StoryEditor

Hlina je podozrivý z dvoch trestných činov. Previezli ho do nemocnice (video)

03.09.2015, 13:58
Poslanec Alojz Hlina dnes zamuroval pobočku nebankovky. Neskôr ho polícia obvinila z dvoch trestných činov.

Polícia vo štvrtok večer prepustila zadržaného poslanca NR SR Alojza Hlinu a bude ho stíhať na slobode. Na sociálnej sieti o tom informuje jeho advokát Rastislav Kaššák.

Zároveň uvádza, že Hlina bude stíhaný na slobode za vymyslené trestné činy. Podľa statusu Kaššáka vo štvrtok išlo zo strany polície o nezákonný a brutálny zákrok, ktorý označil za mafiánsky odkaz.

Poslanec parlamentu Alojz Hlina (KDH) je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody.

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že pri týchto trestných činoch je sadzba šesť mesiacov až tri roky. Alojza H. dnes polícia zadržala po tom, ako sa pokúsil zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť.

Vyjadrujem poľutovanie, že musím informovať o konaní, ktoré má charakter trestného činu zo strany poslanca NR SR. Vnímam to aj ako vťahovanie polície do politického súboja," povedal Gašpar.

„Použili hmaty a chvaty“

Šéf policajtov zároveň zrekapituloval, že dnes pred 12.30 hod. bolo polícii oznámené, že politik Alojz Hlina sa pokúša zamurovať vchod do pobočky. Bola tam vyslaná policajná hliadka, ktorá potvrdila oznámenie.

"Bol vykonaný služobný zákrok, osoba bola vyzvaná, aby nastúpila do služobného auta a podrobila sa vyšetrovacím úkonom. Osoba to odmietla, policajti tak použili donucovacie prostriedky, a to hmaty a chvaty. Nedošlo k zraneniu a poslanec nepožiadal o ošetrenie," uviedol Gašpar.

Na margo samotného policajného zákroku poznamenal, že na internete zverejnené video nevidel, videl však záznam zasahujúcej hliadky. "Policajti nemali inú možnosť, ako použiť hmaty a chvaty," zdôraznil.

Previezli ho do nemocnice

Podľa Hlinovho advokáta Rastislava Kaššáka bol zákrok polície nezákonný a vrcholne brutálny, pričom došlo k porušeniu viacerých ustanovení zákona, píše portál aktuality.sk.

Bol som oslovený manželkou pána poslanca, aby som sa ako jeho advokát dostavil na miestne oddelenie polície. Práve teraz mi bolo oznámené, že bol na jeho vyžiadanie prevezený do nemocnice na ošetrenie na Mickiewiczovu ulicu s tým, že sa nevie, kedy sa vráti,“ povedal pre portál advokát Kaššák.

Rozhoduje sa o obvinení

Po predvedení Alojza Hlinu na obvodné oddelenie sa spustila štandardná činnosť orgánov činných v trestnom konaní. "Obmedzením osobnej slobody sa začalo trestné stíhanie vo veci. Boli vypočúvané zainteresované osoby. Za najdôležitejšie považujem vyjadrenie pracovníčky pobočky, ktorá popísala celé konanie podozrivého," povedal policajný prezident.

Aktuálne sa podľa Gašpara rozhoduje o vznesení obvinenia poslancovi Alojzovi Hlinovi "Keďže po formálnej stránke je minimálne podozrivý z naplnenia skutkovej podstaty dvoch trestných činov, bolo nevyhnutné, aby polícia postupovala tak, ako postupovala. Polícia je na základe ústavy povinná oznámiť obmedzenie osobnej slobody poslanca predsedovi parlamentu a predsedovi mandátového a imunitného výboru. To polícia vykonala," uistil Gašpar s tým, že ak dôjde k vzneseniu obvinenia a Alojzovi Hlinovi bude daná možnosť vyjadriť sa, bude prepustený na slobodu.

Alojza Hlinu dnes polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

"Zabraňujem páchaniu trestného činu"

Konanie poslanca si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Poslanec policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie.

Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli. "Ja si plním svoju občiansku povinnosť, zabraňujem páchaniu trestného činu. Ak je pre policajtov závažnejšie moje konanie, keď zabraňujem páchaniu trestného činu, ako podozrenie z páchania trestného činu úžery a nedovoleného podnikania, tak to vyhodnocujem ako veľmi zlé zvládnutie situácie," povedal Alojz Hlina, ktorý už v tejto súvislosti podal aj trestné oznámenie.

Pohotovosť trvá na tom, že plne rešpektovala a rešpektuje usmernenia regulátora trhu aj Národnej banky Slovenska (NBS) pred aj po 31. auguste 2015. Zároveň sa ostro ohradzuje voči invektívam poslanca, jeho hrubému správaniu sa voči personálu či zneužitiu členov policajného zboru na právoplatne otvorených prevádzkárňach.

K incidentu sa vyjadrilo aj KDH

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje dnešný zákrok polície voči poslancovi NR SR Alojzovi Hlinovi vzhľadom na povahu a charakter jeho konania za neadekvátny. Stanovisko predsedu KDH Jána Figeľa agentúre SITA poskytla hovorkyňa hnutia Nataša Žembová.
"Nie je mysliteľné fyzicky spacifikovať ktoréhokoľvek občana SR a určite nie poslanca NR SR s použitím pút za takéto konanie," uviedol Figeľ.

Podľa neho polícia musí zvoliť adekvátnosť a primeranosť svojho zákroku. V KDH si tiež myslia, že konanie Hlinu, ktorý upozorňoval na celospoločenský problém, nebolo také závažné, aby ho museli zvaliť na zem a spútať ho ako obzvlášť nebezpečného páchateľa. Alojz Hlina podľa nich nekládol odpor.

Použité praktiky polície sú podľa KDH v rozpore s poslaním a heslom Pomáhať a chrániť!. „Stále viac sa, žiaľ, potvrdzuje, že mocenský aparát štátu v súčasnosti chráni záujmy oligarchov a úžerníkov viac, než práva slušných ľudí a poctivých podnikateľov," uzavrel Figeľ.

Polícia zatkla poslanca Alojza Hlinu (klub KDH), pretože staval múr pred nebankovou spoločnosťou poskytujúcou pôžičky. Túto informáciu priniesol portál Aktuality.sk. Múr pred filiálkou spoločnosti Pohotovosť začal podľa vlastných slov budovať, pretože firma požičiava peniaze bez licencie od Národnej banky Slovenska (NBS).

Poslancov už imunita nechráni

Ak si to situácia v súvislosti s poslancom Národnej rady SR Alojzom Hlinom vyžiada, parlamentný mandátový a imunitný výbor zasadne v piatok (4.9.) dopoludnia. TASR to potvrdil jeho predseda Ľubomír Petrák (Smer-SD). Súhlas výboru je potrebný na zadržanie poslanca v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu.

Všetko podľa Petráka bude závisieť od toho, či bude Hlina obvinený z trestného činu alebo priestupku, či bude stíhaný väzobne, alebo nie. "Ak nebude hroziť zadržanie nad rámec vypočutia, nebude čo riešiť," doplnil Petrák.

Poslancov už roky nechráni trestnoprávna imunita. Nepostihnuteľní sú už len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie, a to aj po skončení ich mandátu. Na vzatie poslanca do väzby je však nevyhnutný súhlas parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-03-26 12:33:07 - Feat.: - Title: Hlina vyzýva na vyvodenie zodpovednosti pre lykožrútovú kalamitu na Horehroní 03 - Modified: 2024-03-21 11:53:23 - Feat.: - Title: Opozícia chce k priamym platbám agrovýbor a poslanecký prieskum v platobnej agentúre, vraví Hlina 04 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Čistý vzduch, skvelý spánok a svätý pokoj: Túto ekologickú chalupu zo slamy a hliny si okamžite zamilujete 05 - Modified: 2024-03-15 12:31:48 - Feat.: - Title: Dejú sa klamstvá a podvádzanie zo strany vlády. SaS plne podporuje pondelkový protest farmárov, vraví Hlina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:28