StoryEditor

Glváč písal poľskému ministrovi. Chce objasnenie čistiek v centre NATO

30.12.2015, 19:24
Autor:
TASRTASR

Minister obrany Martin Glváč sa obrátil listom na svojho poľského rezortného kolegu Antoniho Macierewicza v súvislosti s nočným vstupom do Expertného centra kontrarozviedky NATO vo Varšave a výmenou jeho riaditeľa, ktorý sa odohral 18. decembra. TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

„Môžeme potvrdiť, že minister obrany SR zaslal poľskému ministrovi obrany list, v nadväznosti na decembrové udalosti v centre excelentnosti,“ uviedla. Slovenské ministerstvo má podľa nej zároveň vedomosť aj o komunikácii ďalších členských krajín NATO s poľskou stranou.

Obsah listu nebude Glváčov rezort verejne komentovať, oznámila Balleková. Dôvodom je, že ide o korešpondenciu medzi ministrami obrany. „Momentálne očakávame odpoveď a dôkladné objasnenie vzniknutej situácie,“ priblížila.

Poľská spravodajská televízia TVN24 dnes informovala, že Glváč v emocionálne ladenom liste Macierewiczovi píše, že slovenská strana nemôže akceptovať zmeny, ktoré sa udiali v centre, ktoré vybudovalo Poľsko spolu so Slovenskom.

Glváč mal uviesť, že v „súčasnej dobe sme svedkami radu neštandardných opatrení, ktoré nemôže akceptovať“. Akýkoľvek pokus o zapojenie Slovenska do týchto aktivít vplýva podľa šéfa slovenského rezortu obrany negatívne na bilaterálne vzťahy oboch krajín.

Poprel pritom, že nočný vstup do novovytvoreného centra bol konzultovaný so slovenskou stranou. „Iba silný zmysel pre zodpovednosť a skutočný záujem na pokračovaní partnerstva a dialógu produktívnym spôsobom mi bráni vo verejnom vyhlásení, že sa tieto tvrdenia ďaleko odchyľujú od pravdy,“ uvádza sa v liste podľa TVN24.

Macierewicz dnes vymenoval Mariusza Maraseka za nového splnomocnenca rezortu pre Expertné centrum kontrarozviedky NATO a súčasne riaditeľa tohto centra, ktoré Poľsko buduje spolu so Slovenskom.

Informáciu priniesli tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na hovorcu ministerstva obrany vo Varšave Bartlomieja Misiewicza, ktorý v noci na 18. decembra vstúpil v spoločnosti príslušníkov ozbrojených síl a ďalších osôb do budovy centra vo Varšave a oznámil, že Krzysztof Dusza neuposlúchol rozkaz z predchádzajúceho týždňa, aby odstúpil z funkcie šéfa centra.

Práve Misiewicz pôsobil v ostatných dňoch ako splnomocnenec rezortu obrany pre spomínanú inštitúciu. Zástupcom nového šéfa bude Robert Bala, o ktorom pôvodne poľské médiá informovali, že bude novým riaditeľom centra.

01 - Modified: 2007-12-20 13:26:00 - Feat.: 0 - Title: Verejnosť má k dispozícií novú oficiálnu infostránku o eure
01 - Modified: 2024-03-11 17:26:36 - Feat.: - Title: Poľsko dáva na obranu najviac, krajiny susediace s Ruskom pridali 02 - Modified: 2024-02-14 10:53:03 - Feat.: - Title: Stoltenberg očakáva, že 18 členov NATO vydá na obranu dohodnuté dve percentá HDP 03 - Modified: 2024-02-14 09:54:52 - Feat.: - Title: Európa buduje arzenál zbraní takmer od nuly. Sama by sa ubránila až o 10 rokov 04 - Modified: 2024-02-13 18:37:50 - Feat.: - Title: Výrok Trumpa je budíčkom pre všetkých, ktorí na obranu nedávali dosť, reaguje česká ministerka obrany 05 - Modified: 2023-11-28 19:53:45 - Feat.: - Title: Slovensko bude pokračovať v plnení záväzku dvoch percent HDP na obranu, vyhlásil Blanár v Bruseli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:42