StoryEditor

Veľký americký konvoj prejde cez Slovensko. Sme nablízku, odkazujú USA

28.07.2015, 10:13
Jednotky americkej armády, ktoré sa nachádzajú na európskych základniach, sa chystajú na veľké cvičenie v Maďarsku.

Desiatky obrnených transportérov Stryker vyrazia k našim južným susedom v septembri a októbri z bavorského Vilsecku po vlastnej osi, prejdú aj cez Slovensko. Informoval o tom spravodajský portál Lidovky.cz.

"Je to príležitosť, ako posilniť naše spojenectvo a partnermi v regióne," opisuje jesennú jazdu hovorca americkej armády Joe Buccino pre web Military.com. Veliteľ 2. motorizovaného pluku John Meyer potom vysvetľuje, že keď vozidlá Stryker a americkí vojaci prekročia Dunaj, strávia v Maďarsku celkovo dva mesiace spoločným tréningom s tamojšími kolegami v rámci cvičenia Brave Warrior.

Sedemsto kilometrov dlhá jazda strednou Európou má podľa Američanov uistiť aliančných partnerov, že im budú v prípade potreby nablízku. Ide predovšetkým o reakciu na vyhrotenú zahraničnú ruskú politiku, ktorá sa prejavuje na východe Ukrajiny a na Kryme. "Krajiny, s ktorými cvičíme, sú znepokojené Ruskom ako hrozbou pre stabilitu kontinentu. My chceme silnú Európu," poznamenal Buccino. John Meyer dávnejšie spresnil, že Spojené štáty a NATO však nevnímajú Moskvu ako protivníka.

Konkrétne trasy amerických transportérov sa zatiaľ spresňujú. Podľa Lidoviek je však pravdepodobné, že z Bavorska pricestujú po plzenskej diaľnici do Prahy, odtiaľ potom po D-jednotke do Brna a ďalej do Bratislavy a Maďarska.

„Vieme o aliančnom cvičení v Maďarsku. V súčasnosti rokujeme s americkou stranou,“ potvrdila pre HN hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Balleková.

"Obrnené transportéry Stryker majú také schopnosti, ktoré iné útvary v americkej armáde nedokážu ponúknuť - schopnosť manévrovať po celej aliancii," vysvetlil John Meyer pre Military.com.

Stodvadsať transportérov z Vilsecku sa Česku objavilo na prelome tohtoročného marca a apríla, kedy sa americkí vojaci vracali z cvičenia v Pobaltí. Ich vtedajší prejazd sa premenil na oslavy, pozdĺž ciest ich zdravili tisíce ľudí, ďalšie davy potom dorazili do pražskej Ruzyně, kde Američania jeden deň odpočívali.

01 - Modified: 2007-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: POKAZILO SA VÁM AUTO? ŽIADNA TRAGÉDIA
01 - Modified: 2023-04-07 20:00:22 - Feat.: - Title: Súd v Kongu odsúdil na doživotie mužov, ktorí stáli za útokom na konvoj OSN, pri ktorom zomrel veľvyslanec 02 - Modified: 2023-03-24 14:15:04 - Feat.: - Title: Proruských žoldnierov teraz láka Konvoj. Poistil si výplaty, verbuje aj wagnerovcov 03 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 04 - Modified: 2022-10-01 11:48:06 - Feat.: - Title: Bezdôvodná krutosť. Po útoku na konvoj civilistov v Charkovskej oblasti zostalo 20 mŕtvych 05 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:36