StoryEditor

Paška má dostať vládu, Maďarič stranu

V Smere sa už hovorí o tom, kto nahradí Fica v kresle premiéra a predsedu strany.

Na premiérskej stoličke by mal Roberta Fica vymeniť predseda parlamentu Pavol Paška. Novým lídrom Smeru-SD zas má byť minister kultúry Marek Maďarič. Takéto informácie nám potvrdil zdroj z úzkeho vedenia strany v súvislosti s tým, že dnes má Fico oznámiť, že kandiduje na prezidenta.

Paška – zlá voľba
Pašku údajne navrhol samotný Fico. Oficiálne nám túto informáciu zatiaľ nechcel nikto potvrdiť. Komentovať to nechcel ani šéf parlamentu. Na politickej scéne aj v médiách sa pritom už dlhšie špekulovalo, že predsedom vlády by sa mal stať minister vnútra Roberta Kaliňák. Ten podľa našich informácií premiérom byť nechce. „Ja mám svoju sprácu rád a som tomuto rezortu verný,“ vyhlásil včera. Podľa politického analytika Jána Baránka je Paška zlá voľba. „Paškovi chýba charizma aj obľúbenosť, ktoré má Robert Fico,“ zhodnotil. Kaliňák by bol podľa neho vhodnejší na tento post. „Je obľúbený u voličov, vie komunikovať a má charizmu.“

Maďarič, ktorý je v Smere je považovaný za silného ideológa a stratéga, by podľa odborníkov dokázal na poste predsedu strany nahradiť Fica. „Má vyhranený názor, ktorý sa nevymyká z vnímania sveta Roberta Fica,“ skonštatoval Baránek. Aj jemu však podľa analytika chýba potrebná charizma na to, aby dokázal udržať Smer na vrchole.

Slabý prezident
Fico sa túžbou ísť do Prezidentského paláca nikdy netajil. Vo svojom blogu dokonca špekuloval aj o kompetenciách hlavy štátu, ktoré sú podľa neho veľmi slabé. Postavenie prezidenta v súčasnosti podľa premiéra zodpovedá tomu, ak by sa volil v parlamente. „My však volíme prezidenta priamo a jeho mandát je veľmi silný, čo na strane druhej nezodpovedá jeho ústavnému postaveniu,“ napísal ešte v marci tohto roku.

Zároveň však priznal, že ani jeho vláda nemá silu na zmenu, keďže je potrebná ústavná väčšina. Predsedníčka klubu Jana Laššáková len potvrdila, že posilnenie právomoci prezidenta nie je momentálne v hre a ani o tom v strane nerozprávali. „Vieme, že 90 hlasov nemáme,“ zdôvodnila.

Fico o svojich plánoch bojovať o post hlavy štátu začal v strane hovoriť už v máji tohto roku, o čom HN informovali ako prvé. V lete o tom hovoril aj medzi diplomatmi.

Analytici sa zhodujú na tom, že kandidatúra Fica karty v boji o palác zásadne nezamieša. „Nespôsobí to nič, lebo sme s tým dlhodobo rátali a Fico nikdy nepopieral, že má úmysel kandidovať. Nikdy sa neohradil, že ho do prieskumov ako kandidáta zaraďujeme,“ skonštatoval Baránek.

Podľa neho je viac ako jednoznačné, že premiér postúpi do druhého kola. Jeho úspech je podľa Baránka podmienený tým, kto bude Ficov súper. „Ak to bude niekto, kto získa oporu všetkých neúspešných kandidátov, bude to zaujímavý boj,“ dodal analytik. Veľa bude podľa neho záležať aj na opozícii, či dokáže zviesť v kampani naozajstný zápas o voliča.

01 - Modified: 2005-10-28 13:04:00 - Feat.: 0 - Title: Česko si pripomenulo 87. výročie vzniku ČSR
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:28