StoryEditor

Fico na HNClube: Bez peňazí z Bruselu by sme neprežili

03.12.2013, 09:08
Autor:
redred
Aký dopad malo prijatie eura na ekonomiku Slovenska? A ako hodnotí výhody a nevýhody eura po piatich rokoch? Premiér odpovedal na HNClube.

11:17 Peter Vavro sa na záver pýta Fica na kandidatúru na prezidenta. Premiér však na otázku neodpovedal.

11:14 Fico sa lúči s divákmi na HNClube a redakcii Hospodárskych novín ďakuje za pozvanie. Šéfredaktor HN Peter Vavro ďakuje Ficovi za prijatie pozvania.

11:12 Fico ďakuje veľký firmám za to, že vytvorili tlak na vládu. Doteraz totiž nemohli čerpať peniaze z eurofondov. Premiér hovorí o tom, že vláda pracuje na zvýšení konkurencieschopnosti.

11:10 Soták hovorí o pláne Bruselu zvýšiť konkurencieschopnosť únie. Soták od vlády žiada otvorenie diskusie o pláne na rozvoj slovenského priemyslu a o vyššej transparentnosti. Hovorí o znížení korupcii a o dôležitosti veľkých firiem. Prítomným hovorí o tom, že bez veľkých firiem, sa malé a stredné podniky nepresadia. Žiada od nich, aby sa k veľkým firmám a priemyslu správali úctivejšie. Slovensko musí podľa Sotáka pracovať na tom, aby bolo ekonomicky silnejšie.

11:09 Ostatník sa premiéra pýta na zoznam firiem, ktoré neplatia dane. Vyzýva Fica, aby verejne povedal mená firiem, ktoré dane neplatia. Fico zváži zverejnenie zoznamu. Na teraz prezradil len nadnárodného výrobcu alkoholu.

11:05 Fico hovorí o tom, že ak sa ukáže, že niektoré ich rozhodnutia boli mylné, vláda je pripravená sa k nim vrátiť a prehodnotiť ich.  

11:01 Premiér hovorí o bločkovej lotérii a o jej efektivite. Vláda dala kontrolu nad výberom daní do rúk zákazníkov.

10:57 Fico hovorí o nastavení daňových licencií. Podľa premiéra prebieha čulá diskusia a nikto nechce nikomu ublížiť. Vláda robí rozhodnutia v dobrej viere, že môžu priniesť efekt.

10:55 Vláda sa podľa Fica nevyhne diskusii o daňovom základe a harmonizácii daní zo strany únie. Povinnosťou Slovenska je zúčastniť sa týchto diskusií v rámci únie a vybojovať pre nás čo najvhodnejšie podmienky.



10:53 Fico hovorí o spolupráci Slovenska a Česka. O spoločnej spolupráci Made in CzechoSlovakia. Hovorí o ceste do Mongolska a Číny, ktorá má byť pre Slovensko veľmi úspešná.

10:50 Obama sa Fica pýtal na situáciu na Ukrajine. Zo strany USA bolo cítiť nervozitu.

10:47 Peter Bielik z televízie TA3 sa pýta na návštevu Fica v USA. Na výsledky návštevy a na prínos pre Slovensko. Návšteva bola podľa premiéra spojená s našou účasťou v Afganistane. Slovensko je pripravené po roku 2014 pomáhať s výcvikom Afgancov.

10:45 Spolupráca Ukrajiny s Ruskom podľa Fica ukľudní tranzit plynu na Slovensku. Slovensko sa vraj vyhlo ďalšej plynovej kríze.  

10:43 Podľa Fica by však vstup do Európskej únie bol pre Ukrajinu výhodný.

10:42 Fico hovorí o tom, že chybou únie je to, že je príliš zamilovaná do seba. Situáciu na Ukrajine komentovať nechce. Obáva sa však násilností.

10:40 Filo sa pýta na intervenciu ČNB proti českej korune a na situáciu na Ukrajine. To, čo sa deje v Česku, vidí Fico ako dôsledok českého postoja neprijať euro. Podľa premiéra sa to ale zmení. Tvoriacej sa koalícii v Česku by euro podľa Fica vyhovovalo viac.

10:47 Každá krajina sa podľa Fica môže rozhodnúť, či do únie vstúpi. Premiérovi je ľúto, že Ukrajina si úniu nevybrala. Brusel by nemal nariekať, že Ukrajina si vybrala Rusko.

10:46 Fico hovorí, že nie je ochotný pristúpiť na to, aby náš rozpočet schvaľoval Brusel.

10:44 Slováci môžu byť podľa Fica radi, že sme dosiahli najvyššiu možnú integráciu, akú sme mohli dosiahnuť. Slovensko sa musí dostať do silného jadra eurozóny. Fico chce, aby Slovensko bolo v silnom jadre.

10:41 Premiér hovorí, že Slovensko si nemôže dovoliť izoláciu. Bez spolupráce neprežijeme.  

10:42 Fico hovorí o tom, že keby kríza neprišla, eurozóna by sa v rámci integrácie tak ďaleko nedostala. Úlohou Slovenska je sledovať návrhy únie. Slovensko si musí vybrať, čo je ochotné obetovať v rámci suverenity.

10:40 Šramko hovorí o podmienkach, ktoré muselo Slovensko na prijatie eura splniť. Fica sa pýta na limity hranice integrácie Európy. Podľa Fica na túto otázku nepozná odpoveď nikto v Európe. Ukazuje sa, že tempo integrácie bude v eurozóne rýchlejšie ako v Európe. Slovensko nechce z integrácie vylučovať krajiny, ktoré euro nemajú (Maďarsko, Poľsko).  

10:37 Otázky z pléna: Sirota sa pýta na to, či je Fico pripravený pozmeniť zákon o kolektívnych zmluvách, ktorý mu vrátil prezident. Vláda prelomila prezidentovo veto a zákon schválila v pôvodnom znení.

10:35 Premiér nevidí priestor na zníženie odvodového zaťaženia a na radikálne zásahy do daní. Ale je tu prísľub ich ich dať nižšie, až na úroveň dvadsať percent.

10:33 Fico hovorí o superfirmách. Na Slovensku podľa neho 60 percent firiem vôbec neplatí dane. Chce sa tiež sústrediť na ľudí, ktorí nemajú žiadne pracovné návyky. Na to by mali slúžiť peniaze z Európskej únie. Vláda chce dať na zapojenie dlhodobo nezamestnaných na budúci rok dvesto miliónov eur.

10:32 Premiér chce vyčistiť evidenciu nezamestnaných. Hovorí o tom, že Slovensko malo vždy vysokú nezamestnanosť ale postupne klesá.

10:30 Fico sa pýta, akým spôsobom novelizácia zákonníka práce poškodila pracovný trh na Slovensku. Hovorí, že s požiadavkami na zmenu zákonníka za ním nikto neprišiel.  

10:28 Premiér vyzýva prítomných na otázky. Je pripravený na kritiku. Vavro sa premiéra pýta na nezamestnanosť v eurozóne a na Slovensku. Šéfredaktor HN sa Fica pýta, akým spôsobom chce vláda s nezamestnanosťou bojovať. Fico kontruje tým, že Slovensko je zaujímavé tým, že má vysokú produktivitu práce v rámci únie. Hovorí tiež o tom, že Slováci vzhľadom na svoju produktivitu zarábajú veľmi málo. Aj napriek tomu, že Slováci pracujú, žijú na hranici chudoby.  

10:26 Fico ani na sekundu neľutuje, že sa Slovensko stalo členským štátom eurozóny.

10:24 Fico hovorí o tom, že bez peňazí z únie, by sme s prepáčením „skapali“. Hovorí o tom, že naša spoluúčasť na záchrane zadlžených štátov je nižšia ako suma peňazí, ktoré sme z únie získali. Slovensko vraj nezachraňovalo zadlžené krajiny ale euro.

10:23 Fico hovorí o tom, že Slovensko musí byť blízko silným štátom eurozóny. Ak by sa eurozóna rozpadla, musíme byť s tými silným krajinami.

10:21 Fico víta kontrolu rozpočtov zo strany únie. Je zástancom hlbšej integrácie. Víta, že ECB sa chystá kontrolovať európske banky. Nevadí mu konzultácia s Bruselom ohľadom nášho rozpočtu. Koordinácia v rámci únie je podľa neho veľmi dôležitá.  

10:19 Premiér hovorí, že vláda nepôjde do zvyšovania DPH

10:17 Fico hovorí a lepšom výbere daní, obhajuje bločkovú lotériu a ďalšie opatrenia vlády.

10:16 Fico chce tento rok zagarantovať finančnú stabilitu a potvrdzuje, že deficit bude pod 3 percentami aj napriek pesimistickým odhadom.  

10:14 Aj Slováci si podľa Fica uvedomujú, že euro pomohlo znížiť dopady krízy na našu krajinu.

10:12 Euro Slovensku podľa premiéra výrazne pomohlo. Počas krízy malo euro stabilný kurz a znížilo náklady na obsluhu verejného dlhu. Výnosy slovenských dlhopisov dosiahli vďaka euru 2,5 percenta na desaťročné dlhopisy.

10:10 Fico je hrdý na to, že Slovensko prijalo euro, keď bol predsedom vlády. Ďakuje ľudom z NBS a ministerstva financií. Euro nám podľa Fica nepadlo do lona zadarmo. Euro sme si museli poctivo odpracovať.

10:09 Vavro sa Fica pýta, čo nám euro za tých päť rokov dalo. Na to čo dalo jemu samotnému a čo dalo Slovensku. Päťročnica eura sa podľa Fica naplnila na sto percent a nikto nemôže povedať, že zavedenia eura bolo pre Slovensko nevýhodné.  

10:08 Začína sa HNClub Hospodárskych novín na tému Päť rokov s eurom na Slovensku. Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro víta premiéra Roberta Fica.

 

01 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruská centrálna banka sa bráni prílevu investícií a víta únik kapitálu
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:29