StoryEditor

Naše nákupy stravy boli v poriadku, bráni sa trnavská nemocnica

08.12.2014, 18:50
Autor:
TASRTASR

Vedenie Fakultnej nemocnice (FN) Trnava sa dôrazne ohradzuje voči vyjadreniam predsedu a podpredsedu politickej strany Sieť. Vyjadrenia Radoslava Procházku a Miroslava Beblavého sa podľa neho nezakladajú na skutočnostiach a nereflektujú skutočný stav jednotlivých otázok verejného obstarávania na koncesiu poskytovania stravovacích služieb vo FN Trnava a na vybavenie oddelenia dlhodobej intenzívnej starostlivosti. Uviedlo to dnes v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Matúš Stračiak.

Koncesná zmluva na poskytovanie stravovania vo FN Trnava so spoločnosťou DORA Gastro bola uzatvorená na základe verejnej súťaže. Dôvodom bol dlhodobo hygienicky nevyhovujúci stav kuchyne, čo potvrdili opakované kontroly zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. Hrozilo dokonca zastavenie poskytovania stravovania, čo by výrazne ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti najväčšej nemocnice Trnavského kraja. Vzhľadom na ekonomickú situáciu, ako uvádza FN vo vyhlásení, sa vedenie nemocnice rozhodlo zabezpečiť stravovanie formou externého subjektu. Z pohľadu vedenia FN Trnava nie je táto zmluva ekonomicky nevýhodná. Doba platnosti zmluvy je 10 rokov. "Priemerné náklady v čase prevádzkovania nemocnicou boli na obed pre zamestnanca 3,56 eur s DPH a na celodennú stravnú jednotku pacienta (5 jedál) boli 7,56 eur s DPH. Výsúťažená cena na obed zamestnanca spoločnosťou Dora Gastro je 3,54 eur s DPH a na pacienta 9,54 eur s DPH," uviedol hovorca FN Stračiak. Prvotná investícia do rekonštrukcie hradená koncesionárom bola 2,48 milióna eur, pričom boli vykonané viaceré stavebné úpravy, elektroinštalácia a ďalšie. Hodnotiacim kritériom vo verejnej súťaži bola ekonomicky najvýhodnejšia ponuka, ktorá pozostávala zo základných typov stravy, pričom kritériami bola podľa FN najnižšia jednotková cena stravy pre pacientov podľa typov diét a zamestnancov.

"Druhá spomínaná súťaž v hodnote približne 500.000 eur nie je na vybavenie izby dlhodobej intenzívnej starostlivosti na oddelenie ako uviedol M. Beblavý, ale na kompletné vybavenie špecializovaného pracoviska dlhodobej intenzívnej starostlivosti, ktoré bude jediným takýmto zdravotníckym zariadením pre celé západné Slovensko. Na tomto oddelení sa budú starať o pacientov, ktorí sú dlhodobo ventilovaní, prípadne pacientov s diagnózou bdelá kóma. Táto starostlivosť bude poskytovaná na 15-tich elektrických polohovateľných lôžkach s aktívnymi antidekubitnými matracmi. Pracovisko bude ďalej okrem iného vybavené 13-timi ventilátormi na umelú pľúcnu ventiláciu,” uviedla nemocnica v stanovisku.

FN Trnava vyhlásením reagovala na dnešnú tlačovú besedu strany Sieť, ktorá žiada vykonať v slovenských nemocniciach nezávislú kontrolu všetkých platných zmlúv nad jeden milión eur, zverejniť zoznam nevýhodných zmlúv a vyvodiť z toho personálne dôsledky voči každému zodpovednému. Do ukončenia tejto kontroly požaduje pozastaviť väčšie obstarávania zo strany verejných nemocníc. A požaduje tiež odvolanie riaditeľov nielen trnavskej nemocnice, ale i v Trenčíne, Banskej Bystrici a Poprade, ktoré spolu zaplatia externým firmám za prevádzku vývarovní 81 miliónov eur na desať rokov.

01 - Modified: 2007-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Neposlušný" minister
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:23