StoryEditor

Na stanici vám odnesú kufor. Bezdomovci

08.12.2014, 23:00

Jozef je jedným z takmer päťtisíc bratislavských bezdomovcov. Slovo bezdomovec sa mu však nepáči. Hovorí si radšej bezbytovec. Ako väčšina ľudí bez strechy nad hlavou, aj on má dlhy. Zarába si predajom pouličného časopisu Nota bene. Odvčera má však aj inú prácu. Nosí batožinu cestujúcim na hlavnej stanici v Bratislave. Presne tak, ako to robia lokaji v hoteloch. A aj tak vyzerá. Má špeciálnu modro-bordovú uniformu, biele rukavičky, čierne nohavice a vyleštené topánky. „Chcem ľuďom pomôcť, pretože oni pomáhajú mne. Mám dlhy ako väčšina bezdomovcov a Nota bene mi dalo príležitosť, ako ich splatiť. A taká príležitosť sa neodmieta. Nemusí sa totiž už opakovať a ja sa chcem vrátiť späť do normálneho života,“ vysvetlil Peter, prečo robí nosiča.

Trikrát do týždňa

Bezdomovcov je na železničnej stanici zvyčajne vidno prespávať či popíjať lacný alkohol. Odvčera však siedmi predajcovia Nota bene pomáhajú cestujúcim nosiť po schodoch kufre, tašky či kočíky. S batožinou im pomáhajú trikrát do týždňa – v pondelok, stredu a piatok od 9.00 h do 13.00 h. „Ľudia bez domova sú často vnímaní najmä v role tých, ktorým treba pomáhať. Teraz sa situácia obráti,“ povedala riaditeľka Občianskeho združenia Proti prúdu Sandra Tordová.

Cestujúci pomoc bezdomovcov vítajú. „Padlo mi vhod, že mi na stanici niekto pomohol vyniesť kufor po schodoch. Bolia ma totiž kríže a s batožinou sa mi ide hore schodmi ťažko,“ povedala Daniela Sklenárová, ktorá cestovala z návštevy svojej sestry v hlavnom meste domov do Piešťan. Keďže na stanici chýbajú výťahy a eskalátory, novú službu nosičov batožiny víta aj Tatiana, ktorá cestovala do Spišskej Novej Vsi. „Pomoc milých nosičov batožiny určite rada využijem aj v budúcnosti,“ povedala.

Občianske združenie Proti prúdu, ktoré v Bratislave registruje vyše 2600 predajcov časopisu Nota bene, zamestnáva nosičov a vypláca im mesačne výplatu. Pre cestujúcich je služba bezplatná. Nosiči sú zamestnaní na dohodu, pričom združenie chce docieliť, aby aspoň trom z nich mohli ponúknuť prácu na polovičný pracovný úväzok. Po približne dvoch mesiacoch, keď sa „zabehnú“, by sa mali dni a aj časy tejto novej služby rozšíriť. Projekt finančne podporujú partneri, medzi nimi sú aj Železnice SR, ktoré sú rady, že môžu cestujúcim ponúknuť takúto bezplatnú službu.

Recept na dlhy

Koordinátor projektu Peter Kadlečík vysvetľuje, že dlhy a exekúcie sú pri zamestnávaní ľudí bez domova najväčšou bariérou. „Vznikli často nedbalým správaním, ale sú tu aj systémové chyby. Keď sa totiž človek bez domova ocitne na ulici, snaží sa deň nejako prežiť. Vtedy mu vôbec ani len nenapadne, že sa treba prihlásiť na úrad práce, aby mu bolo v čase, keď nie je zamestnaný, hradené zdravotné poistenie,“ priblížil Kadlečík. Takmer každý z nosičov tak má dlh na zdravotnom poistení, pričom tie najvyššie sa šplhajú až na päťtisíc eur. Preto súčasťou projektu nosičov batožiny je aj projekt oddlžovania. Cieľom združenia je bezdomovcom pomôcť s oddlžením najmä v zdravotných poisťovniach, aby mali prístup k zdravotnej pomoci. Nosičom, ktorí si z výplaty odložia na splatenie dlhov sumu do sto eur, občianske združenie Proti prúdu rovnakú sumu priplatí. „Keď si nosič odloží každý mesiac napríklad sto eur, ďalších sto mu priložíme a za desať mesiacov môže splatiť dvojtisícový dlh,“ ozrejmila Tordová.

Projekt hodnotí pozitívne aj ministerstvo práce. „Foriem pomoci a projektov na integráciu ľudí bez domova do života je mnoho. Napríklad len včera vláda schválila návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny ohľadne Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 – 2020, ktorý sa už netýka len pravidelnej distribúcie rôznych potravinových a hygienických balíčkov pre znevýhodnené skupiny, aj pre bezdomovcov, ale viac ako päť miliónov eur vyčleňuje práve na prácu so sociálne vylúčenými ľuďmi, ktorí sú prostredníctvom rôznych programov integrovateľní do normálneho aj pracovného života,“ uviedol hovorca rezortu práce Michal Stuška.

01 - Modified: 2007-01-18 07:37:23 - Feat.: 0 - Title: Premiér poletí do Líbye neskôr
01 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 02 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 03 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 04 - Modified: 2024-01-10 06:49:46 - Feat.: - Title: Z Ceausescovho chudobinca Európy sa stáva tiger Balkánu. Čo ho ženie k prosperite? 05 - Modified: 2023-12-02 11:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:31