StoryEditor

Sme proti, aby sa človek ako Biľak oslavoval, tvrdia historici

27.02.2015, 09:52
Autor:
SITASITA

Pracovníci Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) ako vedci, aj ako občania vyjadrujú odmietavé stanovisko k odhaleniu pamätníka vysokému komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi. „Rozhodne protestujeme proti tomu, aby sa u nás pod rúškom práva na vyjadrenie názoru oslavoval a legendarizoval človek, ktorý celou svojou politickou činnosťou v rôznych a najmä v najvyšších funkciách v štruktúrach komunistickej diktatúry toto právo hrubo, cynicky porušoval a bol spoluzodpovedný za prenasledovanie tisícov osôb a ich rodín iba preto, že chceli právo na slobodu slova využiť,“ uvádza vo vyhlásení riaditeľ Historického ústavu SAV Slavomír Michálek.

Iniciátori a aktéri odhalenia Biľakovho pomníka podľa neho na túto skutočnosť zámerne zabúdajú. „Znova sa pokúšajú deformovať dejiny podľa svojich úzkych politických a ideologických cieľov, zbabelo sa skrývajúc za naivné či demagogické vyjadrenia falošného lokálpatriotizmu. Ich postoje sú nielen v diametrálnom rozpore s výsledkami odborného bádania historikov, ale aj hrubo ignorujú a podceňujú historické skúsenosti a vedomie spoločnosti,“ konštatuje Michálek.

Riaditeľ historického ústavu upozorňuje, že história nehodnotí svojich protagonistov podľa ich úmyslov, ani podľa ich partikulárnych populistických skutkov, ale hovorí o ich zodpovednosti. „V prípade Vasila Biľaka to bola otvorená a vedomá kolaborácia s okupačnou mocnosťou, organizovanie diskriminácie a prenasledovania tisícov spoluobčanov v mene falošnej ideologickej chiméry. Túto skutočnosť nikdy nepochopil ani sám Biľak a nechcú, alebo ju nevedia akceptovať ani jeho politickí obdivovatelia a nasledovníci, ktorí sa snažia urobiť z tejto skutočne temnej postavy našich dejín legendu,“ vysvetľuje Michálek.

Podľa jeho slov to vyzerá, akoby sa tu znova opakovali snahy o idealizáciu a ospravedlňovanie vedúcich postáv hnedej totality, ktorým sa na Slovensku tiež odhaľujú pamätníky. „Absencia kritickej reflexie vlastných národných a štátnych dejín je jedným z pretrvávajúcich dlhov, ktoré sužujú našu spoločnosť a robia zlé meno Slovensku v zahraničí. Vasil Biľak patrí do moderných slovenských dejín, no určite nie na účelovo sfalšovaný pomníkový piedestál!“ uzatvára Michálek.

K stanovisku Historického ústavu SAV sa pripojili aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a riaditeľ Ústavu politických vied SAV Miroslav Pekník.

Vasilovi Biľakovi odhalili 21. februára pamätník v jeho rodnej obci Krajné Bystré. Pamätník bývalému komunistickému pohlavárovi nasledujúcu noc výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz postriekali na protest červenou farbou.
 

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšanom prekáža Temelín, Čechom bravčové
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:07