povedal pre HN pod zárukou zachovania anonymity.

Slotu zo strany včera nevyhodili po prvý raz, zažil to už v roku 2001, keď sa s ním rozlúčila Anna Belousovová a Slota založil Pravú SNS. Národniari sa opäť spojili v roku 2003. S výnimkou jednej prestávky bol Slota predsedom SNS rekordných štrnásť rokov. Patril medzi zakladajúcich členov SNS v roku 1990.

01 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 28. 10. 2004
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:41