StoryEditor

Štát povolal do prešovskej nemocnice na pomoc armádu

29.01.2016, 16:43
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zdravotníctva povolalo do prešovskej Fakultnej nemocnice J. A. Reimana príslušníkov Ozbrojených síl SR, aby vykonávali zdravotnícku činnosť namiesto chýbajúcich sestier. Informovala o tom dnes šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

"Toto rozhodnutie je dôkazom toho, že ministerstvo zdravotníctva doposiaľ riskovalo zhoršenie zdravotného stavu pacientov a hrubo zavádzalo, že nie je ohrozená zdravotná starostlivosť pre pacientov v nemocniciach a že dokáže v priebehu krátkeho časového obdobia nájsť adekvátne kvalifikovaný zdravotnícky personál," uviedla Kavecká.

Ministerstvo potvrdilo povolanie armády

Ministerstvo potvrdilo povolanie armády do prešovskej nemocnice. Trvá však na tom, že nejde o krízový stav. „Ide o ďalšie klamstvo funkcionárok sestier. V žiadnom prípade nejde o krízový stav. Nemocnica v Prešove požiadala armádu o výpomoc v prípade potreby, aby mohli zabezpečiť zachovanie aj plánovanej zdravotnej starostlivosti," uviedol pre TASR hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla.

Armáda má podľa jeho slov 39 disponibilných sestier, ktoré posúva po nemocniciach podľa potreby. Dodal, že aj v Prešove mali už dlhšie tri takéto sestry. Bubla zároveň opätovne zdôraznil, že akútna a neodkladná zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici je, bola a bude plnohodnotne zabezpečená.

"A znovu sa ohradzujeme voči poplašným správam, ktoré šíria predstaviteľky sesterských odborov a komory, podľa ktorých má byť ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako milión občanov v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Opakujeme, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená pre každého," vyhlásil Bubla.

V Žilinskom aj Prešovskom kraji je podľa jeho slov niekoľko nemocníc, ktoré deklarovali, že sú pripravené postarať sa o pacientov. Trnavská nemocnica funguje v plnom režime.

Chýba viac než päťtisíc sestier

Podľa Kaveckej v súčasnosti chýba na Slovensku viac než päťtisíc sestier. "Aktuálne je Slovensko v počte sestier na tisíc obyvateľov hlboko pod priemerom Európske únie," zdôraznila.

Od 1. februára 2016 bude podľa nej ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako milión občanov v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Premiér Robert Fico by mal podľa Kaveckej situáciu urgentne riešiť.

"OZ SaPA a SKSaPA sú pripravené prijať kompromisný návrh, ktorý predložili na rokovaní s premiérom dnes ráno. V opačnom prípade sa situácia bude rapídne zhoršovať a ani armáda nebude stačiť na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov počas tohto krízového stavu," tvrdí Kavecká.

Vyzývame funkcionárky sestier, aby prestali so zastrašovaním v takej citlivej téme, akou je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti," reagoval Bubla.

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:02